Linkuri accesibilitate

Mișcări de trupe ruse în stânga Nistrului. Chișinăul protestează și cere implicarea OSCE


„Exponenții Federației Ruse au precizat că se vor documenta pe marginea circumstanțelor acestui caz și vor reveni cu o reacție ulterior.”

Misiunea OSCE în Moldova a fost sesizată în legătură cu deplasarea neautorizată a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate, în regiunea transnistreană, anunță Biroul politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chişinău, care se arată profund îngrijorat de acest incident.

Joi, trei coloane cu 40 de unități de autocamioane și tehnică militară s-au deplasat pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbnița, escortate de mijloace de transport speciale ale așa-numitei structuri milițienești din regiunea transnistreană, notează comunicatul. Și pe rețelele de socializare mai mulți utilizatori au plasat înregistrări video cu coloana de tehnică militară.

Tiraspolul a spus că nu este implicat în acest episod, iar exponenții Federației Ruse au spus că vor reveni cu reacții după ce vor investiga cele întâmplate, anunță comunicatul autorităților moldovene.

Biroul pentru reintegrare de la Chişinău mai notează că pe majoritatea unităților de tehnică militară era aplicată nejustificat simbolica forțelor de pacificare, în timp ce ultimele nu dispun de asemenea dotări tehnice. „Reieșind din faptul că o parte din autovehicule aveau aplicate stickere cu drapelul Federației Ruse și numere militare ruse, poate fi presupusă apartenența lor la Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislocat ilegal în raioanele de est ale țării”, se spune în comunicat.

„Dat fiind că incidentul în cauză s-a desfășurat în perimetrul Zonei de Securitate, cu încălcarea gravă a regimului existent, acest subiect a fost abordat de către partea moldovenească la ședințele Comisiei Unificate de Control și ale Comandamentului Militar Întrunit din 14 și 15 iunie curent, cu solicitarea de explicații din partea componentelor Federației Ruse și a Tiraspolului. Reprezentanții Tiraspolului au menționat că tehnica și contingentele așa-numitelor structuri de forță transnistrene nu au fost implicate în acest episod, iar exponenții Federației Ruse au precizat că se vor documenta pe marginea circumstanțelor acestui caz și vor reveni cu o reacție ulterior”, precizează comunicatul.

Biroul pentru reintegrare subliniază că prin acest incident au fost încălcate prevederile Acordului de încetare a focului din 1992, cele privind obligativitatea respectării neutralității de către efectivele fostei armate a 14-a a Federației Ruse, dislocate în Republica Moldova, iar deplasări similare de tehnică și efective militare ale GOTR au avut loc și anterior, cea mai recentă fiind în decembrie 2017.

Previous Next

XS
SM
MD
LG