Linkuri accesibilitate

Marele (sau micul) război între democraţii şi socialişti


Liderul informal al socialiştilor Igor Dodon (centru) şi democraţii Andrian Candu (stânga) şi Pavel Filip depun flori de Ziua Independenței, pe fundalul scandărilor de după cordoanele de poliţie ale opoziţiei pro-europene
Liderul informal al socialiştilor Igor Dodon (centru) şi democraţii Andrian Candu (stânga) şi Pavel Filip depun flori de Ziua Independenței, pe fundalul scandărilor de după cordoanele de poliţie ale opoziţiei pro-europene

Zelul de care dau dovadă partidele politice la câteva luni până la alegerile parlamentare prevestesc o campanie pe muchie de cuțit, anticipează unii experți.

Într-o primă reacție publică la intenția președintelui Igor Dodon de a candida din partea PSRM la apropiatul scrutin speakerul Andrian Candu a afirmat că: „cu siguranță nu va participa sau nu-l vom lăsa să participe la alegerile parlamentare”. Declarația a fost făcută pe fundalul îngrijorării exprimate de socialistul Grigore Novac, care, în cadrul unei emisiuni televizate, nu a exclus că formațiunea ar putea fi exclusă din cursa electorale în apropiatele alegeri. Mai mulți experți tratează cu scepticism acest schimb de replici și întrevăd o tactică ascunsă, pentru a amortiza o eventuală excludere a opoziției de dreapta, extraparlamentare.

Marele (sau micul) război între democraţii şi socialişti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00
Link direct


În ultima săptămână de septembrie, confruntarea dintre socialiști și democrați a luat turații. În ședința parlamentului de joi, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a fost rugat de speakerul Andrian Candu să părăsească sala de ședințe. Și asta pentru că a intervenit într-un schimb de replici dintre liberali și socialiști. Contribuția sa verbală a fost calificată de președintele Parlamentului ca o ingerință în activitatea deputaților, cu sancționarea de rigoare prevăzută de regulamentul de funcționare a legislativului. Tot joi, televiziunile ce fac parte din holdingul mediatic controlat de liderului PD Vlad Plahotniuc au realizat un reportaj despre veniturile familiei Lebedinschi, în capul listei de reproșuri fiind pusă relația de rubedenie cu fostul procuror general Valeriu Balaban, socrul său, cercetat pentru o presupusă irosire de bani publici.

Schimbul de replici a urmat în platourile de televiziune. În cadrul unei emisiuni televizate la postul Accent TV, socialistul Grigore Novac și-a exprimat temerea că socialiștilor le-ar putea fi puse bețe-n roate la apropiatele alegeri parlamentare. Iar speakerul Andrian Candu afirma la postul public de televiziune că nu îl va lăsa pe președintele Igor Dodon să participe în scrutinul de la toamnă.

Până nu de mult, socialiștii și democrații au fost suspectați de înțelegeri de culise. Analiștii invocau drept argument lejeritatea cu care democrații au renunțat la proiectul votului uninominal atunci când au acceptat să comaseze inițiativa pentru care au adunat sute de mii de semnături cu cea propusă de PSRM – votul mixt. Sau sprijinul ascuns pe care democrații l-au acordat socialistului Igor Dodon în campania pentru prezidențiale, din 2016, după ce public au anunțat că vor susține candidatura „pro-europeană”.

În opinia comentatorului politic Igor Volnițchi, Partidul Democrat s-a pomenit între ciocan și nicovală când a anunțat că programul formațiunii este „pro-Moldova”, după ce ani la rândul au promovat o politică pro-Vest:

Igor Volniţchi
Igor Volniţchi

„Chiar dacă anterior a avut unele înțelegeri cu socialiștii, PD-ul înțelege că în momentul în care PSRM-ul va prelua puterea, dacă o va prelua, atunci regulile de joc se vor schimba total și partenerul de altă dată va deveni dușmanul numărul 1. PD încearcă să anticipeze un asemenea scenariu, cu atât mai mult că mizează pe această platformă Pro-Moldova. Dacă până acum puteam spune că este mimată între socialiști și democrați, acum miza este cât se poate de reală și, prin urmare, și lupta, putem presupune că, a trecut într-o fază care poate fi catalogată ca și reală.”

Înseamnă acest lucru că opoziția extraparlamentară, PAS și PPDA, ar avea un respiro în ajunul parlamentarelor, atenția democraților fiind îndreptată spre socialiști? Dimpotrivă, continuă Igor Volnițchi, ar fi cea mai mare greșeală a opoziției să creadă că nu s-ar mai afla în vizorul guvernării:

Acum marele joc politic se face anume în baza acestei noi polarizări între democrați și socialiști...

„Ei nu trebuie să admită să rămână în afara marelui joc politic, iar acum marele joc politic se face anume în baza acestei noi polarizări între democrați și socialiști. Ei trebuie, cei din opoziția extra-parlamentară, să-și găsească propria lor nișă și să încerce să impună propriile subiecte pe agenda politică a țării. În momentul în care vor lăsa mâinile în jos și agenda politică a țării va fi dictată de democrați și de socialiști, opoziția pro-europeană va avea doar de pierdut, fiindcă va dispărea acel liant care până acum îi mobiliza pe alegătorii pro-europeni.”

La începutul acestei luni, un grup de deputați democrați au cerut crearea unei comisii de anchetă care ar elucida „circumstanțele de fapt și de drept ale imixtiunii ilegale a Fundației „Open Dialog” și a fondatoarei acesteia în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțării ilegale a unor partide politice”. Tot PD a cerut anterior investigarea legăturilor dintre liderii PPDA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu, cu președinta Fundației „Open Dialog” Ludmila Kozlowska. Pot fi aceste formațiuni oprite să participe la alegeri pentru o eventuală constatare că ar fi beneficiat „ilegal” de finanțare? Analistul politic Ion Tăbârță de la IDIS „Viitorul” nu exclude un asemenea scenariu:

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

„După episodul Renato Usatîi, din 2014, și cel legat de invalidarea alegerilor în mun. Chișinău din vara acestui an, astfel de scenarii nu pot fi excluse. Și atunci ni se părea că ceea ce s-a întâmplat ar fi ireal, dar până la urmă am văzut că ele s-au produs. Nu cred însă că se va risca să se excludă fracțiuni întregi. Probabil, dacă vor fi excluderi, vor fi în circumscripțiile uninominale și anume pe baza acestor circumscripții guvernarea mizează să se mențină la putere.”

Oficial, campania pentru parlamentare începe pe 24 decembrie. Zelul de care dau dovadă partidele politice la câteva luni distanță prevestesc o campanie pe muchie de cuțit, conchid la unison experții.

Previous Next

XS
SM
MD
LG