Linkuri accesibilitate

Modificarea sistemului electoral are drept scop perpetuarea unor forțe politice la putere indiferent de votul popular (O. Nantoi/IPN)


Pentru investitorii din Occident este foarte impirtant ca R. Moldova să fie un stat stabil, cu o justiție independentă (Petre Bogatu/IPN).

În ziua de astăzi este inutil de a se vorbi despre democrație, afirmă Directorul de programe al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, citat de IPN. El consideră că modificarea sistemului electoral are drept scop perpetuarea unor forțe politice la putere, indiferent de votul cetățenilor: „[...] votul din municipiul Chișinău a perturbat acele mecanisme care trebuiau să fie aplicate fără mare tam-tam în cele 45 de circumscripții din Moldova”, spune Oazu Nantoi, referindu-se la alegerile noi din municipiul Chișinău, rezultatul cărora nu a fost validat de instanțele de judecată.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Situaţia este mai periculoasă decât atunci când s-a aflat de furtul miliardului, spune analistul politic Nicolae Negru despre nevalidarea alegerilor municipale, citat de portalul Tribuna: „[…] Plahotniuc a făcut un deserviciu foarte mare și nu numai Republicii Moldova, dar și propriului partid, dacă, desigur, prezumăm că Plahotniuc a fost cel care a determinat acțiunile justiției, acțiuni care sunt ridicole.” Acum și perspectiva alegerilor parlamentare arată altfel în lumina negativă a deciziei Curții Supreme de Justiție, mai spus Negru.

Despre Cafeneaua Guguță ca un centru al mișcării de protest scrie Evgheni Ceban pentru portalul de expresie rusă NewsMaker. E vorba de mișcarea OccupyGuguță, care a realizat pancarte creative pentru protestele din week-end, precizează autorul. În articol este citată și activista civică Vlada Ciobanu, care spune că prin aceste evenimente doresc să unească persoane de diferite vârste și opinii, cei care au ignorat demult acțiunile de protest. Organizatorii au mai spus că insistă pe validarea mandatului lui Andrei Năstase nu pentru că sunt susținători, dar pentru că el a câștigat la alegeri.

Despre ce îi împiedică pe alolingvi să studieze limba de stat scrie Lidia Guțu într-o analiză pentru Noi.md. Autoarea scrie că au trecut 27 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, dar multe persoane alolingve așa și nu au însușit limba de stat. printre cauze specialiștii invocă lipsa unei respective strategii de stat, numărul insuficient de cursuri, în special gratuite și, respectiv, motivarea redusă.

Fărâmițarea scenei politice și lipsa democrației în cadrul partidelor politice a nimicit condițiile de care este nevoie pentru formarea unei elite politice capabilă să determine obiectiv necesitățile societății, scriu Tudor Tomozei și Octavian Bejan, într-un editorial publicat pe portalul Tribuna. Autorii subliniază că a venit timpul ca partidele politice să își vadă propria responsabilitate în fața societății din Republica Moldova pentru eșecul acțiunilor întreprinse, pe de o parte, în vederea dezmembrării vechiului regim totalitar-comunist, iar pe de altă parte, în vederea instaurării și consolidării unui regim democratic autentic. Una dintre soluții pe care le propun este „crearea unui sistem de partide mai omogen”.

Jurnalistul Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu, publică un articol despre Mișcarea de Rezistență Națională, lansată de liderii protestelor recente de la Chișinău, Andrei Năstase și Maia Sandu. Unul dintre membrii acestei mișcări și directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie este citat, spunând că alianța „nu-și propune preluarea puterii - este o mișcare ce își propune distrugerea acestui regim”. Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu afirmă că „recuperarea democratică nu se face la televizor, ci prin implicare. Trebuie să ne solidarizăm cu aceste proteste. În caz contrar, vor crede că suntem de acord cu ceea ce se întâmplă acum.”

Orientarea occidentală a Republicii Moldova va atrage investitori străini, mai ales americani. De această părere este jurnalistul Petru Bogatu, transmite IPN. El este de părere că Republica Moldova se află într-o zonă cu riscuri imense, iar politica Statelor Unite ale Americii față de Federația Rusă în mare parte ajută și țările care nu fac parte din NATO. Potrivit lui, este foarte important pentru investitorii din Occident ca Republica Moldova să fie un stat stabil, cu legi fără ambiguități, cu o justiție independentă: „Acolo unde este prezența americană, acolo este asigurată stabilitatea politică, economică și militară”, a conchis Petru Bogatu.

Tot IPN transmite că primele șase luni ale noului mandat al Misiunii EUBAM au fost marcate de progrese, începând de la intrarea în vigoare a noului acord privind controlul comun până la proiectele de infrastructură lansate în regiune împreună cu inițierea schimbului de informații între agențiile de frontieră din Ucraina și Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, în cadrul celei de-a 30-a Reuniuni a Consiliului Consultativ EUBAM. În opinia sa, realizările sunt cu un accent special pe introducerea unei schimbări în calitatea managementul frontierelor atât pentru oameni, cât și pentru comerț.

XS
SM
MD
LG