Linkuri accesibilitate

Lukașenka respinge cererea de amnistiere a Sofiei Sapega, fosta prietenă a disidentului Roman Pratasevici


Rusoaica Sofia Sapega și prietenul ei, bloggerul bielorus disident Roman Pratasevici, au fost arestați la Minsk după deturnarea de către regimul Lukașenka a zborului Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius în mai 2021. 
Rusoaica Sofia Sapega și prietenul ei, bloggerul bielorus disident Roman Pratasevici, au fost arestați la Minsk după deturnarea de către regimul Lukașenka a zborului Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius în mai 2021. 

Liderul autoritar al Bielorusiei Aleksandr Lukașenka a respins cererea de amnisitie a rusoaicei Sofia Sapega, condamnată la șase ani de închisoare în Bielorusia în legătură cu demonstrațiile anti-guvernamentale care au urmat alegerilor prezidențiale din 2020.

Sapega a fost informată săptămâna trecută despre decizia comisiei prezidențiale pentru amnistieri de la Minsk, a anunțat pe 10 ianuarie avocatul ei Anton Hașînski. Ea înaintase cererea de amnistie în iunie.

Sofia Sapega și prietenul ei de atunci, bloggerul disident Roman Pratasevici, au fost arestați pe loc după ce avionul companiei Ryanair cu care călătoreau de la Atena la Vilnius a fost forțat de autoritățile belaruse să aterizeze la Minsk în mai 2021.

Sapega a fost acuzată că administra un canal pe Telegram care a publicat date personale ale unor membri ai forțelor de securitate din Belarus. Pe 6 mai a fost condamnată la închisoare, și trei zile mai târziu Pratasevici a anunțat că s-a căsătorit cu o altă femeie.

O falsă alarmă cu bombă

Autoritățile de la Minsk au spus la vremea respectivă că au forțat aterizarea la Minsk a zborului Ryanair Atena-Vilnius pentru că primiseră o amenințare anonimă privind amplasarea unei bombe la bordul avionului în care se aflau Sapega și Pratasevici.

Ceva mai târziu au apărut dovezi că amenințarea cu bombă a fost falsă, fiind inventată de oficialitățile bieloruse ca să-i poată aresta pe cei doi.

Pratasevici, care fugise din Bielorusia în 2019, lucra ca editor la canalul Nexta Live de pe Telegram, bazat în Polonia. După arestarea sa pe aeroportul de la Minsk, a fost pus în arest la domiciliu.

Nu se știe dacă e în continuare în arest la domiciliu, iar stadiul anchetei contra lui este neclar.

Pratasevici a fost pus sub acuzare în legătură cu masivele demonstrații anti-guvernamentale ce au urmat controversatelor alegeri prezidențiale din august 2020, despre care președintele Aleksandr Lukașenka spune că le-a câștigat detașat, dar al căror rezultat a fost și este pus la îndoială de opoziția bielorusă și de majoritatea populației acestei țări, care spun că scrutinul prezidențial a fost fraudat.

Guvernele occidentale nu au recunoscut legitimitatea alegerilor prezidențiale pe care Lukașenka susține că le-a câștigat în 2020.

Regimul autoritar de la Minsk a reprimat violent amplele demonstrații de protest declanșate după august 2020, și a adoptat legi care-i pedepsesc cu până la 15 ani de închisoare pe cei care contestă rezultatul acelui scrutin.

Raman Pratasievici a fost administratorul-șef al canalului Nexta-Live de pe Telegram, care a transmis informații în timp real despre protestele în masă contra regimului de la Minsk.

El a apărut de mai multe ori la televiziunea bielorusă de stat în 2021, în ceea ce opoziția și Occidentul au spus că sunt confesiuni obținute cu forța, și au cerut eliberarea imediată a lui și a prietenei sale Sofia Sapega, de naționalitate rusă.

Lukașenka a negat că a fraudat alegerile și a reprimat dur protestele și opoziția politică din Bielorusia, ai cărei lideri au fost închiși, sau forțați să plece în exil.

Cu relatări Mediazona și RBK.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG