Linkuri accesibilitate

Listele depuse de Nadejdin ar conține „suflete moarte”, spun oficialii ruși


Șansele lui Boris Nadejdin de a ajunge pe buletinele de vot în alegerile prezidențiale ruse sunt văzute drept minime de mulți analiști și politicieni de opoziție.
Șansele lui Boris Nadejdin de a ajunge pe buletinele de vot în alegerile prezidențiale ruse sunt văzute drept minime de mulți analiști și politicieni de opoziție.

Un vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) ruse susține că funcționarii au depistat în listele depuse de Boris Nadejdin mai multe cazuri de semnături ce aparțin unor persoane decedate.

La începutul acestei săptămâni, Nadejdin a prezentat la CEC peste 100.000 de semnături ale susținătorilor săi din întreaga Rusie, în efortul de a fi înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 15 – 17 martie, transmite Reuters.

Vineri însă, vicepreședintele CEC, Nikolai Bulaiev a spus că unele semnături ar aparține unor oameni morți. În cadrul unei ședințe transmise în direct, el a afirmat că funcționarii electorali au finalizat verificarea listelor cu semnături a unui alt candidat, Serghei Malinkovici și că lucrează „practic non-stop” la verificarea celor depuse de Nadejdin.

În cursă împotriva lui Putin la prezidențiale: Boris Nadejdin vrea să pună capăt „catastrofei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00

„Dar când vedem zeci... de semnături a unor oameni care nu mai sunt pe acest pământ, se pune întrebarea cu privire la decența standardelor etice aplicate, inclusiv de către persoana care a strâns semnăturile. Iar candidatul, într-o oarecare măsură, este direct implicat în acest lucru”, a declarat Bulaiev.

Întrebări către biserică

La scurt timp, Nadejdin a reacționat într-un mesaj postat pe Telegram, în care a afirmat că existența „sufletelor moarte” ar fi mai mult o întrebare pentru biserică sau „exorciști”.

„Voi și cu mine sunteți cei mai vii dintre vii. Dacă cineva își imaginează că ei văd suflete moarte pe listele mele cu semnături – păi prieteni, asta nu e o întrebare pentru mine. E mai mult pentru biserică, sau pentru un exorcist”, a scris el.

O decizie finală a Comisiei pe acest caz urmează să fie anunțată săptămâna viitoare, poate chiar luni. Dar comentariile oficialului electoral par să crească șansele ca funcționarii să invoce pretexte birocratice pentru a-l descalifica pe Nadejdin, care a surprins pe mulți cu remarcile sale critice la adresa lui Putin și a războiului din Ucraina.

De altfel, puțini se așteptau ca Nadejdin să primească dreptul de a participa în cursa electorală, având în vedere controlul ferm și influența exercitată de Kremlin. Dar campania lui Nadejdin a atras atenția multora tocmai grație opoziției sale față de ceea ce în Rusia se numește „operațiunea militară specială” în Ucraina.

Declanșarea ei a fost „greșeala fatală” a lui Putin, a spus Boris Nadejdin. El a promis că va încheia conflictul prin negocieri.

Kremlinul a afirmat anterior că nu-l vede pe Nadejdin ca unul din rivalii lui Putin, afirmând că președintele în funcție va câștiga alegerile pe baza sprijinului popular dobândit în cele peste două decenii de când se află la putere, ca șef de stat sau guvern.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG