Linkuri accesibilitate

Mihail Hodorkovski: „Un om care îl servește pe Putin omoară libertatea”


Imagine de la conferința „Drepturile omului, libertatea și echitatea” de la Berlin.
Imagine de la conferința „Drepturile omului, libertatea și echitatea” de la Berlin.

Conferința „Drepturile omului, libertatea și echitatea” în memoria avocatului și apărătorului drepturilor omului din Rusia Iuri Șmidt.

Conferința e organizată de fondul Rusia Deschisă condus de Mihail Hodorkovski, cu participarea Centrului german al liberalismului modern. În discursul său din deschiderea conferinței Hodorkovski a spus că sub presiunea autorităților de la Moscova, mișcarea de protest din Rusia e pe de-o parte marginalizată, și pe altă parte se radicalizează. Hodorkovski spune că în momentul în care orice protest va deveni imposibil, iar lucrurile se îndreaptă în această direcție, Rusia va ajunge în pragul unui război civil: „Rusia nu are nevoie de un țar bun, ci de instituții și de supremația legii. Doar acest lucru îi va permite să revină la o cale normală de dezvoltare”. Vă prezentăm discuția dintre Mihail Hodorkovski și corespondentul Radio Svoboda la Berlin Iuri Vexler în traducerea Linei Grâu.

Interviu cu Mihail Hodorkovski
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:51 0:00
Link direct

Radio Svoboda: Ce răspuns se poate da la faptul că spațiul pentru activitatea societății civile se restrânge constant în Rusia? De ce acțiuni ar fi nevoie pentru a contracara această tendință, ce ar putea face Occidentul în acest sens?

Mihail Hodorkovski: „Îngustarea posibilităților pentru societatea civilă de a acționa în interiorul țării, fie că această activitate place cuiva sau nu, duce la niște consecințe evidente. Pe măsură ce are loc această restrângere și oamenii pierd posibilitatea de a-și expune poziția în câmpul legal, are loc o radicalizare a acelei categorii de oameni care sunt deosebit de frustrați și lezați în dorința lor de a lua atitudinea în legătură fie cu problemele pe care ei le au, fie cu cele din societate. Și având în vedere că acest spațiu este limitat în Rusia de legi represive, se ajunge în situația în care acești oameni ies din limitele legii. Ultima ieșire de acest fel am văzut-o pe 5 mai, când în multe localități oamenii au ieșit în stradă în pofida legii cu privire la mitinguri care există în Rusia. O lege care ea însăși este ilegală și a fost adoptată cu încălcarea Constituției.

În aceste circumstanțe pentru societatea civilă apare o sarcină importantă – cea de protejare a oamenilor care în mod conștient încalcă legea din Rusia, dar totuși acționează în conformitate cu dreptul internațional. A doua sarcină este legată de necesitatea de a acționa folosind spațiul îngustat lăsat de putere. Asta înseamnă rigori foarte dure pentru aspectele formale ale unor acțiuni. Anume cu ajutorul acestor formalități birocratice puterea încearcă să reducă și mai mult din pârghiile pe care le are societatea. Și a te opune în această situație înseamnă să-i ajuți pe oameni să depășească aceste bariere birocratice, atâta timp cât acest lucru mai este posibil în principiu.

Ce poate face Occidentul aici? Este foarte important pentru oameni, mai ales în orașele mici, să simtă că nu sunt singuri. Noi înțelegem că protestele și apărarea drepturilor omului în orașele mici implică adesea doar câțiva oameni. Dar acestora li se creează impresia că sunt singuri, din cauza propagandei de la Kremlin și din cauza eliminării din presă a oricăror informații cu privire la oamenii care gândesc la fel ca ei.

Pentru acești oameni este extrem de important, din punct de vedere psihologic, să întâlnească persoane care gândesc la fel, să discute cu ei, să facă schimb de idei. Ar fi foarte important ca astfel de întâlniri să fie organizate în Rusia, dar în Rusia acest lucru devine tot mai puțin posibil pentru că puterea pur și simplu blochează astfel de evenimente. Și din această perspectivă este foarte importantă poziția Berlinului, un oraș deschis din acest punct de vedere și unde oamenii ar trebui să aibă posibilitatea să vină. O poziție similară ocupă și Vilnius, Riga sau Tallinn. Acestea sunt locurile în Europa unde oamenii pot veni cu ușurință pentru a comunica. Și e foarte importantă asistența în organizarea unei astfel de comunicări.”

Radio Svoboda: Ar putea o societate civilă care activează în Rusia în condițiile unei presiuni de sus să influențeze în vreun fel anumite decizii ale actualului Guvern? Vă așteptați la ceva schimbări din partea guvernului, în componența căruia au intrat acum și „liberalii de sistem”, cum sunt ei numiți?

Mihail Hodorkovski: „Puterea actuală de la Moscova, în pofida structurii autoritare, rămâne una populistă, adică felul în care este văzută de societate este foarte importantă pentru putere, în particular pentru Putin. Pentru că Putin încearcă să găsească un echilibru între acțiunile de forță și susținerea din partea populației. Anume această susținere din partea populației îi permite să rămână deasupra structurilor de forță, să nu se scufunde cu totul sub acestea. Evident că orice regim autoritar mai devreme sau mai târziu este subordonat structurilor de forță, este o chestiune de timp. Dar pentru noi este important să câștigăm cât mai mult timp în acest caz. Din acest punct de vedere societatea civilă are o anumită influență, exercitând presiuni asupra puterii, deschizând ochii concetățenilor și făcându-i să ceară puterii să-și îndeplinească obligațiile.

Nu m-aș aștepta însă la schimbări globale. Discutasem la un moment dat cu niște specialiști din echipa lui Alexei Kudrin, care pare să rămână adeptul unor transformări economice fără careva schimbări politice. Și dacă acum câțiva ani acești oameni erau plini de optimism, acum ei spun direct – „Noi nu am găsit posibilitatea de a face reforme economice fără transformări politice”.

Eu eram convins de acest lucru de la bun început, pentru că orice schimbări economice în lumea modernă, orice îmbunătățiri necesită lărgirea câmpurilor libertății, a câmpului de acțiune a statului de drept – iar actuala putere din Rusia nu poate admite așa ceva.

În Rusia acum există un pericol foarte mare despre care suntem obligați să le spunem oamenilor. Acum Putin este în fața unei probleme economice acute, legate inclusiv de vârsta de pensionare și de imposibilitatea de a îndeplini anumite obligații față de populație – situația economică este foarte proastă. Și ce face Putin? El atrage în Guvern oameni pe care îi etichetează ca fiind liberali, ca reprezentând partea pro-europeană a societății. Iar mai apoi pune pe seama lor responsabilitatea pentru aceste decizii nepopulare.

Pentru noi este foarte important să spunem că acei oameni care astăzi au mers în Guvernul lui Putin nu sunt de fapt liberali și nu au nicio legătură cu mișcarea liberal-democrată. Sunt de fapt servitorii tehnici ai puterii. Sunt asistenții lui Putin. Asistenții lui Putin nu pot fi liberali, pentru că liberalii pledează în primul rând pentru libertate. Iar omul care îl servește pe Putin omoară libertatea. Deci, ei nu sunt liberali și nici democrați, pentru că Putin și democrația sunt două poluri opuse.”

Radio Svoboda: În opinia Dvs., credeți că trebuie boicotat campionatul mondial de fotbal?

Mihail Hodorkovski: „Am o poziție foarte clară aici. Eu consider că lumea modernă este o lume deschisă. Și deschiderea lumii moderne este importantă și pentru oameni, și pentru democrații. Autoritarismului se opune deschiderii și în orice caz deschiderea îi face rău. Din acest punct de vedere evenimentele de genul campionatului mondial, care deschid porțile, care nu permit închiderea acelei cortine de fier, sunt utile pentru cauza democrației.

Ele sunt utile pentru ca oamenii din interiorul Rusiei să nu aibă impresia că sunt încercuiți de dușmani, așa cum le spune propaganda lui Putin. Dar există și un alt aspect al acestei probleme. Dacă oamenii de rând, sportivii, vin în vizită în Rusia, la poporul rus, atunci liderii mondiali nu vin în vizită la popor, ci la Putin, la gruparea lui criminală care nu doar că a uzurpat puterea, cu este una criminală și în ceea ce privește metodele pe care le folosește. Și este o mare greșeală politică ca astfel de oameni să fie încurajați prin vizite, prin a demonstra că sunt și ei lideri de rând cu ceilalți lideri mondiali. Este o greșeală pentru că aceste acțiuni dau un semnal greșit societății rusești. De exemplu, nu putem închide ochii atunci când Gerhard Schröder, fostul cancelar german foarte respectat de mine, stă într-un rând cu clica coruptă a lui Putin la inaugurarea acestuia. Nu putem să trecem sub tăcere acest lucru.”

Radio Svoboda: Cum apreciați intrarea în politică a Kseniei Sobciak? Este aceasta un politician? Va avea un partid?

Mihail Hodorkovski: „Eu consider că orice om care vrea să intre în politică fără să se asocieze cu puterea este important. Pentru că astfel el lărgește zona de influență a societății civile. Aceeași Sobciak, dacă ar crea un partid, ar da posibilitatea multor oameni din regiunile Rusiei să se implice în politică – oameni cu mod de gândire liberal, democratic, dar care se tem de exemplu să-și piardă serviciul, se tem să fie persecutați de putere.

Nu pot să spun în ce măsură este sau nu gata Ksenia să se confrunte cu problemele care vor apărea în mod sigur. Și anume pentru că nu aveam această certitudine nu am votat pentru Sobciak la alegerile prezidențiale – am votat împotriva tuturor. Nu am votat pentru Sobciak pentru că ea nu mi-a dat un răspuns ferm la întrebarea principială pentru mine – în ce măsură intrarea ei în politică este una serioasă, de lungă durată, în pofida a orice. Sper că în timp ea îmi va oferi un răspuns pozitiv.”

https://www.svoboda.org/a/29236348.html

XS
SM
MD
LG