Linkuri accesibilitate

„Vino cu bunicii la teatru” - programul social „60 plus”


În fața teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău
În fața teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău

Un pic de iniţiativă civică deseori poate compensa multe lipsuri

Programul social „60 plus”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Lipsa locurilor de muncă, pensii care abia de ajung pentru a-și cumpăra de-ale gurii, tratamente medicale prea scumpe și, deseori, discriminarea pe criteriu de vârstă – sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă vârstnicii în Republica Moldova. Dacă luăm în calcul și datele statistice care arată că speranța de viață a pensionarilor este de 72 de ani, cu zece ani sub media europeană, perspectiva îmbătrânirii în această parte a Europei nu oferă prea multe motive de bucurie.

Pentru a înclina balanța, un grup de tineri entuziaști a lansat Programul social „60 plus” destinat, cum reiese din denumire, persoanelor ajunse la vârsta pensionării. Programul include mai multe activități: crearea unei pagini web cu informații utile persoanelor în etate, șezători la care să participe bunicii alături de nepoţi şi, mai ales, încurajarea mediului de afaceri să angajeze vârstnici, explică iniţiatoarea programului, Anastasia Primov:

Anastasia Primov
Anastasia Primov

„În cazul în care persoana ar vrea să continue să lucreze, angajatorii să se gândească: oare aş putea eu pentru această poziţie de muncă bine plătită, să angajez un om care să fie la pensie? Gândiţi-vă inclusiv la 615 mii de persoane din Republica Moldova trecute de 60 de ani care au timp, dorinţă şi foarte mare motivaţie să continue să lucreze sau să reînceapă să lucreze.”

Pe lângă activităţile descrise de Anastasia, astăzi a mai fost lansată campania „Vino cu bunicii la teatru”. La modul practic, nepoţii sunt încurajaţi să-şi cumpere un bilet la spectacol şi dacă prezintă carnetul de pensionar al bunicului sau al bunicii primesc gratuit un alt bilet. Instituţia parteneră în cadrul campaniei este Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Numărul biletelor gratuite este limitat – 400, iar organizatorii speră că acestea se vor epuiza până la finele lunii ianuarie.

Directorul teatrului, Petru Hadârcă, spune că iniţiativa ar putea fi cu bătaie lungă: persoanele trecute de vârsta pensionării trec deseori pragul teatrului, deci, s-ar putea ca, de fapt, tinerii să fie marii beneficiari ai campaniei:

„În primul rând, e o un mod de viaţă sănătos atunci când vii la teatru şi te rupi din faţa televizorului şi te rupi din faţa show-urilor politice, a actorilor care se dau în spectacol şi ne iau pâinea. Fără doar şi poate este o comunicare: venind cu nepoţii au posibilitatea să discute după spectacol prestaţia artistică din scenă, mesajul pe care l-au ascultat şi l-au auzit. E o comunicare aparte între generaţii.”

Petru Hadârcă
Petru Hadârcă

Prezentatoare radio de peste trei decenii, septogenara Tamara Berzoi se consideră norocoasă pentru că atunci când a ajuns la vârsta pensionării nu a fost dată uitării, ci, dimpotrivă, a fost invitată să predea viitoarelor generaţii de jurnalişti. Nu toţi vârstnicii însă se pot lăuda cu o asemenea experienţă, constată Tamara Berzoi:

„Îmi amintesc prea bine de soţul meu care avea momente extraordinar de grele, eu îl simţeam, nu-şi exprima gândurile, nu spunea nimic, dar tot timpul ofta, ce să facă, cu toate că până a ieşi la pensie avea foarte multe întâlniri cu prietenii, juca şah. În momentul în care ai posibilitatea să fii alături de o altă generaţie, care a copilărit, s-a născut şi şi-a făcut studiile cu altă viziune, e cu totul altceva!”

Programul social „60 plus”, sprijinit de Ambasada SUA la Chişinău, urmăreşte nu doar mobilizarea persoanelor de vârsta a treia dar şi încurajarea acestora să se implice în acţiuni sociale şi de voluntariat, or, un pic de iniţiativă civică deseori poate compensa multe lipsuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG