Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Suntem urmăriți de poliție, activiștii noștri din teritoriu sunt intimidați în fiecare zi” (VIDEO)


Maia Sandu la Strasbourg
Maia Sandu la Strasbourg

Interviu cu lidera PAS, realizat de corespondenta Europei Libere de la Strasbourg, la ultima ședință plenară a Parlamentului European.

Mai puțin de o lună până când, pe 25 ianuarie, începe, în mod oficial, campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit sondajelor, favoriții cursei ar fi PSRM, PD şi blocul electoral ACUM, format din PAS şi PPDA. Primii pe lista blocului ACUM sunt lidera PAS, Maia Sandu, şi liderul PPDA, Andrei Năstase. Cei doi s-au aflat la Strasbourg la ultima ședință a Parlamentului European din acest an (13 decembrie), unde au avut întâlniri cu mai mulți lideri politici și funcționari de rang înalt din instituțiile europene. „Cetățenii își pun mari speranțe în UE, având în vedere că suntem lăsați fără apărarea instituțiilor statului în R. Moldova pentru că acestea au fost subordonate intereselor oligarhice, spune într-un interviu acordat în exclusivitate, la Strasbourg, Europei Libere Maia Sandu, lidera PAS și candidată din partea ACUM. „Vrem în continuare să vedem în UE partenerul principal, partenerul eficient în impunerea democrației în R. Moldova”, mai adaugă lidera PAS.

Maia Sandu, lidera PAS, în dialog la Strasbourg cu Iolanda Bădiliță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamnă Sandu, ați avut mai multe întâlniri la Strasbourg la ultima sesiune a Parlamentului European din 2018, iar asta înaintea alegerilor parlamentare. Care a fost mesajul Dvs.?

Maia Sandu: „În ultima sesiune din acest an a Parlamentului European am avut întâlniri cu mai mulți europarlamentari și cu reprezentanți ai instituțiilor europene. Am vorbit cu comisarul Hahn (n.a. - comisarul european pentru Politica de Vecinătate și de Extindere), cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, cu președintele AFET-Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, dl McAllister, și cu europarlamentari din mai multe țări și din mai multe familii politice.

Am discutat lucruri foarte importante pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei. Primul: alegerile parlamentare. Am reiterat importanța asigurării condițiilor pentru alegeri libere și corecte. Toți cei cu care ne-am întâlnit ne-au spus că sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă în R. Moldova, în special după ce în această vară guvernarea a anulat alegerile din Chișinău, și toată lumea ne-a dat asigurări că vor face tot ce pot pentru ca alegerile să fie corecte și libere.

Evident că am vorbit despre recentele abuzuri ale puterii, despre intimidările la care suntem supuși noi, cei din opoziție, dar și reprezentanții societății civile, ai presei.

Cei care se fac vinovați de acest furt bancar sunt protejați în continuare de către regim...

Al doilea subiect extrem de important ține de frauda bancară, și am vorbit cu mai mulți reprezentanți ai țărilor membre și cu reprezentanți ai instituțiilor europene. S-a bătut pasul pe loc, în patru ani de zile nu s-a recuperat niciun bănuț, iar cei care se fac vinovați de acest furt bancar sunt protejați în continuare de către regim, acestea fiind dovezi elocvente că nu se dorește investigarea furtului miliardului.

Iolanda Bădiliță în dialog cu lidera PAS Maia Sandu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:09 0:00

Am discutat aspecte concrete despre cum se poate implica instituția europeană, am transmis petiția semnată de peste 50.000 de oameni și am discutat cu privire la pașii următori, pentru ca măcar aspecte din furtul miliardului care s-au întâmplat pe teritoriul unor țări membre ale UE să fie investigate și cei vinovați să fie pedepsiți.”

Europa Liberă: Cum apreciați faptul că europarlamentarii români din PSD și ALDE au blocat rezoluția PE, care ar fi criticat puterea de la Chișinău?

Maia Sandu: „M-aș concentra mai degrabă pe mesajul Consiliului UE în care se face apel la autoritățile de la Chișinău să asigure condiții pentru alegeri libere și corecte, să respecte standardele democratice și drepturile omului, și, în aceste condiții, nu este foarte clar de ce guvernarea PSD-ALDE s-ar opune unui asemenea mesaj.

Este de neînțeles atitudinea reprezentanților guvernărilor de la București și Budapesta...

Cred că și pentru România este foarte important ca R. Moldova să fie o țară democratică, o țară în care cetățenii decid cine trebuie să le reprezinte interesele în Parlament, și nu o țară în care alegerile se anulează, în care opoziția este intimidată, o țară în care există riscul ca forțele de opoziție să fie excluse din campania electorală. De aceea, este de neînțeles atitudinea reprezentanților guvernărilor de la București și Budapesta.”

Europa Liberă: Cum apreciați decizia luată de UE de a suspenda asistența macrofinanciară pentru R. Moldova. Este un lucru bun pentru țară?

Maia Sandu: „Asistența macrofinanciară a fost suspendată din cauza acțiunilor iresponsabile ale guvernării. Guvernarea de la Chișinău trebuie să își asume acest lucru. UE folosește instrumentele pe care le are pentru a preveni abuzuri nedemocratice ca cele ale guvernării de la Chișinău. Noi am spus întotdeauna că R. Moldova are nevoie de ajutorul UE și am cerut ca acest ajutor să fie transmis sau alocat R. Moldova altfel decât la buget, adică să ajungă la administrațiile locale,

UE rămâne partenerul cel mai important al R. Moldova atunci când vorbim despre apărarea drepturilor omului, despre valorile democratice...

asistență pentru societatea civilă, asistență pentru presă, atât timp cât este la putere această guvernare și atât timp cât această guvernare încearcă să folosească ajutorul financiar pentru alte scopuri decât este oferit acest ajutor.

UE rămâne partenerul cel mai important al R. Moldova atunci când vorbim despre apărarea drepturilor omului, despre valorile democratice, iar instituțiile europene vor insista în continuare și vor folosi instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate.”

Europa Liberă: Revenind la alegeri. Este opoziția lăsată să își desfășoare campania electorală? Cum se manifestă hărțuirea puterii la adresa opoziției, pe care o menționați mai devreme?

Maia Sandu: „Avem multiple exemple care ilustrează modul în care această guvernare încalcă standardele unor alegeri libere și corecte. Hărțuielile sunt diverse, începând de la acuzațiile halucinante pe care ni le aduc cei din partidul de guvernământ, cum ar fi faptul că opoziția face jocul unor țări străine, cum ar fi Rusia, acuzații că am fi implicați în furtul bancar, în spălările de bani. Am adus la Parlamentul European un document în care am redat concluzii ale acestui raport făcut de o comisie parlamentară pe care am văzut-o cu toții la Chișinău, dar și declarațiile Parlamentului de la Chișinău. Am prezentat aceste informații celor cu care ne-am întâlnit aici și, evident, toată lumea este stupefiată de dimensiunea acestor acuzații și a falsității acestor lucruri.

În afară de asta suntem urmăriți de către poliție, activiștii noștri din teritoriu sunt intimidați în fiecare zi, li se spun lucruri pe care le auzim deja de mai mult timp, că vor pierde locurile de muncă, că se va recurge și la arestări. Deci toate mijloacele pe care le cunoaște Partidul Democrat le folosește pentru a intimida opoziția.”

Europa Liberă: Ce așteptați de la UE?

Maia Sandu: „UE are aceleași obiective cu cetățenii R. Moldova, respectiv R. Moldova să fie un stat de drept, să fie o democrație, o țară care are grijă de proprii cetățeni, care își respectă proprii cetățeni și drepturile lor, și cetățenii își pun mari speranțe în UE, având în vedere că suntem lăsați fără apărarea instituțiilor statului în R. Moldova pentru că acestea au fost subordonate intereselor oligarhice, și vrem în continuare să vedem în UE partenerul principal, partenerul eficient în impunerea democrației în R. Moldova și susținerea celor care luptă pentru democrație în R. Moldova.”

XS
SM
MD
LG