Linkuri accesibilitate

Australia a aprobat căsătoriile gay


La căsătoria unui cuplu gay în Germania

Australia a devenit a 26-a țară unde oamenii au dreptul la căsătorie indiferent de orientarea lor sexuală.

Parlamentul Australiei a decis joi, 7 decembrie 2017, prin vot aproape unanim, să legalizeze căsătoriile persoanelor de același sex. Prin decizia de joi a Camerei Reprezentanților, cu care n-au fost de acord doar cinci din cei 150 de deputați, definiția legală a căsătoriei se schimbă din „uniune între un bărbat și o femeie” în „uniune între doi oameni”.

Deputații din Camera inferioară a Parlamentului de la Canberra și apărătorii drepturilor omului prezenți în galeria pentru public au aplaudat minute de-a rândul, în picioare, victoria răsunătoare a promotorilor egalității conjugale, care face din Australia a 26-a țară unde oamenii au dreptul la căsătorie indiferent de orientarea lor sexuală.

Senatul Australiei a aprobat o măsură similară cu o săptămână în urmă.

Legea ar urma să intre în vigoare la sfârșitul săptămânii, după ce va primi acordul reginei Elisabeta a II-a, șeful de stat oficial al Australiei, și alte formalități, iar primele perechi s-ar putea căsători la începutul noului an.

Înaintea votului de astăzi Australia rămăsese ultima țară din lumea anglofonă care nu avea egalitate conjugală, deși sondajele de opinie arătau mereu că o mare majoritate a cetățenilor erau în favoarea schimbării.

În loc să convoace un vot în Parlament, guvernul fostului premier Tony Abbott, un adversar al egalității conjugale, a decis să supună chestiunea unei consultări populare, ținută până la urmă prin poștă. Referendumul care a costat peste 120 de milioane de dolari australieni a fost câștigat în mod previzibil de promotorii egalității, cu peste 61% din voturi.

Abbott a părăsit sala Parlamentului de la Canberra înaintea votului final, iar noul premier, Malcolm Turnbull, un promotor al egalității, a salutat rezultatul, entuziasmat

„Ce zi minunată pentru dragoste, egalitate și respect”, a spus premierul australian, amintind că dreptul universal la căsătorie a fost aprobat și prin vot popular, și prin vot parlamentar, și îndemnând la „cât mai multe căsătorii”.

Dezbaterile dinaintea votului de joi au intrat în atenția publicului internațional și datorită unei scene mai puțin obișnuite, în care un legislator și-a cerut partenerul în căsătorie de la tribuna parlamentului.

Cuprins de emoții, parlamentarul Tim Wilson l-a întrebat pe partenerul său de mulți ani Ryan Bolger, aflat la galerie, dacă vrea să se căsătorească cu el. Cei doi au fost felicitați de spicherul Parlamentului, care a cerut să se treacă în stenogramă că răspunsul la cererea în căsătorie a fost „da”.

Australia este a doua țară care legalizează căsătoriile gay săptămâna aceasta, după Austria. Acolo decizia a aparținut Curții Constituționale, într-o premieră procedurală europeană. În celelalte țări europene care au egalitate conjugală, deciziile au fost luate fie prin voturi politice, de pildă în parlament, fie prin referendum, în cazul unic până acum al Irlandei. În Austria, legea ar urma să intre în vigoare la sfârșitul anului viitor.

XS
SM
MD
LG