Linkuri accesibilitate

Lupte grele în estul Ucrainei. Numărul morților după distrugerea barajului Kahovka, în creștere


Voluntarii încarcă saci cu cadavre recuperate pe 16 iunie din casele inundate, după ce apele s-au retras în urma ruperii barajului Kahovka
Voluntarii încarcă saci cu cadavre recuperate pe 16 iunie din casele inundate, după ce apele s-au retras în urma ruperii barajului Kahovka

Statul Major al armatei ucrainene spune că au avut loc lupte grele în ultima zi în zonele Bahmut, Liman, Avdiivka și Mariinka din Donețk: în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 26 de confruntări în zonă.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că au avut loc lupte grele în ultimele 24 de ore în zonele Bahmut, Liman, Avdiivka și Mariinka din Donețk. Militarii ucraineni spun că în zonă s-au înregistrat 26 de confruntări de luptă în această perioadă de timp.

Armata ucraineană mai afirmă că forțele rusești au executat pe 17 iunie peste 40 de atacuri aeriene și 51 de salve de rachete.

Pe de altă parte, guvernatorul regional Serhi Lisol a afirmat că armata rusă a atacat în cursul nopții regiunea sudică Dnipropetrovsk cu două drone Shahed de fabricație iraniană. El a precizat că dronele au fost distruse de forțele ucrainene.

Între timp, oficialii ucraineni au declarat că bilanțul morților în urma ruperii barajului Kahovka, controlat de Rusia la 6 iunie, a crescut la 16, iar alte 29 de persoane au fost raportate ca fiind moarte de către oficialii din teritoriile ocupate de Moscova.

Din zonele inundate din regiunile Herson și Nikolaev au fost evacuate peste 3.600 de persoane, în timp ce 31 de persoane erau încă date dispărute, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne pe Telegram în seara zilei de 17 iunie.

Kievul a acuzat Moscova că a minat barajul și a provocat în mod deliberat distrugerea acestuia pentru a inunda regiunea Kherson din sud și pentru a-și încetini contraofensiva.

Într-un raport publicat la 17 iunie, The New York Times a relatat că distrugerea barajului a rezultat cel mai probabil dintr-o explozie internă declanșată de Rusia. Citând ingineri și experți în explozibili, ziarul scria pe 17 iunie că, în urma anchetei întreprinse, a găsit dovezi care sugerează că a fost detonată o încărcătură explozivă într-un pasaj care trece prin baza de beton a barajului, distrugând structura de rezistență a barajului pe 6 iunie.

„Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost rupt de o explozie declanșată de partea care îl controlează: Rusia”, susține The New York Times.

În discursul din 17 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit țărilor și organizațiilor de ajutor pentru ajutorul acordat în răspunsul la inundațiile masive care au rezultat în urma ruperii barajului.

XS
SM
MD
LG