Linkuri accesibilitate

PE ar putea cere României să nu schimbe codurile şi să nu mai atace independența presei


Monica Macovei, imagine de arhivă.
Monica Macovei, imagine de arhivă.

Interviu cu eurodeputata Monica Macovei, fost ministru al justiției în guvernul României.

Interviu cu eurodeputata Monica Macovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct


Monica Macovei: „Dar eu cred că și după prezentarea făcută de dl Tăriceanu și de dna Dăncilă săptămâna trecută în ALDE și, respectiv, în Grupul socialist din Parlamentul European lucrurile s-au clarificat în defavoarea lor, pentru că oamenii n-au fost în stare să explice în mod coerent și în mod logic aceste schimbări și nici nu se pot explica. Mai departe, să știți că orice rezoluție, pentru că ceea ce au propus Verzii este o dezbatere în plen și o rezoluție, dar, de regulă, dezbaterile în plen sunt precedate de o dezbatere în LIBE (Comisia pentru Libertăți Civile și Afaceri Interne a Parlamentului). E comisia care se ocupă de încălcare, de justiție, de încălcarea drepturilor civile.”

Europa Liberă: De fapt, ce va demonstra dezbaterea din plen în care va fi invitată și prim-ministra Viorica Dăncilă?

Monica Macovei: „Și că va veni cu dl Tudorel Toader și cu dna Rovana Plumb. Din start, faptul că se discută în LIBE și faptul că se discută în plenul Parlamentului European situația României pe the rule of law, pe statul de drept, se vor aduce în discuție motivele protestelor și violențele împotriva protestatarilor pașnici, schimbările privind transpunerea Directivei a IV-a pentru prevenirea și combaterea spălării de bani, adică eliminarea oricărei dispoziții de imixtiune a politicului în justiție ș.a.m.d., modificări la codurile penale. Faptul că se vor discuta aceste lucruri e un fapt în sine foarte important, adică n-am luat-o pe un drum bun și n-am luat-o nu noi din cauza noastră că, cum să zic, românii au ieșit în stradă și asta a fost fantastic pentru toată lumea, mai ales pe 10 august când a venit și diaspora.”

Europa Liberă: Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluție privind România în luna noiembrie. La ce vă așteptați?

Monica Macovei: „Dacă se adoptă o rezoluție după o dezbatere din acestea în plen, nu mă aștept să fie o rezoluție foarte favorabilă. Cam așa s-a întâmplat cu toate statele pentru care am urmat această procedură. Ea s-a amânat pentru că urma să fie tot în octombrie, dar s-a decis să se aștepte opinia Comisiei de la Veneția, care vine pe 19 octombrie și să aibă lumea timp să o citească și apoi fiecare grup politic să scrie un proiect de rezoluție și în final se negociază și se face unul singur.”

Europa Liberă: E posibilă o pedeapsă, o amendă la adresa României?

Monica Macovei: „Nu se dau amenzi pentru asta. Ce s-a întâmplat la Ungaria și la Polonia a fost declanșarea de către Parlamentul European a Art. 7, dar nu știu dacă va fi și cazul României.”

Europa Liberă: În sensul că noi stăm mai bine decât ele?

S-a adoptat o rezoluție în plen şi pe Malta, de exemplu, și privind Slovacia, împotriva omorârii jurnaliștilor...

Monica Macovei: „S-a adoptat o rezoluție în plen şi pe Malta, de exemplu, și privind Slovacia, împotriva omorârii jurnaliștilor din Malta și Slovacia, și practica libertății de exprimare, pentru că știm ce a spus Dragnea, da? Că a trasat sarcini să se facă un proiect de lege, să se adopte legislația care să îngrădească dreptul jurnaliștii independenți, adică să omoare și ultimii jurnaliști independenți din România.”

Europa Liberă: Dacă nu se adoptă niciun fel de pedeapsă...

Monica Macovei: „Noi, de exemplu, în cazul Republicii Moldova, am cerut și Consiliului, și Comisiei – și au făcut asta - , am cerut suspendarea unei anumite categorii de fonduri pentru o perioadă de timp. Asta a fost apropo de alegerile din Republica Moldova, din Chișinău, de Codul Electoral, de legile electorale ș.a.m.d. Dar asta s-a întâmplat în cazul Moldovei, nu cred că va fi această situație. La noi s-au suspendat fondurile de către Comisia Europeană atunci când au descoperit nereguli...”

Europa Liberă: E nevoie de un astfel de avertisment pentru ca oficialii români să revină pe calea cea bună, cel puțin în privința statului de drept?

Monica Macovei: „Evident că o rezoluție cere lucruri, cere guvernului.”

Europa Liberă: Ce ar putea cere în acest sens?

Monica Macovei: „Cere să nu schimbe codurile, să nu schimbe Legea de transpunere a Directivei a IV-a, să nu mai atace independența jurnalistică, tot ceea ce e negativ.”

Europa Liberă: Poate Parlamentul European prin această rezoluție să oblige cumva România să nu facă aceste modificări?

Monica Macovei: „Le atrage atenția. E vorba de cum e privită țara și de statul de drept, adică România pierde și românii pierd foarte mult. Într-un fel, și după Brexit, și după ruperea relației cu America, se reface Uniunea Europeană și suntem lăsați pe dinafara acelui nucleu important tocmai din cauza acestor activități ale PSD și ALDE, și UDMR, să nu-l uităm.”

XS
SM
MD
LG