Linkuri accesibilitate

„Inocența” și „credulitatea” pro-rusă a lui Franco Frattini (Petru Bogatu/deschide.md)


„Referendumul, între formalismul CEC și neglijența inițiatorilor” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Într-un editorial pe deschide.md, comentatorul politic Petru Bogatu îl critică pe noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, după un interviu al acestuia de la agenţia rusă Ria Novosti în care a declarat că fără suportul Moscovei, reglementarea transnistreană e imposibilă. Şi-a dezvăluit nonșalant simpatiile față de Kremlin pe al cărui sentiment reciproc se bazează în rezolvarea diferendului de la Nistru. Nu e de mirare că un colaborator apropiat al lui Berlusconi, fan declarat al lui Putin, să aibă o relație foarte bună cu prietenul rus al fostului său șef. Ceea ce uimește până peste cap însă este inocența sa fără margini. Ex-ministrul italian de Externe afișează o credulitate care frizează impertinența. A-ți etala astăzi la Chișinău relațiile „foarte bune cu autoritățile ruse” e ca și cum ai întra într-o casă prădată rău de tot și te-ai lăuda că ai fi prietenul prădătorului. Chiar să fii atât de nesimțit!?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Referendumul, între formalismul CEC și neglijența inițiatorilor” – este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în ziarulnational.md în care observă că, pe de o parte, decizia Comisiei Electorale Centrale de a da aviz negativ inițiativei de organizare a referendumului de anulare a sistemului electoral mixt „seamănă mai curând a bătaie de joc”, iar, pe de altă parte, reprezentanții grupului de inițiativă puteau să fie mai riguroși în pregătirea documentelor, în condițiile în care știu că guvernarea ține cu orice preț să organizeze alegerile parlamentare în baza sistemului electoral mixt. Comentatorul politic notează că inițiatorii referendumului au două căi: fie să se adreseze justiției, fie să țină cont de obiecțiile CEC în pregătirea documentelor. „[…] Referendumul nu poate fi oprit, scopul guvernării e să tragă cât mai mult de timp. Și, deocamdată, îi reușește. Nu fără concursul, voluntar sau involuntar, al inițiatorilor”, conchide Nicolae Negru.

Serghei Tkaci scrie într-un comentariu publicat pe site-ul vedomosti.md al ziarului de expresie rusă Moldavskie Vedomosti că istoria cu interzicerea în R. Moldova a unor categorii de programe rusești de televiziune amintește de un „scenariu ciudat” care leagă geopolitica cu stângăcia, un truc politic cu subtext de ordin personal, cu o amenințare militară cu o înșelare deschisă a societății. Autorul comentariului observă că disputele privind necesitatea adoptării unei legi anti-propagandă nu reflectă interesele populației și preferințele spectatorilor, iar argumentul precum că știrile și analizele TV ruși ar avea o influență mare asupra populației din R. Moldova este o născocire. Serghei Tkaci mai notează că inițiatorul ideii de a interzice știrile și unele emisiuni din Rusia este liderul PD, Vlad Plahotniuc, care deține Prime TV, post care a semnat contract cu „Pervi Kanal” din Rusia pentru retransmiterea programelor sale în R. Moldova. Andrian Candu, care a promulgat legea anti-propagandă, este acționarul Prime, iar în anul 2016, notează Serghei Tkaci, acesta a obținut venituri de la această companie de în mărime de 11.5 mil. de lei.

Politologul Dionis Cenușă scrie în comentariul său săptămânal publicat pe ipn.md că menținerea și amplificarea reușitelor regimului fără vize pentru R. Moldova depinde de modul cum autoritățile de la Chișinău își îndeplinesc angajamentele față de partenerii europeni. „[…] Chiar dacă nu persistă vreun risc major sau imediat de suspendare a vizelor, recentul raport al Comisiei Europene include tendințe negative, înregistrate de R. Moldova. […] Este îngrijorător faptul că moldovenii nu se simt în siguranță în țară și continuă să ceară azil în Europa sau că abuzează deliberat de condițiile de ședere etc.”, notează politologul. Acesta opinează că prin raportul CE, UE introduce încă un motor de supraveghere a reformelor ce țin de statul de drept, care reprezintă „o durere de cap pentru guvernarea de la Chișinău și o pârghie adițională pentru opoziție și societatea civilă de a exercita presiuni, într-un context electoral extrem de sensibil.”

Într-un amplu articol la tema inițiativei de amendare a Codului Penal pentru demnitarii care nu respectă hotărârile Curţii Constituţionale, timpul.md îl citează pe fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, care a declarat că este binevenită adoptarea unei legi care să prevadă răspundere pentru toți funcționarii care încalcă Legea Supremă. „[…] Astăzi, există așa-numita răspundere juridico-politică și constituțională, între ramurile puterii de stat. Dar aceasta trebuie personificată, pentru ca toți funcționari de rang înalt să poată fi trași la răspundere”, a declarat Nicolae Osmochescu.

Agerpres (agerpres.ro) îl citează pe fostul președinte al României, senatorul Traian Băsescu, liderul PMP, care a sugerat într-o emisiune TV premierului român Mihai Tudose să dispună constituirea ministerului Reîntregirii, care să promoveze ideea de reunificare a ţării. Băsescu a declarat că România trebuie să ceară anularea pactului Ribbentrop-Molotov, acesta putând fi un proiect de ţară care să redea demnitatea României. Băsescu a mai precizat că în noua sesiune parlamentară va iniţia un document prin care Parlamentul să îşi afirme dorinţa de unire cu R. Moldova.

Portalul jurnal.md anunță că ex-viceprimarul de Orhei, Igor Grigoriev, şi fost şef al echipei electorale a lui Shor, Igor Grigoriev, a cerut azil politic în Spania. Grigoriev a afirmat pentru publicaţie că interviul din Spania pentru azil politic a durat cinci ore, timp în care a vorbit despre capturarea R. Moldova de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. „Am vorbit în faţa reprezentanţilor de la MAE al Spaniei şi de la ONU. Ei cunosc multe, dar oricum au fost şocaţi de faptul cum într-o ţară atât de mică, cu o economie atât de slabă se poate de furat atât din rezervele valutare ale statului şi mai departe să manipulezi opinia publică […]”, a declarat Igor Grigoriev. Portalul notează că fostul viceprimar de Orhei este stabilit în Valencia din octombrie 2017, iar pe 8 noiembrie 2017 a depus cererea de azil politic. Ziariștii de la Observatorul de Nord, publicație de la Soroca, au scris zilele trecute că şi primarul comunei Tătărăuca Veche ar fi hotărât să plece din funcția pe care o deține de mai bine de un deceniu. Motivul ar fi presiunile, inclusiv politice, la care este supus edilul în ultimii ani.

XS
SM
MD
LG