Linkuri accesibilitate

#MeToo: Cod de conduită al Asociaţiei lucrătorilor din Teatru din Germania


(Foto: arhivă)
(Foto: arhivă)

Un cod pentru prevenirea abuzurilor sexuale şi a abuzului de putere

#MeToo: Cod de conduită al Asociaţiei lucrătorilor din Teatru din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Dezbaterea #MeToo, izbucnită după scandalul sexual de la Hollywood, a produs largi ecouri internaţionale. Inclusiv în Germania. În ultimele luni, mai multe actriţe au avut curajul să vorbească în public despre ce li s-a întîmplat în timpul carierei, despre abuzuri şi şantaje sexuale la care au fost supuse, de exemplu, de către regizori. În acest context, al unui lanţ de dezvăluiri dureroase, Asociaţia lucrătorilor din Teatru (Deutscher Bühnenverein) a decis să redacteze un Cod de conduită (Verhaltenskodex). Codul a fost adoptat la sfîrşitul săptămînii trecute la Lübeck, unde s-a desfăşurat reuniunea anuală a Asociaţiei. În documentul adoptat se precizează că libertatea artistică nu poate folosită în mod abuziv. Orice formă de abuz sexual trebuie să înceteze, inclusiv „abuzul sub formă de gesturi, lingvistic sau corporal”. Nimeni poate fi amenințat cu dezavantaje în cazul respingerii unor avansuri, şi nimeni nu are dreptul să promită anumite beneficii în schimbul unor concesii sexuale.

Codul „nu este un catalog exhaustiv al comportamentului uman”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Ulrich Khuon. „Codul este un ghid destinat colaboratoarelor şi colaboratorilor din teatre şi orchestre şi urmează să stabilească acţiunile de conlucrare.” „Am purtat discuţii în contradictoriu”, mai spunea Ulrich Khuon în faţa presei, „iar în final am ajuns aproape în unanimitate la un rezultat şi am adoptat Codul.”

Teatrele şi orchestrele germane care alcătuiesc Asociaţia urmează să discute acest Cod care în viitor va fi completat.

În acest context, s-a precizat că se va înfiinţa un „oficiu independent de încredere” destinat reclamaţiilor privind „abuzuri şi violenţa sexuală”.

La sfîrşitul lunii trecute, diferitele asociaţii artistice şi sindicatele din domeniul cinematografiei şi televiziunii, împreună cu reprezentanţii producătorilor, posturilor de radio-televiziune, teatrelor şi orchestrelor din Germania au hotărît să înfiinţeze un oficiu care va purta numele de „Themis”.

Numele a fost preluat din mitologia greacă, Themis fiind zeiţa dreptăţii care poartă în mai toate reprezentările balanţa dreptăţii.

Sediul Oficiului independent Themis va fi la Berlin. Aici, victimelor unor abuzuri li se va acorda consultanţă juridică gratuită şi asistenţă psihologică.

Asociaţia din domeniul teatrelor s-a pronunţat, de asemenea, pentru impunerea egalităţii între bărbaţi şi femei, propunînd ca numărul femeilor din consiliile instituţiilor de artă să coincidă cu cel al bărbaţilor.

Din Asociaţia lucrătorilor de Teatru din Germania fac parte 470 de teatre private şi de stat, cît şi numeroase orchestre. Asociaţia a fost înfiinţată în anul 1846, în oraşul Oldenburg, şi este una din cele mai vechi din lume.

Previous Next

XS
SM
MD
LG