Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru învățământul profesional


O campanie de promovare a învățământului profesional tehnic în Moldova

Peste 200 de elevi de la școli de meserii și centre de excelență au participat azi la lansarea unei campanii de promovare a învățământului profesional tehnic. În Republica Moldova activează 11 centre de excelență, 32 de colegii și 43 de școli profesionale în care își fac studiile peste 48 de mii de elevi. Tinerii au format simbolic o „mână a profesiilor” în centru capitalei, pentru a accentua competențele practice obținute la școlile profesionale. Ce au avut de spus elevii pentru a-și motiva semenii, să se înscrie la aceste instituții?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct

Școlile de meserii oferă șanse sigure de angajare și deseori un salariu mult peste remunerarea unor tineri specialiști cu studii superioare. Este unul din argumentele care i-a ademenit pe actualii elevi, dar și motivația în plus pe care le-o oferă absolvenților de gimnazii. Ca să pară și mai convingători, managerii scot în față opțiunea învățământului dual, pusă în practică la tot mai multe instituții - ceea ce înseamnă că școala își asumă instruirea teoretică, urmând ca elevii să deprindă meseria în cadrul unor întreprinderi partenere. Ana-Maria Prisăcaru, elevă a școlii profesionale din comuna Bubuieci a optat pentru meseria de controlor-casier și spune ea, primul an de studiu i-a întărit și mai mult alegerea:

„Aici învățăm foarte multe lucruri pe care noi până acum nu le-am știut. Mi-a plăcut foarte mult că intru în contact cu cumpărătorul.”

Europa Liberă: Ce crezi că i-ar convinge pe alți tineri, să meargă la o școală profesională?

„Cred că i-ar convinge acești doi ani, în doi ani tu poți să devii un bun specialist, adică nu trebuie să pierzi mulți ani din viață ca să devii un bun specialist.”

Europa Liberă: Este nevoie de promovarea acestor avantaje, a școlilor profesionale?

„Da, este nevoie, pentru că nu toți au posibilitatea să plece pe la colegii, licee, universități și școala profesională e o bună alegere. Mulți când aud că înveți la o școală profesională, li se pare ceva absurd, dar asta, de fapt, este foarte bine.”

O spun elevii, dar și unii profesori- că ani la rând s-a cultivat o atitudine preconcepută faţă de şcolile profesionale. Prin urmare, unele meserii au rămas în umbră iar multe școli nu reușesc să adune suficienți elevi. Din 2014 însă, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, școlile de meserii și-au revizuit oferta educațională, au adaptat programele la cerințele de pe piața muncii. Concomitent, unele instituții s-au transformat în Centre de Excelență, dotate cu laboratoare și ateliere pentru instruirea practică.

Asta i-a convins pe mulți dintre tinerii cu care am stat de vorbă și, mai spun ei, studiile la o școală profesională îi scutește de cheltuieli în plus, pot miza pe o bursă și obține un loc de muncă după numai doi ani de studii:

„Un plus este faptul că școala este dotată cu un laborator.”

„Am ales meseria tehnolog-vestimentar.”

Europa Liberă: Care sunt avantajele pe care le-ai descoperit între timp?

„Dezvoltă foarte bine imaginația. Profesorii sunt foarte buni, te ajută să te descurci unde nu știi.”

„Este o soluție pentru a câștiga mai repede proprii bani, să nu cerem de la părinți.”

Andrei Castraveț, profesor la Centrul de Excelență în construcții spune că în ultimii ani școlile de meserii s-au adaptat tendințelor, mai ales după ce aceste instituții au devenit o alternativă pentru cei care au picat BAC-ul sau îi sperie cerințele mai stricte. Totuși, pentru a supraviețui, spune el, școlile au nevoie de o colaborare continuă cu agenții economici:

„Ceea ce-i trebuie învățământului profesional, să nu uităm, trebuie să fie un parteneriat social foarte promovat și deschis între școli și agenții economici, întreprinderile pe care le avem. Acest lucru creează imaginea școlilor, totul depinde de școală, depinde de cadrele didactice. Pentru dezvoltarea acestor parteneriate nu este numai directorul, trebuie să fie și o implicare a angajaților.”

De fapt, școlilor care practică învățământul dual și au parteneri printre agenții economici le revin mai multe locuri la admitere. Sunt schimbări despre care Silviu Gîncu, șeful direcției Învățământ profesional tehnic spune că vor spori atractivitatea școlilor de meserii:

„În sistemele economice după care ne orientăm noi, din Germania, Austria, învățământul profesional este foarte popular și este extins pe o arie destul de largă. În cazul nostru, el nu este la fel de extins și din acest considerent am și lansat tot procesul acesta de reformă, astfel încât să-l facem mai atractiv, ca tot mai mulți elevi să vină în acest sistem, să capete meserii ca să se poată mai ușor încadra în câmpul muncii.”

Campania de Promovare a învățământului profesional tehnic are sloganul „Meserie pe plac, viitor asigurat”. Și are drept obiectiv informarea cat mai completa. Mulți dintre elevii cu care am stat de vorbă mi-au spus că le-a lipsit îndrumarea competentă, bazată pe o informare în detaliu despre școli și meserii. În consecință alegerea a fost mai degrabă întâmplătoare, si abia pe parcurs s-au atașat de meserie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG