Linkuri accesibilitate

Lupte violente în estul Ucrainei, în timpul sărbătorii Crăciunului ortodox


Metropolitan Epiphany of Kyiv and All Ukraine leads the service in the Uspenskyiy Cathedral of the Kyiv-Pechersk Lavra on January 7.
Metropolitan Epiphany of Kyiv and All Ukraine leads the service in the Uspenskyiy Cathedral of the Kyiv-Pechersk Lavra on January 7.

Ucrainenii și rușii au sărbătorit Crăciunul ortodox, în timp ce luptele au continuat în ciuda apelului unilateral al Rusiei pentru o încetare a focului de 36 de ore, despre care Ucraina a spus că este doar o manevră a lui Vladimir Putin pentru a-și repoziționa și întări trupele.

Ucrainenii și rușii au sărbătorit Crăciunul ortodox, în timp ce luptele au continuat în ciuda apelului unilateral al Rusiei la armistițiu.

În timp ce credincioșii celebrau Crăciunul, în localitățile din estul Ucrainei luptele au fost la fel de intense în zilele de 6 și 7 ianuarie ca de obicei.

Bombardamentele efectuate de armata rusă în orașul Bahmut au ucis două persoane - un bărbat de 66 de ani și o femeie de 61 de ani - informează cabinetul procurorului general al Ucrainei. Alte 13 persoane au fost rănite de minele care au explodat sfârtecându-i cu șrapnelele. Mai multe blocuri de apartamente și alte clădiri au fost, de asemenea, distruse sau avariate de bombardamente. Decesele s-au petrecut pe 6 ianuarie, dar detalii despre victime au fost comunicate pentru prima dată pe 7 ianuarie.

Mașina de tocat a războiului funcționează la maxim

Purtătorul de cuvânt militar Serhi Cerevati a declarat pentru televiziunea ucraineană că Bahmut și Soledar, un alt oraș din regiune, au rămas sub controlul forțelor ucrainene, deși bombardamentele și luptele au continuat pe 7 ianuarie.

„Forțele noastre armate și comandamentul fac tot posibilul pentru a provoca daune maxime personalului și echipamentului de luptă inamic... și pentru a-și conserva forțele cât mai mult posibil", a declarat Cerevati.

El a adăugat că tactica armatei ruse nu s-a schimbat: ea folosește efective care se „rostogolesc” continuu, ca niște valuri, către pozițiile apărătorilor ucraineni. Soldații ucraineni „sunt în defensivă și situația tactică îi obligă uneori să își schimbe pozițiile”, a spus el. Cerevati a mai spus că operațiunile de luptă sunt în curs de desfășurare și pe axul Svatove-Kreminna. Forțele rusești se regrupează, încearcă să contraatace în anumite direcții, dar suferă pierderi semnificative și se retrag, a spus el.

Niciuna dintre informațiile legate de câmpul de luptă nu a putut fi verificată din surse independente.

Cerevati a comentat, de asemenea, ordinul lui Putin de armistițiu pe timpul sărbătorii ortodoxe a Crăciunului: „Bineînțeles, nimic din ce a promis nu s-a realizat!".

Pe 7 ianuarie, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a calificat drept „mincinoasă” încetarea focului propusă de Moscova și a acuzat trupele rusești că au tras de-a lungul întregii linii de contact.

Putin ordonase ca armistițiul să înceapă la ora 12.00 pe 6 ianuarie și să dureze până la miezul nopții pe 7 ianuarie.

Ministerul rus al Apărării a insistat că forțele sale respectă armistițiul, dar a mai spus că armata a respins atacurile forțelor ucrainene din estul Ucrainei și a ucis zeci de soldați pe 6 ianuarie.

Putin sărbătorește singur

Putin a stat singur la o slujbă la Catedrala Buna Vestire din Kremlin pentru a marca Crăciunul ortodox. Imaginile difuzate de televiziunea rusă îl arată pe acesta stând în picioare la altar, singura altă persoană prezentă fiind preotul oficiant.

La Kiev, sute de credincioși au participat la o slujbă la Lavra Pecersk din secolul al XI-lea, unde mitropolitul Epifanie, capul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a condus o liturghie de Crăciun. Acesta a spus că Crăciunul inspiră oamenii să lupte împotriva răului, a păcatului și a întunericului. El a adăugat că Ucraina nu a dorit războiul, despre care a spus că a rezultat din „răutatea și invidia diavolească” din partea „celor care ne-au ținut captivi” timp de secole. După ce Ucraina a devenit independentă și a început să își construiască propriul stat suveran, aceștia „nu au putut tolera realizările și succesele noastre” și au început un război.

Epifanie a mai spus că Ucraina a obținut deja o victorie morală, deoarece toți oamenii de bunăvoință „condamnă actele de genocid, teroarea și numeroasele crime de război comise de maleficul imperiu rus pe pământul nostru”.

Mănăstirea a fost sediul unei ramuri a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), care se afla anterior sub jurisdicția Moscovei. UOC a rupt legăturile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu i-a felicitat pe ucraineni și le-a transmis că își dorește încheierea rapidă „a acestui război nedrept și al agresiunii continue. „Suntem alături de voi prin iubire și rugăciuni. Ne bucurăm să vedem că și comunitatea internațională este alături de voi. Dreptatea și adevărul înving întotdeauna”.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, într-un mesaj cu ocazia Crăciunului ortodox, că s-a bucurat să vadă sute de credincioși care au venit pe 7 ianuarie pentru slujba de sărbătoare de la Lavra Pecersk din Kiev, inclusiv soldați ucraineni. „Este foarte important că s-a auzit azi se va auzi și pe viitor o rugăciune sinceră pentru Ucraina în Lavră", a spus Zelenskiy într-un mesaj video la sfârșitul zilei de 7 ianuarie.

XS
SM
MD
LG