Linkuri accesibilitate

București - capitala mitingurilor (VIDEO)


O zi de manifestații, 9 iunie 2018
O zi de manifestații, 9 iunie 2018

Comunitatea LGBT organizează Pride Parade, iar PSD pregătește un mare miting împotriva ...„abuzurilor”.

La București au loc sâmbătă mai multe manifestații, care ar putea atrage mii, poate chiar zeci de mii de participanți: parada anuală a comunității LGBT „Bucharest Pride”, o contra-manifestație a „Noii Drepte”, grupare care între altele, militează activ pentru familia tradițională.

Seara este programat mitingul Partidului Social Democrat de guvernământ. Un miting de „protest față de abuzurile din justiție” și implicit în sprijinul liderului social-democrat Liviu Dragnea care așteaptă verdictul într-un process de instigare la abuz în serviciu.

Liviu Dragnea, liderul PSD (poză de arhivă)
Liviu Dragnea, liderul PSD (poză de arhivă)

Mitingul PSD a fost criticat între alții de preşedintele Klaus Iohannis, drept „ o abordare caraghioasă şi pur populistă". „Mitingurile sunt o formă de protest şi protestul se asociază în mod normal, într-o democraţie, cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. În nicio societate normală mitingul de protest nu se asociază cu cei de la putere” a explicat președintele Iohannis, citat de Agerpres. .Corespondenții Europei Libere la București relatează că „ mitingul de sâmbătă seară este gândit să-i impresioneze pe susținătorii PSD, să demonstreze coeziunea acestei formațiuni, dar și să pună presiune asupra Justiției”.

Bucharest Pride 2018
Bucharest Pride 2018

Pe de altă parte, marșul comunitășii LGBT, ajuns la a 14-ea ediție, va sărbători și 40 de ani de când a fost creat steagul-curcubeu, pentru a reprezenta solidaritatea comunităţii LGBT şi apărarea drepturilor ei. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell și ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt se vor număra printre cei care se vor adresa participanților, informează Digi24.

Adrian Coman și soțul său,americanul Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia.
Adrian Coman și soțul său,americanul Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia.

Marți, la solicitartea Curții Constituționale din România, Curtea de Justiție a UE a hotărât că termenul de „soţi" din directiva privind libera circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene include şi soţii de acelaşi sex.

Decizia a fost dată în cauza Coman, Hamilton vs. ministerul român de intern.

E vorba despre românul Adrian Coman și americanul Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia, care au încercat mulți ani să convingă justiția română să-i recunoască drept familie și să-i dea lui Hamilton drept de ședere în România. Decizia de marți a judecătorilor de la Luxembourg arată că deși statele membre europene sunt libere să autorizeze sau să nu căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex dreptul de a locui într-un stat al UE. Odată cu dreptul de ședere, soțul primește și toate celelalte drepturi derivate din directiva europeană privind libera circulație.

România se numără printer cele câteva țări din estul UE care nu recunosc în nici un fel cuplurile de același sex, alături de: Polonia, Slovacia, Letonia, Lituania și Bulgaria.

„Noua Drepata” demonstrează pentru familia tradițională, București 9 iunie 2018
„Noua Drepata” demonstrează pentru familia tradițională, București 9 iunie 2018

Pe de altă parte, în România va avea loc un referendum provocat de Coaliția pentru familie care a strâns peste trei milioane de semnături pentru modificarea Art. 48 din Constituție, pentru a redefini noțiunea de soți drept relația dintre un bărbat și o femeie, atsfel ca în viitor să fie interzise căsătoriile între persoane de același sex. Toate bisericile autohtone s-au implicat înstrângerea semnăturilor și susținerea acestei idei, iar partidele parlamentare s-au raliat aproape în bloc pentru Familia tradițională.

XS
SM
MD
LG