Linkuri accesibilitate

Mickey Mouse la 90 de ani, cu o reflecție despre „Cei Trei Purceluși” și revenirea antisemitismului


Statuia lui Walt Disney și Mickey Mouse Tokyo.
Statuia lui Walt Disney și Mickey Mouse Tokyo.

Lupul din „Cei Trei Purceluși” venea deghizat în vânzător ambulant evreu, sugerîndu-se că o parte din responsabilitatea crizei le-ar reveni evreilor.

Au trecut 90 de ani de la lansarea pe piață a desenului animat „Steamboat Willie, primul desen animat sonor al lui Walt Disney și primul în care apare celebrul personaj din istoria animației, Mickey Mouse.

Disney avea să creeze un imperiu comercial, iar personajele lui avea să stimuleze creații similare pe întreaga planetă, având uneori chiar și numele adaptat, precum italianul Topolino.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct


Mai puțin cunoscută este valoarea politică a unora din filmele sale. Așa a fost primul său succes uriaș, „Cei trei purceluși”, în 1933.

Mai toată lumea de pe planetă l-a văzut, fără însă să se gândească neapărat că e vorba acolo de o fabulă politică.

1933 este anul înrăutățirii crizei economice în SUA și a venirii la putere a lui Hitler in Germania.

Cei trei purceluși sunt evident simpli cetățeni, iar lupul simbolizează criza. Doi din purceluși și-au construit superficial, unul din paie, al doilea din lemn, cîte o casă, iar lupul le suflă locuințele. Cel de-al treilea a muncit serios, și-a construit o casă solidă, din piatră și cărămidă, a investit în real estate, iar acolo lupul e neputincios.

Mai mult, al treilea purceluș îi ceartă pe primii doi, că se amuză permanent și le vorbește de ideologia muncii. El nu are vreme pentru frivolități, el construiește. Îi avertizează că va veni the Big Bad Wolf, care e Marea Depresiune economică.

Diferența între cei trei se mai vede și din instrumentele lor muzicale. Cel cu cocioaba din paie are doar un fluier, cel cu căsuța din lemn cântă la vioară, pe când la cel de-al treilea în casă, la cel econom și prevăzător, descoperim un pian.

Și tot aici intervine un alt element uitat al ideologiei epocii: la a treia încercare, când vrea să sufle casa solidă, cea care traversează intactă criza, lupul vine deghizat... în evreu.

Da, la a treia încercare lupul vine deghizat în vânzător evreu ambulant, cu barbă lungă, caftan și nas coroiat, spunând plângăcios că vinde nimicuri pentru a-și plăti studiile. Asta pentru că, evident, o parte din responsabilitatea crizei era pusă pe seama evreilor. Iar aluzia la studii era, evident, la faptul că evreilor li se atribuie dintotdeauna o propensiune pentru studii ca armă de dominare.

Nu e de mirare că după aproape nouă decenii, acest desen animat, Cei trei purceluși, și-a păstrat atât de bine actualitatea, acum că ne aflăm din nou în plină criză și răsturnare a valorilor și când antisemitismul, deghizat în aversiune pentru Soros, se răspândește îngrijorător.

Pe deasupra, ca în desenul animat respectiv, interesul acordat de Soros finanțării studiilor superioare e pus pe seama dorinței de dominare.

Îngrijorătoare repetare a istoriei, totul condensat într-un desen animat, sub masca inocenței.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG