Linkuri accesibilitate

Lituania sărbătorește centenarul independenței


Astăzi la Vilnius
Astăzi la Vilnius

La ceremoniile de astăzi de la Vilnius au sosit președinții din Germania, Polonia, Finlanda și Ucraina, prințesa de coroană suedeză Victoria și oficialități ale UE.

Lituania sărbătorește vineri împlinirea unui secol de când și-a recâștigat independența spre finalul primului război mondial. În luări de cuvânt la festivitățile de la Vilnius și din alte localități, oficialii țării baltice membră în NATO și UE, dar și partenerii lor occidentali, au subliniat că țara se află acum într-o conjunctură mai favorabilă ca oricând, deși unele îngrijorări persistă.

În ajunul centenarului independenței Lituaniei, președintele CE, Jean-Claude Juncker, a spus într-o declarație de presă că în ultimii o sută de ani „lituanienii au parcurs un drum lung”, iar țara lor este astăzi „un stat democratic, modern, în inima UE”.

Țară cu aproape trei milioane de locuitori, Lituania a făcut parte din Imperiul Rus înainte de a-și declara independența spre sfârșitul primului război mondial. Apoi a fost independentă până în 1940, când a fost ocupată de Uniunea Sovietică, ca și celelalte două țări baltice, Letonia și Estonia. Și-a proclamat din nou independența în 1990 și s-a alăturat Uniunii Europene și NATO în 2004, aflându-se acum de asemenea în zona euro și în Spațiul Schengen.

La ceremoniile de vineri de la Vilnius au sosit președinții din Germania, Polonia, Finlanda și Ucraina, prințesa de coroană suedeză Victoria și oficiali ai Uniunii Europene.

Președinta Dalia Grybauskaite a amintit că în 1918 lituanienii și-au „redobândit statalitatea” , adăugând că țara va merge înainte pe drumul „securității și prosperității”.

AFP notează că perioada fastă prin care trece Lituania este umbrită de amenințarea rusă. Ca și vecinele sale baltice, țara și-a mărit cheltuielile de apărare și a salutat trimiterea de efective NATO în regiune după anexarea Crimeii ucrainene de către ruși.

Chiar luna aceasta, Lituania a acuzat Moscova că încearcă să-și intimideze vecinii desfășurând rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad. Mai devreme, președinta de la Vilnius avertiza că probabila realegere a lui Vladimir Putin ca președinte al Rusiei va accentua tendințele agresive ale Moscovei.

„După alegerile din martie, din Rusia, trebuie să ne așteptăm la noi încercări de destabilizare și politici agresive și trebuie să fim pregătiți să răspundem”, a spus Dalia Grybauskaite la Forumul de la Davos, la sfârșitul lunii ianuarie.

La Chișinău s-a anunțat că Parlamentul R. Moldova va fi iluminat vineri seară în culorile Lituaniei, țară care marchează la 16 februarie 100 de ani de la proclamarea independenței.

„Avem o relație excelentă de colaborare și prin acest gest arătăm că la fel cum Moldova contează pe suportul Lituaniei, lituanienii pot fi siguri de suportul nostru”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit IPN, omagiul vine ca răspuns la o „invitație” a ambasadorului lituanian la Chișinău, Rimantas Latakas, care a menționat apoi într-un mesaj de mulțumire că în 1990 R. Moldova a fost primul stat care a recunoscut independența Lituaniei post-sovietice.

Iluminarea clădirii Parlamentului moldovean în culorile galben, verde și roșu, ale drapelului lituanian, va avea loc între orele 18 și 22.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG