Linkuri accesibilitate

„Iarna-i grea, omătul-i mare, ANRE ruşine n-are!” (Galerie foto)


Protestul PAS la sediul ANRE
Protestul PAS la sediul ANRE

În mediul experţilor se pune la îndoială independenţa ANRE.

Reprezentanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au protestat luni la sediul Agenției Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) cerând reducerea imediată a tarifelor la gazele naturale, pentru că şi preţurile pe piaţa energetică internațională au scăzut. Demersul PAS vine la câteva zile după ce un grup de experţi în energetică au constat că tarifele achitate de consumatori ar fi cu 30% mai mari şi au acuzat ANRE că ar tergiversa în mod intenționat micșorarea acestora. În replică, ANRE spune că „informaţiile vehiculate ar fi inexacte şi unele chiar false” şi a explicat într-un comunicat metodologia de formare a preţurilor.

„Iarna-i grea, omătul-i mare, ANRE ruşine mare!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct


- „ANRE, ANRE când dai jos tarifele?”, „ANRE, ANRE lucrezi pentru PD?”, „Iarna-i grea, omătul-i mare, ANRE ruşine n-are!”

Membrii şi activiştii Partidului Acţiune şi Solidaritate au decis să protesteze la sediul ANRE după ce săptămâna trecută unii experţi în energetică au semnalat într-un studiu că tarifele achitate de consumatori ar fi cu aproape 30 la sută mai mari decât s-ar cuveni în condiţiile ce rezultă din preţul de achiziţie a gazelor, dar şi rata de schimb a dolarului ce au scăzut între timp. Vicepreședintele PAS, Mihai Popşoi, consideră întemeiate suspiciunile experţilor precum că revizuirea tarifelor ar fi amânată intenţionat din considerente politice şi electorale:

„Noi plătim acum tarife mult mai mari decât ar trebui să le achităm pentru ca în ajunul campaniei electorale Partidul Democrat şi Vlad Plahotniuc să reducă generos prețurile astfel făcându-și publicitate că uite fericește poporul.”

Secretarul general PAS, Igor Grosu, a cerut revizuirea imediată a tarifelor:

„Cerem ANRE să se lase de politica telefonului, să nu aştepte telefon de la PD şi de la Plahotniuc, dar în cât mai scurt timp să convoace şedinţa ANRE şi să înceapă a discuta cum de preţul de achiziţie a gazului s-a redus, dar ei nu coboară tariful. Noi nu avem nevoie de pomeni electorale.”

Partidul Democrat de guvernământ nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii, care au apărut, mai cu seamă, după ce la finele anului trecut un deputat democrat, Sergiu Sîrbu, promitea la o emisiune televizată o micșorare „substanţială” a tarifelor în acest an electoral.

În mediul experţilor se pune la îndoială independenţa Agenţiei de reglementare încă de la ultima revizuire a tarifelor, în 2016, care fusese anticipată de anunţul premierului democrat Pavel Filip că tarifele vor scădea. La scurt timp de la acel anunţ ANRE a decis în condiţii netransparente, spun experţii, micşorarea cu 11% a tarifelor.

De ce nu se micșorează tarifele la gazele naturale, din moment ce preţurile pe piaţa energetică internațională au scăzut – e o întrebare pe care şi-o pun experţii de cel puţin jumătate de an.

Analiştii care ar repus pe tapet subiectul săptămâna trecută au calculat că începând din 2016, când a început să scadă preţul de import al gazelor au achitat în medie cu 1,5 miliarde de lei în plus faţă de costurile reale ale furnizorilor. Ei susţin că ANRE trebuie potrivit metodologiei să revizuiască tarifele atunci când devierile costurilor sunt mai mari de 5% faţă de indicatorii incluşi. Lucru care nu s-a întâmplat însă deşi principalul indicator din tarif şi anume preţul de importa la gaze a scăzut cu peste 7% în 2016 şi cu 28,5 la sută în 2017.

Într-o reacţie publicată astăzi, ANRE susţine că informaţiile vehiculate în spaţiul public ar fi „inexacte şi unele chiar false”. ANRE promite să „analizeze rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarifele pentru furnizarea gazelor naturale”, se spune în comunicat. ANRE nu precizează când anume vor fi revizuite tarifele, dar spune că se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import.

Previous Next

XS
SM
MD
LG