Linkuri accesibilitate

Judecătorii moldoveni au încercat fără succes să-și aleagă ultimii trei reprezentanți în Consiliul Superior al Magistraturii


A treia zi pierdută de magistraţii veniți la Chişinău din toate colţurile Moldovei.
Judecătorii moldoveni au făcut vineri o nouă tentativă de a-și alege ultimii trei reprezentanți în Consiliul Superior al Magistraturii. Această instituție cu 12 membri, din care judecătorii aleg șase, veghează la independența justiției. Dar este și singura care îi poate da afară de la lucru pe magistrați. Câteva tentative anterioare de a completa rândurile Consiliului au eșuat, iar miza crește cu fiecare zi. Judecătorii sunt tot mai presați să elimine corupții din rândurile lor, primind deja și răsplata în avans – li s-a aprobat triplarea treptată a salariilor, începând cu 1 ianuarie. Cum s-a încheiat vineri Adunarea Generală a Judecătorilor aflăm de la Liliana Barbăroșie.

Este de fapt a treia zi pierdută cu acest exerciţiu de o armată întreagă de magistraţi venită la Chişinău din toate colţurile Moldovei. Pentru că un singur judecător din cei trei necesari şi din 10 pretendenţi a reuşit să intrunească voturile necesare pentru a fi avansat în rândurile Consiliul Superior al Magistraturii. In consecinta, toţi magistraţii care au fost astăzi la reuniune vor trebui să-şi mai anuleze pentru o zi şedinţele şi să facă iar un drum la Chişinău.

Proaspătul membru al CSM, Gheorghe Avornic, are următoarea explicaţie pentru imposibilitatea solidarizarii:

„Judecătorul după natura lui e individualist. Şi fiecare este personalitate şi clar că fiecare crede că merită. Dar trebuie selectaţi doar şase, prin urmare trebuie găsiţi cei şase. Dar tot ei sunt vinovaţi că a trebuit să gândească un mecanism eficient de alegere. Să nu fie zece şedinţe. Să modifice regulamentul, să fie turul doi pentru cei care au acumulat cele mai multe voturi. Ca să fie ales cu precizie cel mai bun. Nu o să fie totuşi veşnică această problemă, o să se rezolve ea.”

Coordonatorul de programe din cadrul unui ONG ce urmăreşte îndeaproape procesele din justiţie, Ion Guzun, se arată indignat de perpetuarea acestor şedinţe şi iată de ce:

„Mi se pare că unii candidaţi cam abuzează de democraţie. Pentru că în fiecare zi a adunării generale sunt anulate sute de şedinţe, cu martori, expertize etc. Vă daţi seama ce înseamnă asta.”
Dar iată cum ne-a explicat îndârjirea cu care îşi dispută între ei magistraţi fotoliile rămase vacante din CSM, unul dintre candidaţi, judecătorul de la Judecătoria Centru, Ştefan Niţă:

„În situaţia când consiliul este uniform, există riscul să nu existe nici un fel de opoziţie. Iar opoziţia este necesară şi în organele de autoadministrare judecătorească. Vrem să avem acolo oameni care să poată spune un cuvânt în caz de decizii incorecte.”

În vechea componenţă, CSM-ul era adesea criticat ca fiind o structură ce, în loc să-i scoată în faţă pe magistraţii ce pătează imaginea breslei, se plasa în mod automat de partea acestora. Lucrurile par să se fi schimbat după ce la una din primele şedinţe a corpului înnoit, cinci magistraţi, inclusiv unii cu o reputaţie îndoielnică, au fost demişi de acest consiliu. Am întrebat mai mulţi magistraţi astăzi ce cred despre aceste demisii.

Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel Chişinău:

„Este competenţa CSM de a decide. Membrii CSM sunt profesionişti, au analizat situaţia, este competenţa lor şi eu nu am motive să pun la îndoială această competenţă. Deja sunt pe agendă trei cereri de demisie benevolă, din partea altor judecători care încă nu au atins vârsta de pensionare…”

„Când trăim reforme, e firesc să se întâmple şi lucruri de acestea. Vreau să sper că sunt demişi cei care trebuiau să fie”, ne-a spus la rândul său un alt magistrat.

„Dacă CSM a decis aşa, dumnealor sunt liberi să conteste. Numai că nu ştiu cum vor contesta, pentru că decretele preşedintelui deja sunt publicate,” adaogă altul.

Iată însă ce crede despre demisiile recente Ion Muruianu, fostul preşedinte al CSJ cunoscut adversar al actualelor autorităţi din justiţie, demis cu mare greu şi trimis într-o instanţă de apel pentru că ar fi blocat reforma:

„Orice demisie a judecătorului trebuie să fie în cadrul legal, nu pe criterii insesizabile, iar cadrul legal spune clar: pentru abateri disciplinare. Care se constată de colegiul disciplinar. Ceea ce s-a întâmplat sunt tâmpenii. Acest consiliu este afiliat politic, de aceea poate să-i dea afară pe toţi judecătorii. Ei chiar nu înţeleg legea.”

Pentru că există voci care afirmă că CSM ar fi admis încălcări procedurale în timpul demisiilor recente, i-am solicitat o părere la acest subiect reprezentantului centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun: „Mă bucură faptul că CSM a mers înainte, Preşedintele CSJ se pare că se ţine de cuvânt atunci când a declarat că cel puţin 20 la sută din judecătorii care nu-şi merită locul vor fi eliminaţi din sistem. Cred că e o curgere firească a lucrurilor. Sper efectul acestor demisii să fie hotărâri calitative şi o încredere mai mare în justiţie.”

Oricum, odată ce şeful statului a şi legiferat, prin decrete, demisiile, ele nu mai pot fi contestate de judecătorii care au rămas fără mantii. O declaraţie a preşedintelui CSJ, făcută în contextul acestor demisii, ar sugera că lucrurile nu se vor opri aici, or, Mihai Poalelungi, s-a arătat convins că în jur de 20 la sută din magistraţi vor fi demişi din sistem pentru felul cum au judecat până acum.
XS
SM
MD
LG