Linkuri accesibilitate

Miloš Zeman a cîștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Cehia


Președintele ceh Milos Zeman votează în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, Praga, 27 ianuarie, 2018
Președintele ceh Milos Zeman votează în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, Praga, 27 ianuarie, 2018

De rezultatele scrutinului depinde într-o măsură și soarta guvernului ceh.

În Cehia, președintele în exercițiu Miloš Zeman a cîștigat, cu o diferență minimă, al doilea tur al alegerilor prrezidențiale. 51,36% din alegători au votat pentru Zeman față de 48.63% pentru contracandidatul său, profesorul universitar Jiří Drahoš, care s-a declarat învins încă înainte de numărarea tututor voturilor. Participarea la vot a fost de peste 66,5%.

A fost confruntarea dintre un veteran al politicii cu evidente simpatii pro-ruse și un „începător” liberal, avocatul integrării și mai profunde a Cehiei în structurile euro-atlantice.

Pentru analistul politic ceh Jiri Pehe, rezultatul reflectă o „polarizare accentuată” a societății cehe, „ruptă” aproape în două părți egale, între populația urbană și cea rurală, dar și între liberali și populiști. Un fenomen care se poate observa și în Statele Unite sau alte țări europene, a mai declarat Pehe agenției AFP.

Analistul Jiri Pehe, Praga, 27 ianuarie, 2018
Analistul Jiri Pehe, Praga, 27 ianuarie, 2018

„Nu este vorba numai simplu de Praga și marile orașe vs. restul țării”, a continuat analistul politic, „dar și despre viziuni diferite despre lume, despre confruntarea între cei deschiși spre afară și spre modernitate și cei care au rămas înrădăcinați în trecut. Am putea spune că jumătate din societatea cehă se teme de străini, de globalizare și toate problemele pe care le ridică”, a mai spus analistul Jiri Pehe.

Miloš Zeman, de 73 de ani, deține postul prezidențial, relativ lipsit de puteri politice, din 2013. În cei cinci ani de mandat a iritat pe mulți cu stilul său de viață marcat de excese alcoolice și tabagice, cu declarații strident anti-imigraționiste, anti-musulmane și cu admirația față de președintele rus Vladimir Putin, exprimată într-o perioadă când mulți se tem că Kremlinul se amestecă în afacerile interne ale țărilor occidentale, inclusiv în alegeri. Zeman promovează, de asemenea relații, mai strânse cu China.

Afiș electoral al președintelui Milos Zeman, pe care se poate citi „Stop imigranții”, Praga, 26 ianuarie 2018
Afiș electoral al președintelui Milos Zeman, pe care se poate citi „Stop imigranții”, Praga, 26 ianuarie 2018

Între cele două tururi de scrutin, Zeman a încercat, deasemeni, să încline balanța în favoarea sa acuzându-și rivalul că vrea să „dea drumul” în Cehia imigranților. Țara s-a umplut de afișe pe care scrie: „Stop imigranților. Stop lui Drahoš. Țara asta este a noastră. Votați Zeman.”

Este a doua oară când cehii își aleg președintele prin vot direct, după scrutinul din 2013, câștigat de Zeman. De rezultatele scrutinului depinde într-o măsură și soarta guvernului ceh, după ce o primă propunere de guvern minoritar a fost respinsă de Parlament, iar premierului Andrej Babiš, aliat cu Zeman, i-a fost ridicată imunitatea parlamentară ca să fie anchetat sub bănuiala de fraudă cu fonduri europene.

XS
SM
MD
LG