Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: „Respectăm întru totul neutralitatea Moldovei” (VIDEO)


Jens Stoltenberg: „Respectăm întru totul neutralitatea Moldovei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Fragmente din conferința de presă comună la Bruxelles a premierului moldovean Pavel Filip și a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg.

În cadrul întîlnirii cu presa la cartierul general al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a amintit despre acordul semnat anterior împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care prevede deschiderea la Chișinău a unui Birou de legătură NATO.

Pavel Filip a mai spus că în acest acord este afirmat cu claritate statutul de țară neutră al Republicii Moldova.

Neutralitatea Republicii Moldova a fost subliniată repetat la aceeași conferință de presă de la Bruxelles și de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg:

„Lucrăm la un program de construire a capacității de apărare menit să ajute forțele armate moldovene să devină mai eficiente. Vom deschide curînd un birou de legătură NATO la Chișinău, așa cum a cerut guvernul moldovean. Va fi o misiune diplomatică de mici dimensiuni, numai cu personal civil. Ca în alte țări partenere, cum e Georgia de exemplu, biroul nostru de legătură va facilita sprijinul nostru pentru reformele care au loc acum în Moldova.”

„NATO nu va pune în aplicare nici o activitate sau nici un program într-o țară care nu dorește asta. E un parteneriat strict voluntar. Noi respectăm limitările, și desigur respectăm întru totul neutralitatea Moldovei. Unii din cei mai apropiați parteneri ai noștri sînt țări neutre. Elveția, Astria, Finlanda și Suedia sînt țări neutre, dar avem partenerate extinse și puternice cu ele. Credem deci că e absolut posibil să întărim pe mai departe parteneriatul nostru cu Moldova, respectînd întrutorul neutralitatea Moldovei, și de fapt neutralitatea Moldovei este menționată în mod explicit în documentul care stă la baza parteneriatului nostru.”

„Nu trebuie să uităm că biroul de legătură NATO de la Chișinău este o birou civil diplomatic de mici dimensiuni. Avem astfel de birouri și în alte țări, de fapt inclusiv în Rusia, la Moscova. Deci nu e o bază militară, e un birou civil mic care facilitează punerea în practică a parteneriatului nostru.”

XS
SM
MD
LG