Linkuri accesibilitate

Fostul președinte georgian și fost guvernator al Odesei Mihail Saakașvili încearcă să revină în Ucraina (VIDEO)


Sprijinitori ai lui Saakașvili la granița polonezo-ucraineană, 10 septembrie 2017
Sprijinitori ai lui Saakașvili la granița polonezo-ucraineană, 10 septembrie 2017

El riscă să fie arestat la cererea guvernului georgian, sau să nu i se permită să treacă granița pentru că e apatrid.

ACTUALIZARE

Fostul președinte al Georgiei și fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa Mihail Saakașvili și-a schimbat strategia pentru revenirea în Ucraina în 10 septembrie, urcându-se într-un tren care vine din Polonia în orașul ucrainean Lvov, în loc să încerce să treacă granița într-un automobil.

Saakașvili a anunțat că ia trenul spre Lvov din orașul polonez Przemysl pentru a-i evita pe provocatorii care ar putea face scandal la punctul de frontieră Krakoveț, unde sute de sprijinitori de-ai săi din Mișcarea Noilor Forțe s-au adunat să-l întîmpine în 10 septembrie.

Saakașvili călătorește în tren împreună cu fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko.

Corespondentul postului de radio Europa Liberă aflat la granița polono-ucraineană a relatat că poliția din Ucraina a reținut în 10 septembrie cam 40 de bărbați ucraineni îmbrăcați în uniforme militare de camuflaj, despre care se spune că ar fi fost pătiți ca să întrerupă venirea lui Saakașvili.

-------------------------------------------------------------------

Polița ucraineană s-a pregătit în 10 septembrie pentru sosirea lui MIhail Saakașvili, fost președinte al Georgiei și fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa.

Saakașvili, care e în vîrstă de 49 de ani, e decis să se reîntoarcă în Ucraina în 10 septembrie în încercarea de a redobîndi ceetățenia uraineană, care i-a fost ridicată.

Făcând asta însă, el riscă să fie arestat la cererea guvernului georgian, sua să i se refuze intrarea în Ucraina dinmotiv că e un apatrid fără documentele necesare.

Autoritățile de la Tbilis doresc arestarea și extrădarea lu Saakașvili pentru că acesta e bănuit de deturnarea de proprietăți și abuz de putere când a fost președintele Georgiei între 2004-2013.

Mihail Saakașvili: oamenii de rînd resping elitele în Ucraina și în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Saakașvili neagă acuzațiile, spunînd că sînt motivate politic, și că cererea de extrădare din partea Georgiei a fost făcută la presiunea ologarhilor care se tem de prezența sa în Ucraina.

Fostul președinte georgian a părăsit Georgia în 2015 ca să lucreze pentru autoritățile pro-europene de la Kiev ca guvernator al regiunii Odesa.

Când i s-a dat pașaport ucrainean a pierdut cetățenia georgiană, pentru că în Georgia nu e permisă cetățenia dublă.

În noiembrie 2016, Saakașvili a părăsit postul de guvernator al Odesei după ce s-a certat cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

În iulie 2017, Poroșenko i-a ridicat cetățenia ucraineană lui Saakașvili în timp ce acesta călătorea în străinătate.

Fostul guvernator al Odesei a spus că va prezenta la graniță pașaportul său ucrainean și alte documente egale în jurul prânzului în 10 septembrie, în încercarea de a intra în Ucraina pe la punctul de control Krakoveț, din regiunea vestică Lvov.

El spune că se așteaptă ca mai mulți politiceni și deputați ucraineni - între care fostul premier Iulia Timoșenko și fostul ministru al apărării Anatali Hristenko să-i ureze bun venit la graniță.

Mihail Saakașvili se mai așteaptă să fie sprijinit de mii de suporteri din partidul pe care la creat în Ucraina, Mișcarea Forțelor Noi. (LȘ)

XS
SM
MD
LG