Linkuri accesibilitate

Medicii admit că activistul rus Piotr Verzilov ar fi putut fi otrăvit


Activistul rus Piotr Verzilov pe targă, la sosirea pe aeroportul din Berlin. 15 septembrie 2018
Activistul rus Piotr Verzilov pe targă, la sosirea pe aeroportul din Berlin. 15 septembrie 2018

„Novaia Gazeta” relatează, fără a da surse, că Verzilov era prieten apropiat cu unul din jurnaliști ucişi în timp ce ancheta activitatea mercenarilor ruşi în Republica Centrafricană.

Medicii spitalului german unde este internat activistul rus Piotr Verzilov au declarant că este posibil ca acesta să fi fost otrăvit, iar un ziar din Moscova a pus acum cazul Verzilov în legătură cu uciderea a trei jurnaliști ruși în Republica Centrafricană.

Verzilov este membru al grupului punck Pussy Riot și al trupei de artiști protestatari „Voina”. În acest moment este internat la Berlin, iar medicii de la spitalul Charite din capitala germană au asigurat că viața lui nu mai este în pericol și că a fost tratat corect în primele zile, la Moscova. Unul dintre medicii germani a explicat că Verzilov a suferit de o blocare temporară a sistemului nervos care controlează organele interne, dar că nu a fost încă identificată substanța toxică ce a provocat atacul.

Verzilov a fost internat de urgență la Moscova, pe 11 septembrie, după o audiere la un tribunal din Moscova. Fosta soție a lui Verzilov, Nadejda Tolokonnikova, membră fondatoare a grupului Pussy Riot, a declarat cotidianului german „Bild” că Verzilov este convins că a fost otrăvit „or pentru a fi intimidat, or pentru a fi ucis”.

„Novaia Gazeta” relatează că în ziua când s-a îmbolnăvit Verzilov urma să primească un raport despre uciderea a trei jurnaliști ruși...

„Novaia Gazeta”, pe de altă parte, relatează astăzi că în ziua când s-a îmbolnăvit Verzilov urma să primească un raport de la „experți străini” despre uciderea celor trei jurnaliști ruși în Republica Centrafricană. Aceștia au fost omorâți pe 30 iulie, într-un incident încă neclarificat, în timp ce realizau un documentar despre acțiunile dubioase ale unei grupări paramilitare din Rusia, care se pare că ar avea legături cu Kremlinul. „Novaia Gazeta” relatează, fără a da surse, că Verzilov era prieten apropiat cu unul din jurnaliști și intenționa să-i însoțească în Republica Centrafricană. A renunțat însă pentru că a vrut să rămână în Rusia și să militeze pentru eliberarea din închisoare a unor critici ai regimului. Verzilov este co-fondator al paginii de internet Mediazona, care publică articole de investigație despre sistemul juridic rusesc, abuzuri comise în închisori și soarta activiștilor care critică Kremlinul.

Pe 15 iulie, a întrerupt pentru scurt timp finala Campionatului Mondial de Fotbal de la Moscova, motiv pentru care a fost condamnat la 15 zile închisoare, alături de alți membri ai grupului Pussy Riot.

Cazul Verzilov vine și pe fundalul scandalului Skripal, fostul agent dublu rus, otrăvit în martie, în Anglia, împreună cu fiica sa Iulia. Cei doi au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok, produs în fosta Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, iar autoritățile britanice au acuzat Rusia că ar sta în spatele atentatului. Acuzație respinsă până astăzi de Moscova, indiferent de dovezile prezentate de Londra.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG