Linkuri accesibilitate

NATO Saber Strike: 18.000 militari la graniţa UE cu Rusia


Pentru prima oară participă la asemenea manevre ale NATO și Israelul.

Aproximativ 18.000 de militari din 19 ţări participă la exerciţiul NATO „Saber Strike 18”, care se desfăşoară în perioada 3 iunie-15 iunie, în Polonia şi Țările Baltice.

„Exerciţiul de antrenament cooperativ coordonat de Comandamentul Armatei SUA pentru Europa are drept obiectiv să îmbunătăţească gradul de pregătire şi interoperabilitatea aliaţilor şi partenerilor regionali”, se arată într-un comunicat al Armatei americane. Washingtonul a mai precizat că manevrele „vor demonstra determinarea şi capabilitatea alianţei de a acţiona rapid și coordonat în replică la orice agresiune”.

NATO şi SUA şi-au consolidat prezenţa în ţările de pe flancul estic al alianţei, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului armat între separatiştii sprijiniți de Rusia şi Kiev. Polonia a indicat recent că ar putea propune să găzduiască un contigent permanent de trupe americane, la fel ca Germania și Italia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia şi Bielorusia şi-au exprimat însă îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităților militare NATO în apropierea frontierelor lor, conform miniștrilor de Externe din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Vladimir Makei. Potrivit şefului diplomaţiei ruse Lavrov, Moscova și Minsk cred că suplimentarea capabilităţilor NATO în apropierea frontierelor celor două ţări aduce un pericol de conflict.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a circa 6.000 de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staționată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România, instalate la Deveselu.

Ministerul lituanian al Apărării a anunţat, la rândul său, lansarea celui mare exerciţiu militar naţional din istoria sa – „Thunder Storm” -, la care iau parte aproximativ 9.000 de militari.

Israelul participă pentru prima oară participă la asemenea manevre ale NATO, dar în același timp Alianţa Nord-Atlantică nu va apăra Israelul în cazul unui eventual atac din partea Iranului, așa cum a insistat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Israelul este un partener, dar nu un membru, iar ”garantarea securităţii” de către NATO se aplică Israelului, a declarat Stoltenberg pentru săptămânalul german Der Spiegel.

Alianţa Nord-Atlantică nu este în nici un fel implicată în eforturi de pace în Orientul Mijlociu sau în conflicte militare din regiune, a subliniat secretarul general al NATO, într-un context tensionat între israelieni şi iranieni.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG