Linkuri accesibilitate

Memoriile Centenarului: Învățătorul Ovidiu Țopa despre seara zilei de 27 martie/9 aprilie 1918


Memoriile Centenarului:

Învățătorul Ovidiu Țopa despre seara zilei de 27 martie/9 aprilie 1918

Moldova, Ovidiu Țopa
Moldova, Ovidiu Țopa

Ovidiu Țopa a fost unul din intelectualii bucovineni care a venit în Basarabia în anul 1917, alături de mulți ani bucovineni și ardeleni, pentru a preda aici limba și istoria românilor. Expunem mărturiile sale despre seara de după votul Sfatului Țării și întâlnirea cu Al. Marghiloman:

„Seara, Președintele Consiliului de Miniștri, Alexandru Marghiloman, a dat un banchet la care au participat vreo 200 de persoane (banchetul a avut loc la sala Cazinoului – n.a.). Am fost invitați și noi, refugiații, cu toate că eram adversari politici ai germanofilului Marghiloman. S-au ținut vorbiri frumoase și entuziaste. A vorbit și câte un reprezentant al minorităților.

După isprăvirea banchetului, am așteptat la poarta de ieșire. La trecerea lui Marghiloman, însoțit și de militari superiori germani, noi, bucovinenii și ardelenii, i-a făcut o manifestație strigând din răsputeri: Noi vrem Ardealul și Bucovina!

Bietul Marghiloman, care-l avea la dreapta pe un neamț, a întors mâinile spre noi, spunând: Eu am făcut ce am putut, vor veni alții și vor da restul ce ni se cuvine”

XS
SM
MD
LG