Linkuri accesibilitate

Miting de comemorare în Piața Victoriei de la București a protestului diasporei de vinerea trecută


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești

„Diaspora trebuie să fie conştientă de forţa sa”, scrie într-un articol publicat în secțiunea de bloguri (opinii) a ziarului „Adevărul” Cristina Buzașu, româncă din diaspora. Ea spune că reprimarea mitingului din 10 august „nu face decât să îi motiveze şi mai mult pe cetăţeni. Indignarea, frustrarea şi chiar furia împotriva unui duşman comun îi uneşte – în loc să-i dezbine sau să-i sperie pe manifestanţi, aşa cum a încercat PSD”. Cu peste 20% din populație în afara țării, societatea românească ar putea fi urnită din loc de acești oameni care își conservă cu grijă legăturile cu țara, prin familiile lor. „ Este astfel de aşteptat ca participarea electorală să fie semnificativ mai ridicată – atât la alegerile prezidenţiale din 2019, cât şi la cele locale şi parlamentare din 2020 ”, spune Cristina Buzașu, care adaugă însă că e nevoie de unitate „ atât în rândul societăţii civile şi al diasporei, cât şi al opoziţiei”. Participarea civică a tinerilor trebuie încurajată, inclusiv voluntariatul. Iar partidele de opoziție trebuie să lase orgoliile deoparte. Pentru că se impune „crearea unei mişcări de colaborare între partidele de opoziţie şi societatea civilă”.

Presa anunță că astăsearăla ora 22.45 în Piața Victoriei va fi un miting de comemorare a protestului diasporei de vinerea trecută. Românii au fost invitați prin Facebook să ia parte.

Nu lipsesc nici opiniile contrare celor de susținere a protestatarilor anti-PSD. Vasile Ernu, publicat și el pe blogurile Adevărul, își declară dezaprobarea pentru acest gen de „mantre” cum a fost „isteria anticomunistă” din anii nouăzeci, apoi isteria anticorupție, iar acum isteria celebrului slogan injurios la adresa PSD. În general, Vasile Ernu vede în ele toate pattern-ul stabilit de „elita tip gds&comisii“ și căruia nu s-ar îngădui să nu te supui fără să fii „ejectat”. (e vorba de comisiile prezidențiale de analiză organizate sub mandatul de președinte al lui Traian Băsescu)

Ziarul „Gândul” îl preia in extenso pe fostul premier pesedist Adrian Năstase de pe blogul personal. Năstase se războiește cu președintele Klaus Iohannis care a spus că protestele din Piața Victoriei sunt îndreptățite. În opinia fostului politician trecut prin închisoare după un proces de corupție, de plâns este tânăra jandarm bătută de protestatari și care ar fi fost externată prea devreme din spital.

Pe site-ul Marginalia, Tudorel Urian se întreabă dacă liderul social-democrat Liviu Dragnea chiar a pregătit în detaliu reprimarea brutală a protestului de vineri seara și numai de vineri (pentru că în zilele următoare nu au fost niciun fel de incidente). Nu pare plauzibil. Mai degrabă e de crezut că jandarmeria a vrut să descurajeze populația de a mai ieși în stradă „pentru marile porcării pregătite de PSD încă din primele zile ale viitoarei sesiuni parlamentare”. El speră că Parchetul general își va face datoria anchetând corect cele petrecute, pentru că, dinspre partea PSD, nu e de așteptat vreun pas înapoi, cu toate că se află într-o situație de mare vulnerabilitate : s-a prăbușit în sondaje și riscă să fie exclus din familia socialiștilor europeni.

XS
SM
MD
LG