Linkuri accesibilitate

NATO: Putem ajuta și Ucraina, și Israelul


Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina, iar Israelul a spus că de la NATO ca alianță așteaptă în primul rând o declarație politică de susținere, nu sprijin militar.
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina, iar Israelul a spus că de la NATO ca alianță așteaptă în primul rând o declarație politică de susținere, nu sprijin militar.

Atacul terorist Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie a stârnit speculații că Occidentul nu va putea gestiona simultan două mari crize în vecinătatea sa apropiată: războiul rusesc din Ucraina și un conflict israelo-palestinan înnoit. Nu este așa, asigură miniștrii apărării NATO. Vom face față.

La o reuniune a miniștrilor apărării din țările NATO de la Bruxelles, Lloyd Austin i-a asigurat pe colegii săi din țările alianței, ca și pe partenerii NATO, că există capacități pentru ca atât Israelul, cât și Ucraina să primească un sprijin militar puternic.

„Statele Unite vor rămâne capabile să fie influente și să direcționeze resurse pentru a face față crizelor multiple, așa că vom fi ferm alături de Israel, în timp ce vom continua să sprijinim Ucraina”, a spus ministrul.

La discuțiile NATO de joi despre atacul terorist Hamas împotriva Israelului din 7 otombrie a participat prin videoconferință și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

„Mesajul principal al ministrului a fost că a fost un atac sălbatic, un atac brutal al teroriştilor. Hamas este ca Organizația Statului Islamic și ne aşteptăm la sprijin deplin”, a spus ambasadorul Israelului la UE și NATO, Haim Regev pentru Guardian.

„Nu cerem lucruri specifice de la NATO în ansamblu”, a adăugat el. „Avem acum toate mijloacele de care avem nevoie”, a mai spus Regev, precizând Statele Unite sunt singura țară de la care Israelul a cerut asistență militară directă.

„Ne-am dori să vedem o declarație din partea NATO – declarație puternică, sprijin puternic”, a mai spus ambasadorul israelian cotidianului britanic.

„Israelul nu este singur”, a declarat joi și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în cursul discuțiilor la care era prezent, prin videoconferință, și ministrul israelian al Apărării și a reafirmat că Alianța condamnă în termenii cei mai fermi atacul Hamas asupra Israelului.

Pe frontul ucrainean: nou ajutor militar american

Reuniunea ministerială NATO a fost precedată de vizita la Bruxelles a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, înainte de a participa la discuțiile din cadrul așa-numitului Grup de la Ramstein, al celor circa 50 de state angajate să sprijine militar Ucraina.

A fost prima dată când Zelenski a vizitat sediul NATO de la izbucnirea războiului provocat de invazia Rusiei în februarie 2022 și când a participat, în persoană, la o reuniune a grupului de la Ramstein.

Întrebat la o conferința de presă dacă prezența sa la Bruxelles este și un semn că se teme că Ucraina ar putea pierde din sprijinul Occidentului, acum că Statele Unite în primul rând, sunt preocupate de războiul dintre Israel și Hamas, Zelenski a răspuns deschis: „Există riscul ca atenția internațională să se îndepărteze de Ucraina, și asta va avea consecințe”.

„Lupta voastră este lupta noastră,securitatea voastră este securitatea noastră, valorile voastre sunt valorile noastre” l-a asigurat secretarul general NATO.

În termeni concreți, Statele Unite au promis Ucrainei săptămâna aceasta un pachet suplimentar de ajutor militar în valoare de 200 de milioane de dolari. El va consta, printre altele, din muniție pentru apărarea aeriană, rachete și artilerie, precum și sisteme antitanc. Washingtonul „va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a reafirmat la Bruxelles, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin.

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că țara sa va livra Ucrainei primele avioane de luptă F-16, de fabricație americană, în primăvara anului viitor.

Danemarca, alături de Olanda, dar și de România, va asigura și instruirea piloților ucraineni și a personalului tehnic necesat întreținerii avioanelor.

La Bruxelles, Lloyd Austin a anunțat că Statele Unite vor conduce efortul de modernizare a forțele aeriene ucrainene, în special prin dLa otarea cu avioane de luptă F-16.

Împreună cu Danemarca și Olanda, America se va implica în transferul avioanelor în Ucraina, în pregătirea piloților și organizarea întregului sistem de întreținere.

Premierul belgian Alexander De Croo a anunțat și el, după întâlnirea cu Zelenski, că din 2025, țara sa va trimite avioane F-16 în Ucraina și va asigura întreținerea acestora.

Întărirea flancului estic al NATO

La reuniunea minsterială NATO s-a discutat și despre măsuri de mărire pe termen lung a siguranței membrilor est-europeni, aflați geografic aproape de Rusia.

Germania a anunțat că încă de anul viitor va fi operațională noua brigadă a armatei sale, destinată apărării Lituaniei, în baza planului NATO de a-și mări prezența în țările din flancul estic, pe fundalul războiului din Ucraina, provocat de invazia Rusiei.

La rândul său, ministrul canadian al Apărării a spus că a discutat despre întărirea flancului estic cu secretarul general NATO și că țara sa este decisă să participe la acest efort comun. „Suntem pregătiți să mărim securitatea Alianței”, a scris Bill Blair într-o postare pe X, fostul Twitter.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG