Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: Statele NATO vor răspunde solicitării americanilor de a cheltui mai mult pentru apărare


Relatare de la reuniunea miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut aliaților din NATO să sporească cheltuielile pentru apărare, ca să nu lase în continuare o „povară disproporționată” pe umerii Statelor Unite. Tillerson a vorbit la o întâlnire cu miniștrii de externe din țările aliate, la Bruxelles, prima sa asemenea întâlnire de când a preluat funcția, la începutul anului. Relatează Liliana Barbăroșie.

Statele NATO vor răspunde solicitării americanilor de a cheltui mai mult pentru apărare prin adoptarea unor „planuri naţionale“ cu caracter obligatoriu, care să garanteze creşterea investiţiilor militare.

Anunțul a fost făcut de secretarul general NATO Jens Stoltenberg vorbind la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de externe.

Jens Stoltenberg a părut extrem de mulţumit după această reuniune.

El a numit excelente discuţiile care s-au purtat şi a spus că toate statele NATO au acceptat, înţeles şi răspuns cerinţelor americane de echilibrare a cheltuielilor pentru securitate.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Dar, a adăugat secretarul general al organizaţiei, asta nu înseamnă că aliaţii europeni şi Canada nu erau conştienţi până acum de existenţa acestei probleme.

El a amintit de angajamentul anterior al aliaţilor de a-şi creşte bugetele militare până la 2%, spunând că din 2014, când a fost luat acest angajament, cheltuielile militare ale aliaţilor au crescut cu 10 milioane de dolari americani.

„E o cifră semnificativă”, a apreciat Jens Stoltenberg.

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO au pus în discuţie subiectul cheltuielilor de apărare ca răspuns la insistenţa Statelor Unite, cea mai mare putere militară din lume. Cu un buget anual care acoperă aproape două treimi din cheltuielile cumulate pentru apărare ale statelor membre NATO, Washingtonul a cerut şi anterior, dar cu o putere mai mare - după instalarea administraţiei Trump - ca şi celelalte state din Alianţă să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

În 2014, la summitul NATO din Ţara Galilor, europenii şi-au luat angajamentul să respecte acest obiectiv în termen de 10 ani, dar până în prezent, numai câteva state europene au reuşit.

Acum, NATO vrea ca toate ţările membre să adopte „planuri naţionale“ cu caracter obligatoriu, pentru a-şi creşte investiţiile militare, o decizie concretă în acest sens urmând a fi luată la apropiatul summit al Alianţei.

Reuniunea de vineri a fost de fapt convocată ca să pregătească acest summit programat să se desfăşoare în 25 mai într-un nou sediu al organizaţiei. La reuniune ar urma să participe şi preşedintele american, Donald Trump, care va face cu acest prilej şi prima vizită în Europa de la instalarea în funcţie.

XS
SM
MD
LG