Linkuri accesibilitate

Povestea lui Mansur: un copil afgan, care întreține nouă persoane


Mansur, la piața din Kabul
Mansur, la piața din Kabul

Povestea lui Mansur, un băiat de 13 ani din Kabul, care muncește cu ziua pentru ca surorile lui să poată merge la școală. Un material realizat de colegii noștri de la Current Time și sintetizat de Lina Grâu.

Mansur este un băiat de 13 ani din Kabul, capitala Afganistanului. El nu merge la școală, ci muncește din greu pentru ca surorile lui mai mici să aibă bani de caiete și haine și să nu abandoneze studiile.

La cei 13 ani ai lui, Mansur întreține o familie de nouă persoane. El este muncitor cu ziua, își găsește de lucru pe străzile din Kabul. În fiecare dimineață adolescentul se trezește foarte devreme, își ia roaba care pare mult prea mare pentru statura lui și merge la piață unde este plătit pentru munca de hamal. Transportă produse alimentare, saci plini cu varză și cartofi, cu haine la mâna a doua sau cu te miri ce. Urcă nu fără dificultate sacii în roabă și duce marfa la destinație.

Chiar dacă roaba pare mult prea mare pentru statura și constituția lui fizică, iar sacii – mult prea grei, Mansur spune că acceptă toate aceste greutăți pentru că vrea ca surorile lui să poată merge la școală.

„Aș vrea să reușesc să câștig suficient pentru a asigura hrana familiei, dar și pentru a putea cumpăra caiete și pixuri pentru surori”, spune Mansur.

El este cel mai mare dintre copiii familiei și este nevoit să-i întrețină pe toți. Dimineața se desparte de cele patru surori școlărițe – ele pleacă la școală cu ghiozdanele în spate, iar el – la muncă. Mama lui Mansur stă acasă, pentru că trebuie să aibă grijă de cei trei frați mai mici.

Femeia spune că își face griji atunci când fiul ei cel mai mare vine târziu seara acasă.

„Eu știu că Mansur va aduce de mâncare copiilor mei. Tatăl lor a fost foarte bolnav și a murit foarte tânăr”, spune femeia.

Surorile adolescentului îi apreciază sacrificiul.

„Fratele meu îmi spune: Tu trebuie să mergi la școală. Nu are nimic dacă eu voi rămâne analfabet”, povestește una dintre surori.

Mansur câștiga între un dolar și jumătate și trei dolari muncind toată ziua la piață.

Insert: „Uneori, când aduc puțini bani, le spun surorilor: Astăzi am adus de mâncare, pentru haine voi aduce altădată. Uneori mi se întâmplă să fiu foarte trist pentru că nu-i pot întreține și nu le pot asigura tot de ce au ei nevoie…”, spune Mansur, băiatul de 13 ani din Kabul.

Potrivit datelor autorităților, peste 1,2 milioane de copii în Afganistan își câștigă existența prin muncă fizică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG