Linkuri accesibilitate

Liberalii lui Iohannis: ce le lipsește


Klaus Iohannis la Consiliul Național al PNL
Klaus Iohannis la Consiliul Național al PNL

În România, liberalii se află pe un trend ascendent, dar această creștere este mai degrabă spontană și bazată pe nemulțumirile față de guvernare

În afara unei organizări și a unei tactici electorale eficiente, care ar putea fi asigurate de Vasile Blaga, liberalii au nevoie de idei cu bătaie lungă, de un incubator de programe și de comunicatori care să fie luați în seamă. Klaus Iohannis nu are forță de tractare și la rândul lui e lipsit de viziune.

La Consiliul Național al liberalilor români nu s-au discutat în mod serios chestiuni vitale pentru viitorul partidului și al țării. Nu au fost prezentate programe sau idei noi și nici nu a fost pusă pe masă o analiză rece despre absența PNL din dezbaterea publică, dincolo de eforturile parlamentarilor liberali de contestare a inițiativelor PSD și de solidaritate cu manifestațiile de stradă. Cel mai mare partid de opoziție nu are încă un program electoral, nu are un plan activ de politici publice sau de recrutare de noi membri și de reprezentanți ai elitei intelectuale. Absența unei viziuni proaspete vine și din incapacitatea PNL de a atrage intelectuali și tehnicieni tineri sau de a lucra cu organizații neguvernamentale care au dezvoltat deja tot felul de strategii sectoriale, pe care politicienii nu le iau în seamă, din aroganță sau ignoranță.

Sigur, liberalii sunt singurii care au un candidat cert la prezidențialele de anul viitor în persoana actualului șef de stat, Klaus Iohannis, care a participat la Consiliul Național al PNL cu discurs mobilizator. Iohannis le-a făcut liberalilor un tablou al situației politice prezente, pornind de la faptul că 80% din populație este nemulțumită de direcția în care merge țara. Președintele României a spus în fața fruntașilor liberali că PSD, principalul partid aflat la guvernare a venit cu „promisiuni mari” în domeniul social și economic, dar de fapt a urmărit un singur scop: să pună justiția “sub control politic” și să „inhibe lupta anticorupție”. Klaus Iohannis a mai vorbit în fața activului PNL despre conducerea “irațională” și “ireală” a guvernului și le-a cerut liberalilor să facă “tot ceea ce pot” pentru “ a reinstaura raționalitatea și normalitatea în România”. Le-a mai cerut să-și facă un “program politic serios”, “să fie uniți și puternici” și să meargă în mijlocul oamenilor pentru a le arăta ce se întâmplă cu adevărat și ce-ar putea face, ei, liberalii pentru a remedia lucrurile.

Klaus Iohannis și conducerea PNL
Klaus Iohannis și conducerea PNL

Klaus Iohannis și-a lansat în fața Consiliului Național al PNL câteva sloganuri de tipul „Eu lupt pentru o Românie Puternică” și „Eu mă implic pentru o Românie Europeană”, întrebându-și în final foștii colegi de partid dacă sunt alături de el.

În ultimul sondaj dat publicității la începutul lunii trecute de CURS, se arată că PNL ar fi votat de 24% din electorat, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, iar PSD de 37% dintre românii cu drept de vot. Într-o cercetare recentă făcută de Institutul Internațional Republican, cu sediul în Statele Unite, PNL era cotat cu 29%, iar PSD cu 32%. Liberalii se află pe un trend ascendent, dar această creștere este mai degrabă spontană și bazată pe nemulțumirile față de guvernare, decât pe eforturile PNL de a înțelege ce anume nu funcționează în ceea ce fac și ce ar trebui să adauge pentru a avea mai mult succes.

Klaus Iohannis și liderul PNL Ludovic Orban
Klaus Iohannis și liderul PNL Ludovic Orban

„În afară de sfatul logic președintelui, care le-a spus liberalilor să nu se mai plângă că sunt izolați mediatic și să meargă printre oameni pentru a-i recuceri și de nevoia unei organizări mai bune, PNL nu reușește să vină cu temă nouă și importantă de dezbatere. Principalul partid de opoziție are doar acțiuni reactive: răspunde la ceea ce se întâmplă în arcul de guvernământ. Nu și-a constituit o echipă guvernamentală din umbră, care să urmărească atent și cu motivație ceea ce se întâmplă în culisele puterii. Nu și-a găsit încă mesageri cu greutate care să știe să vorbească liber și credibil.

Mai grav, unitatea partidului pare șubredă, după ce acum doi ani a înglobat Partidul Democrat Liberal. Foștii democrați-liberali sunt nemulțumiți din pricina organizării haotice a noului partid. O recentă întâlnire a acestora a adunat primarii de succes proveniți din partidul care odinioară a fost condus de Traian Băsescu, într-o poză de grup, avându-l în mijloc pe Vasile Blaga, tacticianul lor de marcă. Practic, rezultatele de succes provin toate din această tabără a foștilor PDL-iști.

Totuși Vasile Blaga, care s-a retras în ultimii doi ani, din cauza unor acuzații de corupție, revenind acum după un verdict de nevinovat dat de judecători. El a făcut o ierarhie a urgențelor liberalilor, pornind de la candidatura lui Klaus Iohannis, urmată de campania pentru europarlamentare și nu în ultimul rând de punere a filialelor partidului în ordine.

În afara unei organizări și a unei tactici electorale eficiente, liberalii au însă nevoie de idei cu bătaie lungă, de un incubator de programe și de comunicatori care să fie luați în seamă pentru a se putea bate cu propaganda PSD.

XS
SM
MD
LG