Linkuri accesibilitate

„Nu vrem să fim gunoiște!”


Gunoiștea de la Țânțăreni
Gunoiștea de la Țânțăreni

Locuitori din satul Sângera amenință cu proteste și spun că n-au fost consultați asupra planurilor de construcție a unui centru de gestionare a deșeurilor periculoase.

Construirea unui Centru de gestionare a deșeurilor periculoase în orașul Sîngera a provocat nemulțumirea locuitorilor din zonă. Oamenii cred că un asemenea centru ar avea un impact negativ asupra mediului și vor să fie consultați înainte ca să înceapă construcția. Dar, după ce tentativa de organizare a unui referendum local la acest subiect a eșuat, mai mulți consilieri susținuți de un grup de cetățeni au anunțat că vor organiza proteste la sfârșitul acestei săptămâni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Locuitorii din Sîngera urmau să participe în această duminică la un plebiscit local în cadrul căruia să răspundă dacă vor sau nu ca în localitatea lor să fie construit un Centru de gestionare a deșeurilor periculoase. Consultarea publică, inițial acceptată de Comisia Electorală Centrală iar apoi suspendată de aceeași instituție, nu va mai avea loc pe motiv că administrația locală ar fi încălcat prevederile legale atunci când au luat decizia de organizare a referendumului.

Mai mulți consilieri locali, printre care și Ion Duca, nu sunt de acord cu decizia CEC-ului de anulare a plebiscitului:

„Vreau să adresez CEC-ului să aibă în vedere poziția noastră și acordăm un termen de trei zile pentru a anula hotărârea ilegală și să numească o nouă dată pentru desfășurarea referendumului local.”

Locuitorii din Sîngera nu s-au lăsat convinși nici după ce Ministerul Mediului a anunțat administrația locală, printr-o scrisoare, că ministerul va renunța la construirea centrului în localitatea lor.

Consilierul Valeriu Popa insistă pe organizarea referendumului. Doar așa, spune el, cetățenii vor fi asigurați că autoritățile nu vor reveni ulterior cu aceeași intenție:

„Care este garanția că astăzi Ministerul Mediului ne-a dat o scrisoare prin care renunță, iar mâine, dacă tot suntem în proces de reformare a Guvernului și probabil Ministerul Mediului va fi comasat cu alt minister, vine alt ministru... Documentația nu a fost anulată, acordul de mediu nu a fost retras, vine alt ministru și ne mai scrie o scrisoare că ei nu mai renunță și că vor construi centrul. Locuitorii insistă pe referendum pentru că asta va fi opoziția oficială a localității și nimeni nu va putea să meargă contra.”

Centrul de gestionare a deșeurilor periculoase se vrea a fi primul de acest gen în Republica Moldova. Intenția anunțată de autorități este de a prelucra deșeuri care nu pot fi refolosite și trebuie eliminate. Printre aceste sunt deșeurile vinicole, farmaceutice, pesticide, uleiuri uzate, lămpi cu mercur, baterii sau acumulatori etc. Ideea îi sperie însă pe locuitorii din preajmă, printre care și Viorica Semeniuc:

„Lumea este în alertă mare. Toți au scos la vânzare (n.r. casele) și sunt gata să schimbe pe orice din oraș, doar ca să plece de acolo. Noi nu suntem de acord, noi ieșim pe 20, am invitat reprezentanții CEC-ului, ministerului, primăria, toți... dacă nu vin noi o să mergem la ei.”

Mai mulţi experți spun că nici depozitarea arbitrară a deșeurilor periculoase nu este o soluție tocmai bună. Cu fiecare ocazie, ecologiștii au încurajat prelucrarea lor, având în vedere gradul înalt de poluare pe care-l pot provoca dacă ajung în mediul înconjurător, ori în Republica Moldova, potrivit rapoartelor de mediu, situri contaminate se găsesc în toate raioanele. Un centru de gestionare a deșeurilor ar reduce dauna ecologică și ar permite eliminarea în siguranță a lor, consideră reprezentanții ministerului mediului, care a anunțat astăzi că va căuta un nou teren pentru construirea centrului, asta „în scopul evitării escaladării tensiunilor politice” se mai arată în comunicatul ministerial.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG