Linkuri accesibilitate

Mihai Poiată: „Votul este nu doar un drept, este și o datorie a noastră”


Mihai Poiată în vizită la Europa Liberă
Mihai Poiată în vizită la Europa Liberă

Un interviu cu scriitorul și cineastul fost deputat în primul Parlament al R. Moldova.

În data de 24 februarie în Republica Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare. Scrutinul va avea loc în baza unui sistem electoral mixt – proporţional şi uninominal. Pe listele de partid vor accede 50 de deputați. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. Scriitorul și cineastul Mihai Poiată, deputat în primul Parlament, crede că politica nu poate fi acceptată ca mijloc de promovare a intereselor proprii și sugerează că în politică trebuie promovate acele persoane care inspiră şi motivează, care generează performanţă şi plus valoare.

Mihai Poiată: „Votul este nu doar un drept, este și o datorie a noastră”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:59 0:00
Link direct


Mihai Poiată: „O Moldovă care să găsească rezerve de imunitate la anormalitate, iată ce mi-aș dori, fiecăruia dintre noi și nouă tuturor să fim rezistenți la ceea ce ne afectează cursul firesc, viața firească, mersul nostru spre echilibru dintre ceea ce facem, dintre ceea ce ne dorim, dintre așteptările noastre și rezultatele muncii noastre. Și să mai înțelegem, în cele din urmă, un lucru: noi suntem stăpânii acestui pământ și stăpânii destinelor noastre.”

Europa Liberă: O dată la patru ani sau mereu cetățenii sunt stăpâni?

Mihai Poiată: „Mereu! Noi nici o dată la patru ani măcar nu înțelegem lucrul acesta, chiar o dată la patru ani ne punem speranțe în niște oameni, care ne tratează superficial, ca să nu zic altfel, care nu ne iau în serios, care cred că noi n-am înțeles încă niște lucruri elementare. Și, într-adevăr, nu le-am înțeles.”

Europa Liberă: Care lucruri trebuie înțelese?

Mihai Poiată: „Noi n-am înțeles că noi întreținem statul, că statul este un instrument în mâinile noastre, ale noastre (!) și din banii noștri (!) se face și nu ne plătește nimeni pensia, noi le plătim lor salarii, ei sunt angajații noștri.”

Europa Liberă: Vă referiți la cei care guvernează, cei care conduc Republica Moldova?

Mihai Poiată: „Cei care guvernează, cei care guvernează Republica Moldova. Noi aceste lucruri elementare încă nu le-am înțeles și ei ne cumpără cu niște bombonele cu termenul depășit.”

Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. demararea acestei campanii electorale?

Mihai Poiată: „Ea a demarat demult.”

Europa Liberă: Deși ea trebuie să înceapă la 24 ianuarie, așa se zice.

Mihai Poiată: „Ea a demarat demult și...”

Europa Liberă: Acum e o perioadă preelectorală.

Mihai Poiată: „Perioada preelectorală a început foarte demult. A început poate atunci când Partidul Democrat a obținut majoritatea în Parlament, poate atunci a început, poate mai devreme, când a fost pus la cale acest plan, fiindcă foarte, foarte multe planuri ingenioase. Ceea ce mă deranjează și ceea ce mă întristează în mod deosebit este faptul că cele mai luminate minți lucrează pentru cele mai urâte intenții, ca să nu le zic altfel. Cei mai simpatici băieți i-am regăsit în serviciul pușlamalelor și anormalitatea asta trebuie eliminată din viața noastră.”

Mihai Poiată
Mihai Poiată

Europa Liberă: Dar de ce cineva să mai arate că în Republica Moldova cu urâte intenții se poate trăi, se poate administra?

Mihai Poiată: „Fiindcă noi, oamenii de bună-credință, hai să zicem așa, nu am luat în serios ceea ce se numește statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum ar fi trebuit să fie luat în serios statul?

Mihai Poiată: „Cum ar fi trebuit? Ar fi trebuit să ne dăm seama că este un instrument pentru a ne organiza existența. Noi am lăsat acest instrument pe mâna altora, care l-au folosit în interesul lor și-mi pare că e cam târzior să refacem acest joc.”

Europa Liberă: Dar nimeni nu recunoaște relele intenții, intențiile care nu sunt bune.

Mihai Poiată: „Păi, cine să le recunoască? Totuși, arma acestui joc e, așa, o amăgeală de sărbătoare. Mie mi se pare că noi am ajuns în zona kitsch-ului, și nu doar kitsch artistic, kitsch politic, când a fost exclusă totalmente moralitatea.

Cei care încalcă cele zece porunci au ajuns astăzi oameni respectați...

Mai mult ca atât, eu rămân năucit când aud consăteni sau cunoștințe de-ale mele care spun: „Ia uite ce-i bravo!” și îl laudă pe unul care fură, îl laudă pe unul care încalcă una din cele zece porunci. Cei care încalcă cele zece porunci au ajuns astăzi oameni respectați. Și asta este peste tot.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie, ultimele, arătau că în Parlament ar putea să acceadă puține partide – patru, cinci, în cel mai bun caz. În Republica Moldova există peste 40 de formațiuni politice. Cum vedeți Dvs. această luptă, pentru că se vorbește despre o luptă acerbă pentru cei care vor să ajungă în fotoliul de deputat?

Mihai Poiată: „Se vor duce două lupte sau lupta va fi eșalonată – lupta până la 24 februarie...”

Europa Liberă: Până în ziua alegerilor?

Mihai Poiată: „...când se vor arunca buletinele în urne și va începe a doua etapă a luptei după 24, când se vor vedea rezultatele și va începe re-împărțeala, re-orientarea, re-evaluarea rezultatelor și elaborarea unor tactici și strategii, reieșind din acest raport de forțe, care se va configura în urma votului.”

Europa Liberă: Cine ar merita să ajungă în noul Legislativ?

Mihai Poiată: „Of! Aș părea un om foarte naiv, dacă aș spune cine mi-aș dori eu să ajungă în Legislativ, aș spune niște banalități.”

Europa Liberă: Cum să fie acele persoane?

Mihai Poiată: „Oameni onești, competenți...”

Europa Liberă: Ei toți spun despre ei că au aceste calități.

Mihai Poiată: „A, ei despre ei? Păi ar fi timpul să spunem și noi despre ei. Să se manifeste astfel, încât să avem temei să spunem că, într-adevăr, sunt onești, într-adevăr, sunt preocupați de destinul acestui popor și nu de propriul buzunar.”

Europa Liberă: A câștiga votul cetățeanului cu această pomană electorală vi se pare ceva ieșit din comun, vi se pare o naivitate, o absurditate din partea celui care dă, din partea celui care ia?

Mihai Poiată: „Ceva ieșit din comun ar fi să câștigăm simpatia alegătorului fiind onești și având un dialog deschis. Eu nu știu dacă omul flămând și disperat este pregătit pentru un asemenea dialog, dar am avut câteva experiențe când a fost demonstrat că oamenii onești sunt așteptați. Cu cât este mai profundă mizeria morală în care ajungem, cu atât mai așteptați sunt oamenii onești. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este o legitate poate că nescrisă, dar eu cred în acest miracol.”

Europa Liberă: Dvs. credeți în cele despre care s-a mai spus: măcar în al 12-lea ceas sau mintea moldoveanului cea de pe urmă? Lumea, totuși vrea o schimbare, chiar dacă fiecare o interpretează în felul său.

Mihai Poiată: „Eu aș vorbi în termeni sinergetici și aș spune că orice sistem este programat, funcționează ca să supraviețuiască. Și are rezerve de moralitate, are rezerve de curaj și are rezerve de bună intenție, care la un moment dat se mobilizează, se concentrează, își fac efectul și produc surprize grandioase. Nu știu dacă se va întâmpla pe 24 februarie, poate că trebuie să mai călcăm o dată pe greblă, nu am acumulat suficiente cucuie, dar cred că trebuie să fim optimiști. Eu rămân optimist, fiindcă alternativa este și mai tristă.”

Europa Liberă: Dl Mihai Poiată a fost deputat, cunoaște foarte bine această funcție de ales al poporului. Dvs. ce credeți, acum contează cel mai mult prezența la vot sau contează cine va reuși să înjghebe o coaliție de guvernare după alegeri?

Mihai Poiată: „Mai întâi, prezența la vot.”

Europa Liberă: Foarte multă lume rămâne nehotărâtă și atunci când discut cu omul de la firul ierbii zice că a pierdut încrederea în toți și în toate și că nu îl mai motivează nimeni ca să meargă să își dea votul.

