Linkuri accesibilitate

Gaze și petrol în R.Moldova?


Ministrul moldovean al mediului chemat să explice Parlamentului semnarea unui contract controversat.

Ministrul moldovean al mediului Valeriu Munteanu a apărat în Parlamentul de la Chișinău un contract semnat recent de guvernul Filip cu firma americană Frontera Resources International pentru exploatarea unor eventuale resurse de hidrocarburi ale Moldovei. Munteanu a fost chemat în legislativ de către opoziția socialistă, care critică mai ales prevederea că Frontera va avea dreptul exclusiv de extragere a petrolului și gazelor moldovene, dacă le găsește. Liliana Barbăroșie rezumă dezbaterile din Parlament, inclusiv îngrijorările că aceste prospecțiuni cu rezultate incerte vor aduce daune concrete mediului înconjurător.

Economiştii unuia dintre centrele analitice de la Chişinău, Expert Grup, au spus zilele trecută, printre altele, într-o notă, că guvernul ar fi luat o decizia în mod netransparent, și că au dubii referitoare la corectitudinea concursului, dar şi la situaţia financiară a companiei selectate şi, prin urmare, la oportunitatea de a i se oferi acesteia exclusivitate pe un termen atât de îndelungat pentru prospectarea şi exploatarea resurselor naturale moldoveneşti dacă acestea vor fi, eventual, descoperite.

La fel, analiştii au văzut în contractul încheiat de guvern cu compania americană prea puţine garanţii pentru protecţia mediului înconjurător în timpul preconizatelor forări.

Aceste critici de experţi s-au adăugat unui şir de speculaţii care s-au făcut din momentul publicării ştirii despre semnarea contractului, cele mai multe invocând prestaţia reprobabilă a companiei selectate de guvern pentru aceste cercetări, condiţiile extrem de facilitare de care s-ar bucura aceasta, presupusa legătură între liderul democrat Vlad Plahotniuc şi conducerea companiei, dar şi presupusa lipsă cu desăvârşire în Republica Moldova a resurselor naturale pe care aceasta s-a angajat să le caute.

„E o mică şi obscură companie înregistrată într-un off shore, cu singura experienţă de a toca banii micilor investitori de pe bursă”, a spus fostul premier Ion Sturza despre afacerea guvernului Filip, invocând şi un presupus scandal în care ar fi intrat aceasta în Georgia, unde la fel ar avea afaceri.

Nu există rezerve serioase de petrol și gaze în Republica Moldova, nici convențional, și nici de șist. Specialiștii în domeniu o știu foarte bine și demult”, a adăugat fostul premier, care a avut tangenţe cu domeniul petrolier în România, unde locuieşte şi dezvoltă afaceri.

Multe dintre aceste dubii au fost exprimate şi vineri în plenul Parlamentului. Mai ales de deputaţii socialiştii, care au iniţiat audierea ministrului Munteanu, şi de liberal-democraţi.

„Olanda, care are şi rezerve de hidrocarburi, optează pentru energia verde, noi însă ne permitem să aprobăm nişte tehnologii extrem de neprietenoase mediului. Mai firesc pentru Dvs., ca ministru al mediului, ar fi fost să veniţi în plenul parlamentului să promovaţi eco energia. Dar dacă tot v-a obligat guvernul să vă implicaţi în această afacere, evident că am fi aşteptat ca chestiunile legate de protecţia mediului să fie foarte bine punctate şi apărate, ceea ce nu vedem în conntract ”, i-a reproşat ministrului mediului Grigore Cobzac, deputat liberal-democrat.

„Ceea ce se întâmplă acum în Parlament este o bătaie de joc. Dumnealui pe toată durata audierilor doar a promovat şi apărat un agent economic american, înregistrat în off shore, fără să fie clar ce experienţa are în acest domeniu şi un contract care ne transformă de fapt pe toţi în nişte aborigeni ”, l-a acuzat pe ministrul Munteanu Vlad Batrâncea, deputat PSRM.

Mai în glumă, mai în serios, liderul comunist Vladimir Voronin a sugerat că ar fi „Fireşte, noi suntem atât de mici şi neînsemnaţi că nici cu tăbliţa lui Mendeleev nu ne împrietenim. Dar, totuşi, la câtă urgenţă şi taină în jurul acestui contract, întrebarea este cine a luat bani pentru acest contract?”, l-a întrebat el pe raportor.

Timp de câteva ore cât au durat audierile, ministrul mediului s-a justificat spunând că compania este credibilă, iar acest lucru l-ar fi garantat ambasadorul american la Chişinău, că procesul de desemnare a acesteia a fost mai transparentă ca niciodată în acest tip de afaceri şi că activitatea companie nu va prezenta nici un pericol pentru mediu.

Valeriu Munteanu i-a acuzat, la rându-i, pe socialişti, că se opun afacerii pentru că nu doresc întărirea securităţii energetice a Republicii Moldova:

„Într-o perspectivă de 7-8 ani Republica Moldova va putea obţină, cred eu, Gaze naturale şi petrol, iar noi vom deveni cu adevărat independenţi faţă de Federaţia Rusă, ceea ce nu am putut obţine în ultimii 25 de ani. Şi ştiu că asta deranjează atât la Moscova, cât şi Chişinău”.

Contractul semnat între companiei americana Frontera Resources şi guvernul de la Chişinău prevede dreptul exclusiv al acesteia de a explora, produce şi dezvolta resursele de hidrocarburi, timp de 49 de ani şi pe un spaţiu vast în sudul Republicii Moldova, echivalent cu o treime din teritoriul ei. Chiar dacă potrivit acordului, guvernul este în drept să anuleze înţelegerea dacă compania va aduce daune grave sănătăţii şi vieţii populaţiei pe teritoriul ce urmează a fi explorat, criticii spun că aceste garanţii par formale şi că, în orice condiţii, mediul ambiant va avea de suferit, în timp ce rezultatele cercetării sunt puse sub serioase semene de întrebare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG