Linkuri accesibilitate

Michael Carpenter la Chișinău: „Intimidarea nu-şi are locul într-un proces democratic veritabil”


Recomandări americane înaintea scrutinului parlamentar moldovenesc din 24 februarie.

Mai mulți experţi americani, între care o fostă ambasadoare a Statelor Unite la Chişinău, Pamela Hyde Smith, şi un fost ministru-adjunct american al apărării, Michael Carpenter, au declarat că ar vrea să vadă în R. Moldova în ajunul scrutinului parlamentar din februarie un angajament ferm că pretendenţii electorali nu vor fi intimidaţi şi că justiţia nu va fi utilizată pentru manipularea procesului electoral.

„Intimidarea nu-şi are locul într-un proces democratic veritabil”, a spus Michael Carpenter, director senior la Centrul Biden.

„Este speranţa noastră sinceră că toţi candidaţii care vor vrea să participe la aceste alegeri vor avea această posibilitate”, a declarat la rândul ei Laura Jewett, director regional NDI pentru Eurasia.

Experţii americani au vorbit la o conferinţă de presă la Chişinău la câteva săptămâni după ce o anchetă parlamentară inițiată de Partidul Democrat de guvernământ a acuzat-o pe activista ucraineană Ludmila Kozlovska că ar fi finanțat ilegal cu bani murdari opoziția moldoveană pro-europeană.

Despre invalidarea, cu câteva luni mai devreme de către justiţia moldoveană a alegerii în calitate de primar al Chişinăului a politicianului de opoziţie, Andrei Năstase, Michael Carpenter declarase anterior că această invalidare ridică „mari îngrijorări referitoare la respectarea procesului democratic”.

Experţii Institutului Naţional Democrat - NDI, organizaţie creată de guvernul american pentru promovarea democraţiei în statele în curs de dezvoltare, au purtat în aceste zile la Chişinău discuţii despre atmosfera preelectorală cu zeci dereprezentanți guvernamentali şi non-guvernamentali, recomandând măsuri ferme din partea autorităţilor pentru descurajarea utilizării resurselor administrative în campania electorală şi tratarea echitabilă a concurenţilor de către mass –media.

La o întâlnire pe care a avut-o cu grupul de experţi americani, premierul moldovean Pavel Filip, a dat asigurări că guvernul a făcut tot ce e nevoie ca alegerile viitoare să fie libere şi corecte.

Prim-ministul a pomenit decizia de a dota cu camere de luat vederi secţiile de vot, pentru sporirea transparenţei, şi anularea interdicţiei de agitaţie electorală în ziua votării, o interdicţie invocată de justiţie atunci când a invalidat alegerea lui Năstase.

Previous Next

XS
SM
MD
LG