Mihai Poiată: „Noi așteptăm să ne motiveze cineva...”

Europa Liberă: Păi te motivează un program electoral, niște promisiuni electorale, omul, onestitatea persoanei care vine și îți cere acest vot. Acestea trebuie să fie lucrurile care să îl motiveze pe alegător să nu stea acasă pe 24 februarie.

Mihai Poiată: „Eu cred că așa cum avem grijă de igiena noastră fizică zilnic, așa trebuie să avem nevoie de igiena noastră morală și igiena noastră civică. Sunt anumite lucruri care trebuie făcute orice s-ar întâmpla. Votul este nu doar un drept, este și o datorie a noastră.

Democrația este responsabilitatea pentru propriul destin în baza legii...

Și dacă noi nu știm pe cine să votăm, înseamnă că nu cunoaștem lumea din jurul nostru, nu ne-am străduit s-o cunoaștem suficient de bine și nu am privit, poate, posturile de televiziune care ne-ar fi spus mai multe, poate că ne-am zgârcit și nu am cumpărat un ziar, nu am cumpărat o carte. Nimeni nu ne va pune în față pe farfurioară aceste date: „Uite, domnule, votează pe cutare și vei fi fericit!” Trebuie să decidă fiecare acest lucru. Și asta trebuie s-o obișnuim, și aceasta este o lecție. Nouă ni s-a băgat în cap, din păcate, și am fost dezorientați, ni s-a spus că democrația înseamnă haos și fiecare zice și face ce vrea. Democrația este responsabilitatea pentru propriul destin în baza legii.”

Europa Liberă: S-au obișnuit cetățenii Republicii Moldova să trăiască în democrație după 92 încoace?

Mihai Poiată: „Nu, nu s-au obișnuit să trăiască în democrație, ei mai cred că și economia de piață este doar pentru hoți și le este greu să se orienteze, mai ales că realitatea din jurul lor le demonstrează că da, într-adevăr, hoții o duc mai bine; da, trebuie să plecăm de aici. Și asta sigur că face dificilă alegerea lor. Eu îi înțeleg foarte bine. E ușor să vorbești la microfon, e mult mai greu, eu îmi dau seama foarte bine, să faci această alegere și mai ales să răspunzi pentru alegerea pe care ai făcut-o.”

Europa Liberă: Într-o societate mereu în tranziție – mă refer la cea din Republica Moldova –, care ar fi reperele morale pe care cetățeanul să se bazeze?

Mihai Poiată: „Noi uităm ce spuneau părinții când creșteam mărișori în curtea de la țară. Legile sunt foarte simple: nu fura, ai obraz (îi mai zic soveste), adică să-ți fie frică de Dumnezeu, să ai respect pentru cei mai în vârstă, să înveți bine. Noi cred că n-am făcut chiar toate lucrurile acestea; nu vreau să le enumer pe toate.”

Europa Liberă: O să insist și o să vă întreb: dacă în Parlament niciun partid nu va avea majoritate, ce coaliție ar trebui să se formeze?

Mihai Poiată: „Noi întotdeauna reieșim dintr-o versiune ideală a viitorului. Va trebui să ne amintim că politica este arta posibilului și că trebuie să învățăm arta compromisului, arta negocierilor. Noi nu ne-am învățat să negociem, noi nu avem negociatori, apropo. Poate că ar trebui să avem niște negociatori profesioniști. Eu vin la partidul cutare și aflu ce și-ar dori numaidecât, ce ar fi dispus să cedeze, în baza căror condiții, apoi mă duc la partidul cu care s-ar putea face o eventuală alianță: „Voi puteți declara un moratoriu asupra chestiunii cutare? Da, este în programul vostru electoral, puteți convinge electoratul că acum prioritățile, timp de doi, trei sau patru ani sunt: 1, 2, 3, 4. Nu scoatem din program, nu renunțăm, dar, reieșind din situația care s-a creat în Parlament, în societate, situația regională, relațiile cu țările vecine, noi putem obține aceste lucruri.” Și le enumerăm: 1, 2, 3, 4. Noi suntem categorici: ori, ori. Noi vrem să se facă lucrurile într-o noapte. Nu se întâmplă așa. Într-o noapte s-a făcut colectivizarea: De-colectivizarea se face ani, zeci de ani la rând, fiindcă de-colectivizarea se produce în mintea noastră.”

