Linkuri accesibilitate

Miza PD-ului pentru alegerile de duminică este Ceban (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


„Statalismul şi patriotismul unora e chior” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Jurnalista Svetlana Corobceanu scrie în Jurnal de Chişinău că rezultatul scrutinului din Chişinău de duminică depinde de strategia fiecărui candidat de mobilizare a electoratului. Jurnalista observă însă că mașinăria propagandistică a Partidului Democrat de guvernare mizează pe absenteism, prezentându-i pe ambii candidați la fotoliul de primar ca fiind slabi. În articol se mai spune că rezultatul alegerilor din Chişinău de duminică ar putea influenţa campania parlamentară din toamnă. O eventuală victorie a lui Andrei Năstase ar da peste cap strategia gândită de partidul de guvernământ pentru parlamentare, cea de a obţine victoria promovând candidați independenți, observă analiștii Vlad Culminschi şi Vladimir Socor.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, scrie că miza PD-ului pentru alegerile de duminică este Ceban. „Plahotniuc şi Dodon au bătut palma încă în ajun de primul tur. Ion Ceban a fost cumpărat de Plahotniuc. Va merge în alegeri din partea socialiştilor, iar după alegeri, se va lepăda de Dodon, tot aşa cum s-a lepădat de Voronin, şi va trece la Plahotniuc”, anticipează Grozavu. El mai notează că e nevoie de o mobilizare mai mare la vot pe 3 iunie şi le recomandă partidelor de dreapta să anunţe mobilizare generală mai ales în suburbii despre care spune că au salvat de fiecare dată Chişinăul.

Scrutinul de duminică este analizat şi de deputatul socialist Bogdan Ţîrdea într-un amplu articol din Argumentî i Factî. El critică partidele care şi-au anunţat spijinulul pentru candidatul Andrei Năstase. „Oligarhii, alianţa de hoţi care au condus ţara timp de opt ani, cei care au furat miliardul, au înstrăinat aeroportul şi au închis şcoli se unesc în jurul lui Năstase”, scrie socialistul. El îi aduce mai multe critici lui Năstase, despre care zice că s-ar teme de adversarul său Ion Ceban, candidatul socialiştilor. Deputatul PSRM mai afirmă că adepţii lui Năstase manipulează precum că socialiştii ar fi în alianţă cu Plahotniuc. „Partidul Democrat de guvernare nu-l agreează nici pe Ceban, nici pe Năstase… dar sub presiunea americanilor şi europenilor democraţii se văd siliţi să-l sprijine pe Năstase”, crede deputatul socialist Bogdan Ţîrdea.

Deputatul român Matei Dobrovie crede că Partidul Democrat de guvernământ îl va susţine în turul doi pe candidatul socialiştilor Ion Ceban, aşa cum au procedat democraţii şi la prezidențiale. Într-o analiză pentru portalul ziare.com Dobrovie opinează că „o victorie a lui Andrei Nastase ar zgudui din temelii actualul sistem, iar valul de schimbare se va revărsa în toata R. Moldova la alegerile parlamentare… Este o șansă unică şi un test important - un prim pas către demantelarea regimului oligarhic şi eliberarea statului captiv”. Matei Dobrovie mai constată că „primul tur al scrutinul a dovedit că în ciuda știrilor false, a manipulărilor din sondaje… a tacticii de divizare a voturilor dreptei și a fraudelor electorale, cetățenii au știut să discearnă și au zădărnicit planul oligarhului Plahotniuc de a nu-l lăsa pe candidatul Andrei Năstase să intre în turul 2”. Alegerile pentru Primăria Chișinău sunt un test esențial în perspectiva alegerilor parlamentare, concluzionează deputatul român Matei Dobrovie.

Alexandru Vakulovski scrie pe deschide.md că turul 2 al alegerilor din Chișinău are și menirea unui răspuns pentru noi: cine suntem? „Suntem într-adevăr europeni, cu valori europene sau ne-am înglodat în mocirla comunistă, numită deocamdată Uniunea Economică Eurasiatică”. Autorul concluzionează că „cu Ion Ceban pierdem Chișinăul și n-avem nici o șansă. Tot ce vom primi în schimb sunt doar monumente cu harta Rusiei, cum s-a întâmplat zilele astea la Comrat”.

Editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, observă că statalismul şi patriotismul unora e chior, reacționează foarte sensibil la orice se întâmplă la Vest și e orb, surd la pericolele estice. Negru aduce drept exemplu reacția critică a unora la știrea că SUA ar dori să construiască un nou sediu pentru Ambasada sa pe ruinele fostului „stadion republican”, demolat pe timpul guvernării comuniste. „De ce i-ar nemulțumi lucrul acesta? Le pare rău de stadion? De ce nu au protestat atunci când a fost demolat?”, se întreabă Negru. „Explicația „patriotismului” chior, unilateral e simplă: antioccidentalismul și, în special, antiamericanismul reflexiv, reminiscent și cultivat din nou de mass-media rusă, dar și „profesat” în mod conștient de persoane stimulate să vegheze ca „tancurile NATO să nu ajungă la Breansk”, concluzionează Nicolae Negru.

Evenimentul Zilei publică o amplă analiză semnată de Mădălin Necşuţu despre reformarea sistemului bancar moldovenesc după „furtul miliardului”. După ce Republica Moldova a fost grav afectată de furtul a unui miliard de dolari, autoritățile R. Moldova încearcă să consolideze sistemul bancar conform regulamentelor UE. În ciuda progreselor înregistrate până în prezent, experții declară că reformele din sectorul bancar nu vor aduce peste noapte investitorii străini, deoarece nu este momentul cel mai favorabil pentru atragerea investițiilor în piețele emergente. În același timp, R. Moldova trebuie să implementeze multe reforme pentru combaterea corupției și instaurarea unui sistem bazat pe statul de drept - ambele fiind esențiale pentru sporirea încrederii investitorilor străini, se mai spune în a

XS
SM
MD
LG