Linkuri accesibilitate

Muntenegru, la un pas de aderarea la NATO


Teoretic, Muntenegru poate considera că este deja a 29-a țară din NATO, după votul de luni din Senatul Statelor Unite, vot care a fost strivitor în favoarea mici țări din Balcani: 97 de senatori pentru și doar 2 împotrivă.

Muntenegru, la un pas de aderarea la NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Mesajul a fost, desigur, la adresa Rusiei, care e bănuită că s-ar amesteca din ce în ce mai insistent în marasmul balcanic, unde menținerea instabilității aranjează de fapt interesele Moscovei.

Secretarul de stat Rex Tillerson le-a scris la începutul lunii liderilor Senatului pentru a le spune că intrarea Muntenegrului în NATO “corespunde întru totul intereselor Statelor Unite”.

Cei doi senatori care au votat împotrivă, Rand Paul și Mike Lee, sunt în mod paradoxal doi republicani, însă ei au reușit să blocheze vreme de luni de zile un vot mai rapid în Senat. Argumentul lor era că nu este în interesul contribuabililor americani să riște să trebuiască să apere o țară atât de mică și neînsemnată cum e Muntenegru, deoarece în carta fondatoare a Alianței, atunci când unul din membri e atacat, e ca și cum toți ceilalți ar fi fost atacați.

Întreaga armată a Muntenegrului are doar 2.000 de oameni.

Ceilalți 97 de Senatori au argumentat însă că este foarte important pentru membrii est-europeni ai alianței militare să simtă că vor fi protejați în caz de orice agresiune. Balticii și Polonia sunt țările care se simt cele mai vizate de atitudinea agresivă și expansionistă a Rusiei.

Odată cu votul american, singura țară din NATO unde parlamentul mai trebuie să aprobe aderarea Muntenegrului rămâne Spania, însă și acolo votul e considerat o simplă formalitate.

Rusia e bănuită a se fi aflat în spatele unei eșuate tentative de lovitură de stat în Muntenegru, în octombrie 2016, în momentul alegerilor. De asemenea, opoziția pro-moscovită din Muntenegru a intervenit oficial pe lângă consilierul lui Donald Trump pe chestiuni de strategie, Steve Bannon, cerându-i să respingă primirea Muntenegrului în NATO.

În Balcani, Rusia mizează acum foarte mult pe Serbia. Luni, 27 martie, premierul Aleksandar Vučić se afla la Moscova, cu o săptămână numai înainte de alegerile prezidențiale din Serbia. Vučić este favoritul pentru alegerile din 2 aprilie, după ce actualul președinte, Tomislav Nikolić, a anunțat că nu va candida pentru un al doilea mandat.

După vizita la Moscova, premierul sârb Vučić a confirmat că Serbia va primi, ca un “cadou” șase avioane de luptă MiG-29.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG