Linkuri accesibilitate

Moscova expulzează un diplomat moldovean, ca răspuns la o decizie similară a Chișinăului legată de alegerile rusești în stânga Nistrului


Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe pe 12 martie după ce Moscova a decis să deschidă secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie.
Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe pe 12 martie după ce Moscova a decis să deschidă secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat, pe 29 martie, pe ambasadorul R. Moldova la Moscova, Lilian Darii. Diplomatul a fost notificat despre expulzarea unui angajat al ambasadei și i-a fost înmânată o notă de protest.

Ministerul de Externe de la Chișinău și-a exprimat regretul față de această decizie și a reiterat că autoritățile moldovene fac totul pentru a preveni „tentativele de imixtiune” în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Decizia vine la o săptămână după ce Chișinăul a declarat un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău persoană indezirabilă în R. Moldova.

În acest fel, autoritățile moldovene și-au exprimat protestul față de organizarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul regiunii transnistrene. De asemenea, Ministerul moldovean de Externe a interzis participarea în persoană a reprezentanților Federației Ruse la conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care va avea loc în luna mai la Chișinău.

Pe 17 martie, Rusia a deschis șase secții de votare pentru prezidențialele ruse în stânga Nistrului, pe teritoriul necontrolat de Chișinău, în ciuda împotrivirii guvernului moldovean. Alte două au fost deschise pentru militarii ruși și familiile lor, potrivit așa-numitului ministru al regiunii, Vitali Ignatiev.

Potrivit autorităților de facto de la Tiraspol, în total au votat 46.000 de locuitori ai regiunii cu pașapoarte rusești, 97% - pentru Vladimir Putin. Asta deși ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, invocase inițial că Moscova vrea să acorde dreptul la vot pentru „cei 250.000 de cetățeni ai săi în Transnistria”.

În august 2023, autoritățile moldovene au decis să instituie un regim de paritate diplomatică cu Federația Rusă. Atunci, peste 40 de angajați și diplomați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au părăsit Republica Moldova.

Reducerea numărului diplomaților ruși din R. Moldova a survenit după ce o investigație jurnalistică a arătat că pe acoperișul Ambasadei Rusiei de la Chișinău sunt montate sisteme de antene care ar capta informații pentru serviciile secrete rusești.

XS
SM
MD
LG