Linkuri accesibilitate

Un nou protest la Chișinău împotriva schimbării sistemului de vot (VIDEO/FOTO)


Președintele PPDA, Andrei Năstase, și lidera PAS, Maia Sandu, printre manifestanți
Președintele PPDA, Andrei Năstase, și lidera PAS, Maia Sandu, printre manifestanți

Trecerea la sistemul de vot mixt a fost criticată aspru astăzi și de Uniunea Europeană.

Adversarii reformei electorale continuă să iasă în stradă chiar dacă președintele a promulgat ieri legea cu viteza cu care a fost și votată. Câteva sute de protestatari au ajuns mai întâi în fața Președinției, iar apoi au mers la sediul Parlamentului, unde au revendicat anularea votului de ieri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Protestatarii s-au declarat nemulțumiți de prestația lui Igor Dodon. Ei i-au reproşat că și-a încălcat promisiunea făcută în campania electorală pentru alegerile prezidențiale că nu va colabora cu Partidul Democrat, ori cu liderul formațiunii Vlad Plahotniuc.

Europa Liberă: Ați venit la protest cu un banner pe care scrie „Dodon, ai uitat ce ai semnat la TV?”, despre ce este vorba?

Irina Baran: „În campania prezidențială, noi cu toții am văzut că președintele Igor Dodon a semnat o scrisoare că nu va colabora cu Partidul Democrat. Iar acum asistăm la faptul că ei împreună... motivând că nu au încotro pentru că PD propune sistemul uninominal, spun că ei au ales răul cel mai mic... Însă, răul cel mai mic este să fii alături de oameni, cu poporul, să nu mai voteze aceste schimbări pentru că nu au rost acuma, poate peste 200 de ani vom fi pregătiți pentru o democrație liberă.”

A doua zi de proteste împotriva votului mixt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Iurie Berzan: „Noi vrem să demonstrăm pentru că nu acceptăm deciziile și acțiunile de primire a acestei legi. Suntem împotrivă și credem că ea trebuie anulată.”

Europa Liberă: Credeți în reușita protestelor?

Iurie Berzan: „Da, sigur, dacă o să stăm acasă nu se va schimba, doar dacă vom protesta sunt șanse să reușim.”

După mai bine de o oră de scandări, nici un reprezentant al președinției nu a ieșit în fața mulțimii, supravegheată de câteva cordoane de mascați.

Liderii coloanei au îndemnat ulterior oamenii să-i urmeze la Parlament. Clădirea legislativului a fost, și astăzi, înconjurată de un număr impresionant de scutieri care au ținut grupul protestatarilor la distanță de intrarea Parlamentului. Aici oamenii au scandat „PD-PSRM, ciuma roșie” și „Nu vom ceda”.

Lidera PAS s-a aflat și ea printre protestatari. În discursul ținut în fața Parlamentului, Maia Sandu a amintit de îngrijorările exprimate astăzi de reprezentanți ai Comisiei Europene care au criticat adoptarea votului mixt. Maia Sandu consideră că noul sistem electoral va avantaja formațiunile pro-ruse la următoarele alegeri:

Maia Sandu
Maia Sandu

Maia Sandu: „Aceasta înseamnă nu pericol pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru că socialiștii au vorbit de nenumărate ori despre pretențiile pe care le au în raport cu Acordul de Asociere și în raport cu colaborarea cu UE, dar și faptul că ei respectă mai mult un regim de tipul celui putinist, ori acest regim nu poate fi numit unul democratic. Noi nu ne dorim un asemenea regim.”

Ignorați și de deputați, liderii protestatarilor au anunțat că în data de 30 iulie vor ieși din nou în stradă. Până atunci, potrivit lui Andrei Năstase, liderul Partidului „Demnitate și Adevăr”, formațiunile opoziției extraparlamentare vor organiza o campanie de informare a cetățenilor în speranța că următorul protest va căpăta o amploare mai convingătoare pentru guvernanți:

Andrei Năstase: „Ați văzut că în România s-a produs ceva atunci când societatea a ieșit în stradă și a protestat împotriva acelor ordonanțe nedrepte. Facem tot posibilul ca protestele noastre să ia o cu totul altă amploare, o altă anvergură.”

Schimbarea sistemului electoral a stârnit proteste încă din această primăvară, când în martie Partidul Democrat a propus votul uninominal, ca mai apoi, în urma negocierilor, democrații și socialiștii să ajungă la o înțelegere în privința votului mixt. Inițiativa a fost sprijinită joi de socialiști, democrați dar și deputații PPEM, în frunte cu Iurie Leancă.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG