Linkuri accesibilitate

Mutarea ambasadei americane la Ierusalim și confruntările israelo-palestiniene


Deocamdată este greu de imaginat că mutarea ambasadei este compatibilă cu procesul de pace.

Statele Unite si-au mutat ambasada in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Care sint consecintele previzibile ale acestui gest? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In urma ciocnirilor cu forte israeliene in Fisia Gaza, peste 50 de palestinieni si-au pierdut viata, la circa 100 de kilometri de locul in care, in prezenta unor oficialitati americane si premierului Israelului, a fost inaugurate noua ambasada americana.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Aceasta izbucnire de violenta a fost anticipata atunci cind aliati ai Americii, intre care Franta, Germania si Arabia Saudita au caracterizat decizia lui Trump ca fiind „periculoasa”, „catastrofala” sau „iresponsabila”. Administratia Trump are insa o alta opinie. Presedintele spune ca mutind ambasada nu a facut decit sa recunoasca un fapt si anume ca Ierusalimul este capitala statului Israel.

Orasul este considerat sfint de trei religii majore si statutul său a fost considerat cheie, in toate negocierile care au incercat sa obtina pacea in Orientul Mijlociu. Este adevarat ca aceste incercari au esuat, in mare parte, dar este deocamdata greu de imaginat, asa cum consilierul si ginerele presedintelui pare sa spere, ca mutarea ambasadei este compatibila cu procesul de pace.

Administratia Trump a condamnat miscarea Hamas, care controleaza regiunea Gaza pentru protrestele care au dus la omorirea a peste 50 de persoane de catre forte israliene. „Israelul are dreptul sa se apere” - a spus adjunctul purtatorului de cuvint al Casei Albe, Raj Shah.

Refuzul Washingtonului de a admonesta Israelului pentru cele intimplate a fost condamnat de palestinieni si de organizatii pentru drepturile omului. Ilan Goldenberg, care a lucrat la Departamentul de Stat in timpul administratiei Obama a spus ca de obicei Statele Unite acuzau manifestanti care incearca sa forteze intrarea in Israel, dar se cerea si Israelului sa dea dovada de retinere.

De ce a decis Donald Trump sa mute ambasada si sa ignore potentialul de nemultumire. Unii spun ca motivul este promisiunea de campanie, dar si faptul ca o parte a bazei sale politice, crestini evanghelici, sprijina o astfel de decizie. Altii spun ca in interiorul calculului care reimparte regiunea pe faliile conflictului suniti-siiti, chestiunea palestiniana ajunge pe planul doi si reactia acestora nu mai are acelasi impact ca in trecut.

Daca acest calcul este corect ramine de vazut, dar este inca o imprejurare in care Donald Trump provoaca o criza, sperind ca ea si nu abordarea prudenta, va duce la o solutie.

XS
SM
MD
LG