Linkuri accesibilitate

Liderii UDMR nu mai au credibilitate nici în rândul etnicilor maghiari (Emilian Isăilă/Ziare.com)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești

Versiunea on-line a săptămânalului „Newsweek” România publică un interviu cu scriitorul ucrainean Iurii Andruhovici, care a fost prezent la Festivalul Internațional de Literatură (FILIT) de la Iași. Scriitorul vorbește mult despre transformarea țării sale sub influența sentimentelor pro-europene ale oamenilor. „Noi, spune Andruhovici, suntem țara unde acum câțiva ani (…) mai mult de 70% din populație nu călătorise într-o țară străină. Pentru o asemenea societate e foarte important, esențial, că a primit această libertate de a călători. E un început de revoluție a minților. Dacă nu mergi în alte țări, rămâi cu senzația că celălat este inamicul, care vrea să îți fure munca. Mai ales dacă ești sărac și flămând, ajungi să îi urăști pe cei din Vest, să crezi că ei sunt bogați pe seama ta”. Invitatul lui Răzvan Chiruță consideră că Ucraina e mai pregătită să facă față propagandei ruse, care pune acum la încercare toate statele europene. Cenzura instituită de Kiev asupra producțiilor rusești media și chiar editoriale este în mod paradoxal, un lucru bun, chiar dacă pare că nu respectă dreptul la liberă informare. De când oamenii nu mai sunt saturați de producțiile rusești, arta și cultura ucrainene au evoluat foarte mult, iar asta a ridicat stima de sine a națiunii.

Într-un articol apărut pe blogurile „Adevărul” sub semnătura lui Adrian Niță, revolta „vestelor galbene” din Franța este atribuită mai degrabă operațiunilor abile de dezbinare puse la cale constant de Rusia în Europa decât problemelor reale de nivel de trai din Franța. „Trebuie să recunoaştem, misiunea Rusiei este mult mai simplă decât este pentru Uniune a se apăra. (…) adesea, europenii nici măcar nu-și dau seaa care sunt urmările acţiunilor acestui inamic” ”Reţelele sociale franceze sunt împănate de troli care luptă zilnic pentru a-i convinge că Macron este rău şi îngâmfat, că Uniunea este slabă şi neeficientă, că democraţia este proastă. Aceste idei inoculate zilnic, pe toate canalele sfârşesc prin a-i face pe francezi să nu mai ştie ce să creadă”.

Politologul Cristian Pîrvulescu (Observator cultural) vede o altă cauză mai mult sau mai puțin ascunsă: viziunea „economicistă”, adică axată pe reforme abrupte, adoptată de președintele Emmanuel Macron în Franța, deși acesta a câștigat alegerile cu un program centrist. Și Pârvulescu adaugă însă influența nocivă a propagandei „estice”, căci evită să numească Rusia. El spune : ”Ura extraordinară care a explodat în Franța la sfîrșitul lunii noiembrie, construită și întreținută prin intermediul rețelelor sociale, infiltrate de troli mai mult sau mai puțin estici, nu a apărut dintrodată”. Încă din noiembrie Macron a avut semnale că populația îi respinge serios programul.

La București, opoziția a introdus moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Va fi votată săptămâna viitoare, dar deocamdată nu există nicio certitudine – unii spun „nicio speranță” – că va trece. Emilian Isăilă scrie la Ziare.com despre atitudinea UDMR, care condiționează (nu pe față) susținerea la vot pe promisiunea că maghiarii vor primi autonomie în Transilvania. Comentatoorul adaugă că liderii UDMR nu mai au credibilitate nici în rândul etnicilor maghiari. La alegerile prezidențiale din 2014, liderii au anunțat că-l susțin pe Victor Ponta, iar populația din județele Harghita și Covasna, locuite preponderent de maghiari, a votat Iohannis în proporție de 70%.

XS
SM
MD
LG