Linkuri accesibilitate

Merkel pentru egalitatea conjugală


Angela Merkel
Angela Merkel

Partidele politice din Germania pledează pentru „căsătoria pentru toţi”, doar unii creştin-democraţi se mai opun

Merkel pentru egalitatea conjugală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Şefa guvernului federal s-a pronunţat în favoarea egalităţii conjugale. Într-o dezbatere, organizată de revista „Brigitte”, în sala Teatrului „Maxim Gorki” din Berlin, cancelara a declarat luni că doreşte ca deputaţii Bundestag-ului să se pronunţe asupra acestei chestiuni. Votul, a spus ea, trebuie să decurgă liber, în conformitate cu convingerile deputaţilor, fără presiuni exercitate de grupul parlamentar căruia îi aparţin. Pornind de la această declaraţie a cancelarei, Partidul Social-Democrat (SPD) a propus ca parlamentul să voteze legea „căsătoriei pentru toţi” în decursul acestei săptămâni, înaintea încheierii actualei legislaturi. Candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz, a reproşat Uniunii Creştin-Democrate (CDU) că blochează de ani de zile legea egalităţii conjugale, adică a căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Şi preşedintele grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann a propus ca Bundestag-ul să voteze legea pînă vineri, cînd începe vacanţa de vară, iar partidele pregătesc deja campania electorală pentru alegerile generale din septembrie.

Partidul liberal (FDP) şi Partidul ecologist au inclus în programele lor electorale adoptarea legii care va permite homosexualilor şi lesbienelor să se căsătorească, avînd drepturi egale cu cele ale cuplurilor heterosexuale. Social-democraţii, liberalii şi ecologiştii chiar au anunţat că dacă Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială (bavareză – CSU) se opun „căsătoriei pentru toţi” vor refuza să devină parteneri într-o viitoare coaliţie de guvernare.

Propunerea legalizării căsătoriilor gay este sprijinită şi de Partidul Stîngii (Die Linke). Alături de ecologişti, cît şi de membrii ai Bundesrat-ului (camera superioară a parlamentului) deputaţii Stîngii au depus deja în 2013 propriul lor proiect de lege care, în esenţă, nu se deosebeşte prea mult de celelalte. În aceste proiecte se prevede, între altele, dreptul cuplurilor gay de a adopta copii sau de a avea acelaşi facilităţi fiscale ca şi familiile heterosexuale.

Cercurile conservatoare din cadrul creştin-democraţilor au şi pornit o contra-ofensivă, respingînd ceea ce ei numesc „distrugerea ultimelor valori conservatoare” (formularea îi aparţine deputatului bavarez creştin-social Peter Ramsauer şi a fost reprodusă în ziarul Rheinische Post, din Düsseldorf).

Pe de altă parte există unii jurişti care susţin că odată cu adoptarea legii ar trebui modificată şi Constituţia. Articolul 6 din Constituţie nu defineşte familia ca o uniune exclusivă între un bărbat şi o femeie. Avînd în vedere textul articolului, alţi jurişti sînt de părere că nu e nevoie de o schimbare a definiţiei familiei dacă se va adopta legea „căsătoriei pentru toată lumea”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG