Linkuri accesibilitate

Maia Sandu a fost avertizată de procurori


Maia Sandu la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale
Maia Sandu la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale

Maia Sandu, lidera PAS, a fost avertizată de procurori că riscă dosar penal în cazul în care se va stabili că denunţul împotriva preşedintelui PD, Vlad Plahotniuc, este fals.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a fost chemată astăzi la Procuratură în privinţa denunţului în care l-a acuzat pe democratul Vlad Plahotniuc de uzurparea puterii de stat. Procurorii au informat-o pe Maia Sandu că riscă dosar penal în cazul în care se va stabili că denunţul este unul fals. Fosta ministră a Educaţiei şi rivala lui Igor Dodon în prezidenţialele din toamna trecută califică gestul procurorilor ca fiind o încercare de intimidare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct


În denunţul pe care lidera PAS Maia Sandu l-a depus la Procuratură a fost invocat, între altele, articolul 2 din Constituţie care prevede că „nicio persoană particulară […] nici un grup social, nici un partid politic sau altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu”. Acest articol şi nu numai ar fi fost încălcat de liderul democrat Vlad Plahotniuc. Aşa cum susţine Maia Sandu, acesta a reuşit să-şi supună inclusiv instituţii ale statului care i-ar îndeplini ordinele.

Astăzi, lidera PAS a fost chemată la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale unde a fost informată că, în cazul unui denunţ fals, va răspunde penal. Într-un comunicat emis de instituţie e precizat că „invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în scopul unei bune desfăşurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale”.

Maia Sandu declară însă că reacţia procurorilor este suspicioasă şi asta pentru că în cazul unui denunţ anterior, ce îl viza pe preşedintele Igor Dodon, procuratura s-a limitat doar la întocmirea unui răspuns în scris:

Este cazul lui Vladimir Plahotniuc şi procurorul a ţinut să facă spectacol

„Aici, iată, s-a mers mai departe pentru că este cazul lui Vladimir Plahotniuc şi procurorul a ţinut să facă spectacol aducându-mi la cunoştinţă această prevedere din Codul Penal prin care a sperat că voi renunţa la acest denunţ. Nu renunţăm pentru că noi chiar credem că este un caz de uzurpare de putere, este un caz de capturare a statului. Noi am evocat faptele care au fost prezentate în spaţiul public de mai mulți oameni, iar acum este de datoria Procuraturii să verifice aceste lucruri şi, dacă ele se confirmă, să meargă mai departe în instanța de judecată.”

Tabăra experţilor pare divizată în ce priveşte şansele de reuşită a denunţului depus de Maia Sandu. Anterior, constituţionalistul Nicolae Osmochescu preciza că învinuirile de uzurpare a puterii de stat pot fi cu greu probate, în timp ce expertul în drept constituţional Alexandru Arseni a opinat că până astăzi asemenea acuzaţii au rămas neprobate … din lipsă de interes.

Ianina Spinei
Ianina Spinei

​Denunţul depus de lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate a ajuns şi în atenţia reprezentanţilor societăţii civile. Experta Transparency International-Moldova Ianina Spinei a venit astăzi la Procuratură pentru a urmări declaraţiile părţilor:

„Este un mesaj foarte clar: cei care sunt împotriva noastră, cei care vor să ne sesizeze despre abuzuri, despre fraude, în activitatea exponenților Partidului

În situaţia în cauză pot să se pomenească şi ong-iştii şi activiştii civici

Democrat, acei se vor regăsi cu un dosar penal. Din punctul nostru de vedere, în situaţia în cauză pot să se pomenească şi ong-iştii şi activiştii civici. Sunt multiple alocuțiuni din partea diplomaţilor, din partea europarlamentarilor, sunt cercetări ale societăţii civile, inclusiv ale Transparency International-Moldova, care arată că Republica Moldova este un stat capturat şi noi nu suntem de acord cu aceasta. Noi trebuie să ne apărăm drepturile şi să spunem „nu” acestui sistem.”

De-a lungul anilor, mai multor politicieni moldoveni le-au fost aduse acuzaţii de uzurpare a puterii de stat. Puţini însă au fost cei care s-au adresat în instanţă cu denunţuri în acest sens. În 2015, Partidul Socialiştilor a sesizat la Curtea Constituţională acuzându-l pe fostul preşedinte Nicolae Timofti că ar fi uzurpat puterea de stat tergiversând desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.

Previous Next

XS
SM
MD
LG