Europa Liberă: Credeți că e ușor să renunți la interesul personal, la interesul de partid ca să ajungi să pui prioritar interesul național?

Mihai Poiată în studioul Europei Libere de la Chișinău
Mihai Poiată în studioul Europei Libere de la Chișinău

Mihai Poiată: „Nu-i ușor, niciodată n-a fost ușor. Noi trebuie să ne obișnuim că anumite lucruri nu sunt ușoare și nu se fac ușor. Trebuie să știm că una e să fii sprinter și alta e să fii stayyer; una e să soluționezi un set de probleme pe durata unui mandat, dar este și un alt set de probleme, care pentru a fi soluționate cer nu patru, dar opt sau 12 ani și oamenii înțelepți în politică, de care avem foarte puțini, asta mi-aș dori – oameni înțelepți și în politică, și electorat înțelept.”

Europa Liberă: Vă este frică de un an cu instabilitate politică?

Mihai Poiată: „Da, îmi este frică. M-a îngrijorat demisia guvernatorului Băncii Naționale, se mai fac alte rocade, intențiile, evident, nu sunt declarate, efectele pot fi neplăcute pentru noi. Și dacă se întâmplă niște seisme în sistemul financiar-bancar, evident că nu le mai poate opri nimeni și ele se vor extinde în toate zonele. Mi-e frică, evident.”

Europa Liberă: Vor fi puse și alte două întrebări în cadrul unui referendum tot în ziua alegerilor: să fie redus numărul de deputați de la 101 la 61 și iarăși se revine la subiectul privind revocarea deputatului. Va fi zăpăcită lumea că va avea tocmai patru buletine în mână? E nevoie de acest referendum? Pentru că el e unul consultativ, după asta rămâne la latitudinea legiuitorilor să decidă mai departe și chiar dacă lumea va spune că e de acord să fie redus acest număr, acest lucru va fi la următorul mandat. Eu am revenit recent de la Sângerei și toată lumea înțelegea că la 24 februarie vor alege doar 61 de deputați.

Mihai Poiată: „Nu va avea niciun efect acest referendum, nici reducerea numărului deputaților nu ne va face mai bogați și nu ne va asigura un trai mai bun. Apropo, știu alegătorii că fiecare deputat are și un consilier, cu un salariu bunicel? Poate mai întâi reducem consilierii? Iar retragerea mandatului... legislația noastră, deocamdată, nu admite acest lucru. Deci, eu sunt contra și nici nu voi participa la referendum, nu văd rostul acestui referendum. Este o modalitate de a sustrage atenția și de a năuci alegătorul, care și așa, sărmanul, este dezorientat cu totul.”

Europa Liberă: Electoratul detestă și acest traseism politic, pentru că deputatul este ales pe o listă de partid, așa cum s-a întâmplat până acum, iar în patru ani a reușit să mai treacă prin alte trei-patru partide.

Mihai Poiată: „Ei, pe timpuri noi le reproșam unor partide că nu au ideologie. Acum care ideologie? Avem vreun partid care are o ideologie? Este o corporație partidul, de fapt, este o comunitate, interese comune, da, dar așa-zisele principii și valori... Ei bine, valorile sunt în buzunarele lor, dar, cel puțin, principiile. Care sunt principiile care se schimbă de la zi la zi? Asta dezorientează și mai mult.

Valorile sunt în buzunarele lor...

Eu în genere mi-am dat seama că toate reorganizările care se fac, scopul lor este să scape de niște oameni dificili sau nedoriți, incomozi și să creeze funcții bine plătite pentru oameni inutili, și să fie comod celor care controlează, și mai puțin comod celor care activează, care lucrează zi de zi. Și în asemenea caz sistemul e sortit să fie nefuncțional, în cel mai bun caz, nefuncțional, deși realitatea poate fi mai tristă.”

Europa Liberă: La mulți ani! Mulțumesc pentru discuție. Un an fericit!

Mihai Poiată: „Să dea Domnul ca presimțirile noastre și pronosticurile noastre pesimiste să fie spulberate de realitățile acestui an în care am intrat!”

XS
SM
MD
LG