Linkuri accesibilitate

Reuniunea miniștrilor de externe din statele UE dezbate situația din Siria și perspectivele de extindere a blocului european în Balcanii de Vest


Federica Mogherini la reuniunea de la Sofia
Federica Mogherini la reuniunea de la Sofia

La Sofia a avut loc reuniunea miniştrilor de Externe ai UE. Pe agendă au figurat evoluțiile politice din Siria și Coreea de Nord și extinderea Uniunii în Balcanii de Vest.

Situația din Siria a fost analizată în contextul ultimelor evoluții din aceasta țară și a conferinței ce va avea loc în aprilie la Bruxelles. Participanții și-au exprimat sprijinul pentru opoziția democrată siriană.

În cadrul dezbaterilor ministrul bulgar de externe Ekaterina Zaharieva a declarat că regimul de la Damasc dezminte informațiile privind folosirea, de către armata sa, de arme chimice, dar surse internaționale demne de încredere afirmă contrariul. Zaharieva a subliniat necesitatea ca statele europene să acționeze în criza siriană împreună și într-un mod organizat.

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a cerut ca sistemul de observare al Națiunilor Unite să analizeze informația despre eventuala folosire de arme chimice în Siria. „Orice mișcare trebuie urmărită în cel mai serios mod”, a adăugat Mogherini.

O parte din participanți, printre care ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, au cerut ca Serbia și Muntenegru să devină membre ale Uniunii până la 2022 – cu trei ani mai devreme decât a propus Comisia Europeană. Țările candidate, însă, trebuie să accelereze programul de reforme și să obțină progrese în combaterea corupției și crimei organizate.

Mogherini și-a exprimat convingerea că până la 2019 problemele în relațiile între Belgradul și Priștina vor fi rezolvate.

Ministrul albanez de externe Ditmir Bushati a cerut mai multe investiții europene pentru țările candidate.

Ekaterina Zaharieva a anunțat că se așteapta în luna iunie Consiliul Uniunii să decidă începerea tratativelor privind aderarea Albaniei și Macedoniei.

Legat de aceasta, comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, și-a exprimat convingerea că disputa privind denumirea FRI Macedonia va fi rezolvată înainte de luna iulie.

Aflat la Sofia, ministrul macedonean de externe Nikola Dimitrov a anunțat că Skopije așteaptă propunerea elenă pentru rezolvarea problemei denumirii fostei republici iugoslave.

Participanții au constatat semnale pozitive în dialogul între cele două state coreene exprimându-și speranța ca ele vor continua după Jocurile Olimpice.

XS
SM
MD
LG