Linkuri accesibilitate

40 de miliari moldoveni pleacă într-o nouă misiune în cadrul KFOR în Kosovo (GALERIE FOTO)


Soldaţi moldoveni
Soldaţi moldoveni

Soldații moldoveni vor fi dislocați în baza militară italiană din localitatea Pech, Kosovo, pentru jumătate de an.

Mâine, 40 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova vor pleca într-o nouă misiune internațională de menținere a păcii în Kosovo. Mandatul contingentului constituit din geniști și un pluton de infanterie va dura 6 luni. Astăzi, în cadrul unei ceremonii organizate de Ministerul Apărării, militari au primit încurajări și au fost îndemnați să dea dovadă de profesionalism.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct


Igor Zavatin și-a început cariera militară acum trei ani și este unul din cei 7 geniști care vor pleca în Kosovo, acolo unde urmează să participe la operațiunea de cercetarea a teritoriului, pentru a depista obiecte explozibile rămase după conflictul din 1998-1999. Deși nu are experiența unei misiuni internaționale, militarul este convins că exercițiile și simulările în care au fost implicați le-au dat pregătirea necesară pentru a reacționa prompt în orice situație. Ca și alți soldați din contingentul militar, Igor Zavatin spune că pericolele sunt minime pentru acei care își cunosc foarte bine misiunea:

„În fiecare zi ne confruntăm cu acest lucru pe teritoriul țării noastre și nu văd o problemă ca să fim în misiune și acolo. Ne-am pregătit, am pregătit familia, le-am explicat ce vom face acolo, ei știu și nu este ceva ieșit din comun sau ceva dificil. O să lucrăm și o să căpătăm experiență în plus, tot timpul este loc pentru învățătură.”

Pe lângă acțiuni de deminare de teritoriu, soldații moldoveni vor mai fi implicați în misiuni de patrulare, de pază a obiectelor militare și a clădirilor istorice sub egida UNESCO. Fiecare dintre ei a fost testat individual, decisive fiind aprecierile obținute după aplicațiile de pregătire desfășurate în afara țării, spune maiorul Ruslan Varivanov, comandantul contingentului de militari. Soldații nu mizează pe noroc, ei sunt pregătiți să intervină și să nu de-a greș, adaugă maiorul:

„Noi am trecut un antrenament care se petrece în Germania, la baza de instruire internațională și fiecare misiune, conform destinației la care o să fim detașați în Kosovo, exact aceeași misiune a fost îndeplinită în cadrul antrenamentelor. Orice militar, el trece pregătirea de-a lungul lui drum în serviciul militar. El reprezintă țara și Armata Națională.”

Soldații moldoveni vor fi dislocați în baza militară italiană din localitatea Pech, Kosovo, pentru jumătate de an. Ministrul apărării, Eugen Sturza, i-a îndrumat pe militari să de-a dovadă de profesionalism și devotament, așa cum au făcut-o și în alte operațiuni din Irak, Georgia, Liberia, Sudanul de Sud, Coasta de Fildeș sau Ucraina. Eugen Sturza susține că celor 40 de militari care vor pleca mâine în Kosovo, dar și tuturor celor aproximativ 300 de ofițeri ai Armatei Naționale care au participat la operațiuni KFOR până acum li s-a acordat mandatul de încredere, semn că Republica Moldova poate contribui la securitatea globală:

„Obiectivul nostru strategic privind trecerea în lista țărilor producătoare de securitate s-a realizat. A venit timpul să trecem la o altă etapă, să ne asumăm un angajament mai ambițios, dar pe care îl putem realiza. Trebuie să antrenăm un număr mai mare de militari în aceste misiuni, inclusiv femei. Contăm în realizarea acestui obiectiv pe susținerea instituțiilor decidente și pe partenerii noștri internaționali. Domnilor militari din contingentul KFOR, vă solicit să vă îndepliniți misiunea cu cinste, onoare și devotament.”

Premierul Pavel Filip, prezent și el l-a ceremonia de detașare a militarilor, a spus că acceptarea soldaților moldoveni în aplicațiile internaționale de menținere a păcii sugerează că Republica Moldova are șansa să ajungă treptat un furnizor de securitate, inclusiv cu sprijinul NATO:

„Republica Moldova, respectând statutul de neutralitate, dorește o colaborare bună cu Alianța Nord-Atlantică. Ea ne va permite să modernizăm instituțiile statului în spiritul valorilor euro-atlantice, să avem o armată dezvoltată, capabilă să asigure securitatea militară a statului. Aici se înscrie și dezvoltarea potențialului de pacificare a armatei.”

Cei 40 de miliari constituie al optulea contingent implicat din 2014 în misiunea KFOR din Kosovo. În misiuni de pacificare contingente moldovenești sunt implicate din anul 2003. Astăzi, soldații au fost petrecuți în misiune și de rude. Toți, indiferent la a câta plecare sunt, nu și-au trădat emoțiile, convingerea lor fiind că experiența misiunilor de pacificare este unică și extrem de necesară în cariera unui militar.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG