Linkuri accesibilitate

Apropiați ai lui Mihail Saakașvili spun că acesta a fost reținut luni la Kiev de persoane mascate necunoscute (VIDEO)


Mihail Saakașvili, Kiev, 9 februarie 2018.
Mihail Saakașvili, Kiev, 9 februarie 2018.

Potrivit serviciului ucrainean de grăniceri, fostul lider georgian a fost deportat „în țara de unde a venit”.

Apropiați ai liderului opoziției ucrainene Mihail Saakașvili spun că acesta a fost reținut luni la Kiev de persoane mascate necunoscute, și că e posibil să fi fost deportat din Ucraina.

O știre de ultimă oră spune că potrivit serviciului ucrainean de grăniceri fostul lider georgian a fost deportat „în țara de unde a venit”, ceea ce dă de înțeles că ar putea fi vorba de Polonia, țara de unde Saakașvili a trecut ilegal granița în Ucraina în luna septembrie 2017.

Unul din aliații lui Saakașvili, David Sakvarelidze, a scris pe Facebook că fostul lider al Georgiei a fost reținut într-un restaurant georgian din apropierea sediului partidului său Noile Forțe din capitala Ucraineană.

David Sakvarelidze a postat pe contul său de Facebook o înregistrare video a incidentului de la restaurantul georgian.

Potrivit unei alte postări pe Facebook, de data asta pe contul lui Saakașvili, acesta a fost luat pe sus de persoane mascate care erau în trei dube Volkswagen albe.

Incidentul a avut loc la o săptămână după ce o judecătorie de la Kiev a respins un apel al lui Saakașvili în care acesta cerea protecție împotriva unei posibile deportări.

Sprijinitorii lui Saakașvili s-au declarat îngrijorați că respingerea apelului ar putea face ca el să fie deportat în Georgia, unde e urmărit penal în urma unor acuzații despre care Saakașvili spune că sînt fabricate.

David Sakvarelidze a declarat Europei Libere că nu se știe unde se află acum Saakașvili.

La puțin timp după ce asociații lui Mihail Saakașvili au anunțat reținerea acestuia, portalul de știri Ukraynska Pravda a citat o oficialitate a poliției neidentificată cu declarația că fostul președinte ucrainean ar putea fi deportat în Europa.

Serviciul Federal de Securitate a declarat Europei Libere că nu l-a reținut pe Saakașvili, iar Reuters citează surse ale poliției ucrainene cu declarația că nu are nici un amestec în acest incident.

Președintele reformist al Georgiei între 2004-2013 și-a pierdul cetățenia georgiană în 2015, când a acceptat cetățenia ucraineană și președintele Ucrainei i-a oferit funcția de guvernator al Odesei.

El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzînd guvernul de la Kiev că-i subminează eforturile în lupta împotriva corupției și pentru aplicarea de reforme.

În iulie 2017, Petro Poroșenko i-a ridicat cetățenia ucraineană lui Saakașvili, iar autoritățile ucrainene l-au acuzat că ar ajuta o organizație criminală condusă de fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Mihail Saakașvili a respins aceste acuzații, pe care le-a dalificat drept absurde și motivate politic. (LȘ)

XS
SM
MD
LG