Linkuri accesibilitate

Judecătoria Chişinău a respins cererea lui Traian Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetăţeniei moldoveneşti


Decretul lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu
Decretul lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu

Hotărârea primei instanțe este cu drept de atac.

Judecătoria Chişinău a respins cererea fostului președinte român Traian Băsescu care contestă anularea cetăţeniei Republicii Moldova. Unul dintre primele decrete ale președintelui moldovean Igor Dodon a fost anularea cetăţeniei în cazul lui Băsescu, după ce în campania electorală a făcut mai multe promisiuni în acest sens. Traian Băsescu şi soţia sa Maria au obţinut cetăţenia Republicii Moldova pe 9 iunie 2016. Consilierul prezidențial Maxim Lebidinschi a spus că la momentul acordări cetăţeniei moldovene Traian Băsescu se afla sub urmărire penală în România, lucru interzis de lege.

Hotărârea de astăzi a primei instanțe este cu drept de atac. Iată de ce Traian Băsescu s-a abţinut de la comentarii de fond, doar spunând că nu-i sunt clare motivele judecătoarei care a pronunțat decizia.

Traian Basescu
Traian Basescu

Avocatul lui Băsescu, Andrei Bivol, este de părere că preşedintele Igor Dodon a încălcat procedura de retragere a cetăţeniei. Şeful statului moldovean nu a contestat decretul de acordare semnat de predecesorul lui Nicolae Timofti, prin care ar fi corectat pretinsele carențe, dar a semnat un alt decret de retragere, a spus Andrei Bivol:

„Cetăţenia a fost retrasă în mod abuziv, în lipsa unei propuneri corespunzătoare din partea Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului de Externe sau a altor organe abilitate. Constituţia, legea cetăţeniei şi regulamentul aprobat de guvern privind procedura de obţinerea a cetăţeniei interzic retragerea arbitrară a cetăţeniei. Or o retragere arbitrară a cetăţeniei este o retragere cu încălcarea procedurii”.

Consilierul prezidențial pe probleme juridice Maxim Lebedinschi a invocat o interdicție la acordarea cetăţeniei de care nu s-ar fi ţinut cont, şi anume în cazul persoanelor care sunt cercetate penal sau care au fost anterior judecate. La momentul depunerii dosarului şi examinării cererii Băsescu ar fi figurat în calitate de suspect în mai multe cauze penale. Lebedinschi notează că ex-preşedintele României a ascuns acest fapte care ar fi redus şansele de a obţine cetăţenia:

„Aspră-i legea, dar e lege şi nu contează cine eşti sau cine ai fost. Dacă este o interdicţie legală de a primi cetăţenia Republicii Moldova, această interdicţie nu poate fi neglijată de nicio autoritate”.

Presupusa tăinuire a unor fapte pertinente nu i se poate reproşa lui Băsescu atâta timp cât aceste fapte sunt notorii, a fost replica avocatului Andrei Bivol.

Dosarele în care a figurat fostul preşedinte român Traian Băsescu au avut o vizibilitate foarte mare pe ambele maluri ale Prutului, afirmă experta de la Bucureşti Raluca Răducanu, şi niciunul nu s-a finalizat cu condamnare. Prin urmare, crede Raluca Răducanu, motivele invocate de preşedinţia de la Chișinău ar ţine mai degrabă de domeniul politicului decât al juridicului:

„Intuiția mea este că dacă Traian Băsescu nu şi-ar fi asumat un rol activ în politica de la Chişinău, ar fi avut în continuare cetăţenia Republicii Moldova. Nu ştiu în ce măsură faptul că cineva este bănuit poate să reprezinte o piedică în a obţine cetățenia unui alt stat”.

Directorul Programului Justiţie de la Fundaţia Soros-Moldova, Victor Munteanu, înclină să creadă că şi în acest caz justiţia s-ar fi comportat ca unul dintre instrumentele politicienilor. O eventuală recuperare a cetăţeniei moldovene în cazul lui Traian Băsescu ar da peste cap tabla de şah a politicii din stânga Prutului, conchide el:

„Având în vedere cât de «independentă» este justiţia moldovenească, eu nu pun la îndoială că această decizie a fost luată cu o anumită influenţă, la anumite sugestii politice. Un lucru este cert: eventual o menţinere, dacă pot să zic aşa, a statutului de cetăţean al Republicii Moldova pentru Traian Băsescu înseamnă complet o restructurare a tabloului şi beau monde-ului actorilor politici şi probabil asta deranjează foarte tare”.

Procesul lui Traian Băsescu ridică multiple semne de întrebare dacă este analizat în contextul deciziei de a practica „vânzarea cetăţeniei”, cum a numit-o presa, metoda care face posibil ca pașapoarte ale Republicii Moldova să obțină oameni de afaceri cu capitaluri acumulate în condiţii obscure.

Previous Next

XS
SM
MD
LG