Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu ar vrea să dreagă o relație stricată tot de el


Mihai Ghimpu ar vrea să dreagă relația cu Maia Sandu (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 19.09.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Confruntat cu posibilul referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului, Mihai Ghimpu spune că vrea să discute cu concurenta sa, Maia Sandu, despre cooperarea în viitor. Dar până acum, liderul Partidului Liberal a atacat-o de atâtea ori pe cea cu care ar vrea să se împace, încât planurile sale par irealizabile.

„Eu cred că o să vină ziua când noi o să trebuiască să discutăm ce facem mai departe”, i-a spus Mihai Ghimpu lui Gheorghe Gonța, moderatorul emisiunii Important de la televiziunea TVC 21, pe 12 septembrie. Liderul PL fusese întrebat dacă va adresa vreun îndemn la cooperare Maiei Sandu și lui Andrei Năstase ale căror partide, PAS și PPDA, se bucură de popularitate în Chișinău și i-ar putea da o mână de ajutor la referendumul de demitere a primarului liberal al capitalei Dorin Chirtoacă.

Astăzi, perspectiva referendumului s-a apropiat și mai mult. Decizia Consiliului Municipal Chișinău de a-l organiza pe 19 noiembrie a primit undă verde din partea Comisiei Electorale Centrale. Decizia Consiliului adoptată la inițiativa socialiștilor săptămâna trecută a fost sprijinită și de consilierii partidelor coaliției de guvernare, PD și PPEM. Doar o sesizare a liberalilor la Curtea Constituțională, depusă tot astăzi, mai poate opri plebiscitul...

Dacă se va ține, referendumul va avea loc pe fundalul dosarelor de corupție intentate lui Chirtoacă, nepotul lui Ghimpu, de către Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală. Dosarele anunțate în luna mai și arestul preventiv al lui Chirtoacă au dus la decizia PL să părăsească alianța de guvernare dominată de PD-ul coordonatorului alianței, Vlad Plahotniuc.

Ghimpu a spus de mai multe ori, inclusiv în emisiunea în care a vorbit despre dorința de cooperare cu Sandu și Năstase, că dosarele împotriva lui Chirtoacă și altor liberali reprezintă o „comandă politică”, iar în spatele ei s-ar afla Plahotniuc. Sandu și Năstase sunt rivali neînduplecați ai lui Plahotniuc așa încât ar fi acum aliați naturali pentru Ghimpu.

„Chiar ați putea sta la aceeași masă cu Andrei Năstase și cu Maia Sandu?”, a mai fost întrebat Ghimpu în emisiunea Important. „Eu am stat mai cu alții la masă și acum mănânc ... tort Napoleon”, a răspuns Ghimpu, părând să regrete că a fost aliat în ultimii șapte ani cu coordonatorul guvernării, Plahotniuc.

În trecut, Ghimpu a atacat-o de nenumărate ori pe Sandu, iar aceasta nu a lăsat atacurile fără răspuns. A criticat-o când era ministră a Educației, spunând că ar fi „închis școli și grădinițe”. A criticat-o când încerca să devină prim-ministră, în vara lui 2015, spunând că ar discuta cu partidele majorității parlamentare „ca o regină”. A criticat-o în campania prezidențială din 2016, declarând tot jurnalistului Gheorghe Gonța că Sandu trebuie să candideze nu la președinția țării, ci „la funcția de președinte a penitenciarului”, unde este întemnițat fostul ei șef de partid, Vlad Filat, condamnat pentru corupție.

Acum, Ghimpu are vrea să stea cu Sandu și Năstase la aceeași masă, regretând vechea alianță cu Plahotniuc. Dar puține par să mai depindă de dorința lui Ghimpu. La guvernare nu mai este, electoratul i s-a cam subțiat. Popularitatea îi este mică inclusiv în Chișinău, unde mare parte a alegătorilor liberali au votat în campania prezidențială de anul trecut cu Sandu.

Mihai Ghimpu se întoarce cu fața spre aliații săi naturali, pe care îi criticase inclusiv atunci când aceștia protestau în stradă împotriva lui Plahotniuc. Dar proverbul: „Mai bine mai târziu decât niciodată” ar putea să nu funcționeze de data aceasta.

Editor: Mircea Țicudean

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG