Linkuri accesibilitate

Ce este și cum se va face „valorizarea” pensiilor?


Ministerul muncii, protecției sociale și Familiei anunță că după indexarea cu 6,8 la sută care va fi aplicată începând cu 1 aprilie, pensia medie pentru limita de vârstă pe care o primesc peste 532 de mii de persoane va crește circa 100 de lei. O majorare a pensiilor este prevăzută și pentru alți 80 de mii de beneficiari din sistem, în cazul cărora va fi aplicată o recalculare a venitului asigurat pentru pensie, un element al reformei sistemului de pensii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

Noua măsură este numită valorizare și se va aplica deocamdată în cazul persoanelor care au intrat în sistemul de pensii între anii 2001-2008. Acest lucru înseamnă o ajustare a venitului obținut până în anul 1999, când a fost introdusă vechea formulă de calcul a pensiilor, la salariul mediu pe economie din anul pensionării. Ministra muncii, Stela Grigoraș spune că această recalculare a pensiilor se va efectua treptat și va elimina inechitățile din sistem, urmând ca anul viitor acest mecanism să fie aplicat pentru cei care s-au pensionat în perioada 2009-2011:

Stela Grigoraș
Stela Grigoraș

„Ca rezultat al acestui exercițiu, pensiile vor crește în mărime de 5-30 de procente. Iar această creștere este condiționată în primul rând de numărul anilor care vor fi valorizați și de venitul cu care a contribuit, de fapt, persoana pentru pensia respectivă.”

Acest instrument al reformei sistemului de pensii va fi pus în aplicare concomitent cu indexarea pensiilor cu 6,8 la sută pentru toți beneficiarii.

Președinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti a declarat în ajun că guvernul doar se laudă cu respectarea principiului echitații, în realitate însă ar aplica un sistem păgubos pentru beneficiarii din sistemul de pensii.

În replică, reprezentanții ministerului spun că în acest an indexarea se va face doar în baza prognozei pentru rata inflației în 2017, care este de 6, 8 la sută. Celălalt indicator, care era luat în calcul până acum- creșterea salariului mediu pe economie, este luat în considerare în cazul măsurii de valorizare, explică Stela Grigoraș:

„Avem prezenți ambii indicatori, dar în două instrumente separate de actualizare a pensiilor. De la 1 aprilie 2017, indexarea se face doar în baza unui indicator, pentru că acesta este rolul indexării: să asigurăm capacitatea de procurare a pensiei și se face în baza inflației.”

Reprezentanții ministerul notează că de la începutul lunii viitoare, pensia minimă va fi aceeași pentru toți, indiferent că au muncit în agricultură sau alte sectoare ale economiei naționale și a fost corelată cu venitul lunar minim garantat care este de 961 de lei, sumă care va ajunge la 1026 de lei după indexare.

Stela Grigoraș spune că aceste măsuri sunt costisitoare pentru sistem. În același timp alte soluții au generat economii, în special unificarea condițiilor de pensionare, adică excluderea statutului special pe care îl aveau militarii, funcționarii publici, deputații, membrii guvernului; ridicarea vârstei de pensionare la 63 de ani și a stagiului de cotizare la 34. Aceste economii sunt direcționate spre majorarea pensiilor mici. În plus, raportul dintre numărul contribuabililor și cel al pensionarilor a ajuns la relația 1 la 1, pe când sistemul de pensionare este fezabil atunci când raportul este de 4 contribuabili la un pensionar. Iată cum se explică deficitul din fondul asigurărilor sociale în continuă creștere, ceea ce presupune compensarea cu surse de la bugetul de stat.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG