Linkuri accesibilitate

Libertatea presei în Bulgaria – rapoarte critice


Unul din cele mai eficace mijloace de control politic asupra mass-media sunt fondurile de publicitate repartizate de către ministere și primării.

Organizațiile nonguvernamentale „Reporteri fără frontiere” și „Centrul pentru Pluralism Media și Libertate a Presei” (CMPF) au publicat două rapoarte în care avertizează despre deteriorarea situației pe piața media din Bulgaria.

În rapoarte sunt menționați politicieni și oligarhi care exercită o influenţă negativă pe piața media.

Este vorbă în primul rând de Delian Peevski, deputat din MDL, partidul etnicilor turci și al musulmanilor, al cărui numire în postul de șef al Agenției de securitate națională (DANS) în 2013 a provocat protestele civice ce au dus la căderea guvernului Plamen Oreșearski.

Oligarhul Peevski controlează acum mai multe ziare centrale, posturi de televiziune și cea mai mare companie de difuzare a presei.

Cei trei lideri ai partidelor din coaliția „Blocul patriotic” de asemenea controlează câte un canal național de televiziune.

Adevărații proprietari ai unor medii se ascund în spatele unor proprietari fictivi.

Bulgaria are indicatorii cei mai proști dintre țările membre ale UE în privința controlului exercitat de administrația de stat asupra resurselor europene și naționale destinate presei. Împreună cu Turcia și Ungaria ea este citată drept un exemplu pentru imixtiune și influenţă a politicienilor pe piața media.

Unul din cele mai eficace mijloace de control politic sunt fondurile de publicitate repartizate de către ministere și primării.

Riscul pentru pluralismul mediatic în cele trei țări este evaluat la 97%. Aceasta ca urmare în primul rând a distribuirii netransparente a banilor pentru publicitate, inclusiv din fondurile europene. Ziare și posturi de televiziune pro-guvernamentale primesc partea leului din finanțarea europeană și cea națională. Așa sunt finanțate practic și campanii de denigrare a oponenților politici.

Nu există reglementări împotrivă conflictului de interese între proprietarii media și partide. Influenţa politică se face mai simțită în presa scrisă.

De la 25% riscul pentru independența posturilor naționale de radio și televiziune a crescut la 67%. Primul ministru Boiko Borisov însă afirmă că prăbușirea Bulgariei în clasamentul pentru libertatea presei al Reporterilor fără frontiere de la locul al 36-lea, la egalitate cu Franța, în 2007, pe cel de al 111-lea se datorează nu politicii guvernului ci autocenzurii și contradicțiilor între proprietarii media.

XS
SM
MD
LG